fbpx
СаморазвитиеЧовекът

Как да реагираме на „лошите дни“?

Далеч не винаги можем да променим обстоятелствата, но често ние можем да променим своето отношение към тях. Датският психотерапевт и автор на книги Илсе Санд съветва как, променяйки своите очаквания и планове, можем да заделим място за лошите дни и с това да се освободим от угризенията на съвестта, че за това е виновен някой друг или ние самите.

Сигурно ви се случва да се мъчите от угризения на съвестта, да преживявате заради закъснение за среща или заради някое забравено или пропуснато обстоятелство? Подобни емоции често управляват нашето поведение. Ние не живеем във вакуум, а се грижим за други хора, споделяме мисли и вещи, пазейки при това собствените си граници и се стараем да съхраним вътрешната си хармония. По тази причина е полезно да се избавяме от ирационалните си негативни чувства.

Част от радостното отношение към живота зависи от външни обстоятелства и проблеми, съпровождащи нашия жизнен път. Но най-важно е нашето лично отношение към успехите и неуспехите. Двама души могат да получат съвършено различни впечатления от една и съща ситуация. Отношенията към жизнените възможности отразява нашите възприятия за света и за самия себе си, а също така за нашите жизнени правила.

Ние далеч не винаги можем да променим обстоятелствата, но много по-често можем да променим своето отношение към очакванията си и изискванията си, които ние предявяваме към себе си и своя живот.

Пробвайте поне веднъж да се откажете от строгите си правила, от повишените си очаквания и мъчителните си амбиции и вие ще почувствате съществено облекчение.

Вашите лични планове

Много от нас живеят по някакъв план, на базата на който формират своите очаквания от живота и действията по неговото подобряване. Но не е факт, че всички от вас въобще някога са планирали своя живот. Възможно е, например, просто да сте тръгнали по стъпките на своите родители. Но така или иначе е добре критично да погледнете на своето положение. Какви са вашите планове? Какви проблеми и възможности предоставя живота? Може би завишените очаквания от бъдещето предизвикат във вас угризения на съвестта?

Желаейки през по-голяма част на живота си да сме щастливи, в скучните и тежки периоди ние започваме да търсим причината за тяхното възникване. Много често хората прехвърлят проблемите си върху своето обкръжение и си изливат своята негативна енергия върху родителите си, към партньора си, към колегите или към всеки друг човек, които по тяхно мнение, е виновен за влошаването на благополучието им. Други насочват гнева към себе си с думите „ При мен нещо не е наред, май? “.

Затова е подходящо да си представите, че някой е разписал вашия живот в бъдеще с всичките му положителни и отрицателни обстоятелства.

– Животът се състои от тежка работа, с която далеч не всякога се справяме, но през това просто трябва да се преминава;

– Ще се сблъскваме с предателства, унижения и понякога ще сме принудени да пренебрегваме собствените си принципи;

– Лошите дни са неизбежни;

– Ще дойде време, когато ще почувстваме, че нашата красота повяхва;

– В края на краищата всичко ще загубим;

– Понякога ще изпитваме радост от любовта, щастието и отношенията ни с близките ни хора;

– Ние ще откриваме смисъла на живота;

– Откривайки в неприятностите възможности за саморазвитие, ние ще чувстваме прилив от радост от преодоляването на трудностите;

– Формирайки се като личност, ние ще разбираме проблемите по-добре и ще можем да сме опора за околните и т.н.

Така, гледайки на себе отстрани, ще ви е много по-лесно да се научите да сдържате своите пристъпи на гняв. Вашият вътрешен свят ще стане по-богат, а способността да обичате с намаляване на физическите ви сили ще става все по-силна.

Не винаги дните са хубави

Всички хора имат трудни дни. Но не всички си го признават, и по тази причина много от хората насочват гнева и негодуванието си към своето обкръжение:

– Аз заслужавам повече!

– Това е несправедливо!

Има и такива, които винят за всичко само себе си:

– Трябва по-добре да планирам живота си!

– Какво направих не така както трябва?

Където и да насочите своята агресия, винаги съществува риск да потънете в още по-големи отрицателни емоции. Но въобще не е факт, че лошият ден се е случил по нечия вина. Най-главното в подобни ситуации е да се откажете от негативните мисли и да продължавате да подливате масло в огъня .

Нека вашия лош ден да ви накара да се замислите, дали можете нещо да промените и подобрите в себе си или около себе си. Но бъдете внимателни. Ако вие размишлявате за своите проблеми в самота, то рискът да потънете в негативните си мисли и самоунищожение е доста голям.

В такива моменти е подходящо да си повтаряте една ли няколко фрази от рода:

– Очевидно, днес е един от онези дни, които просто трябва да се преживее. Ще бъда снизходителен към себе си и ще дочакам по-добри дни.

– През болката аз получавам възможност за саморазвитие, формирайки се като личност и затова би трябвало да се почувствам щастлив. Благодарение на този опит аз ще мога да получавам повече радост в живота.

– Днес е особен ден за саморазвитие.

– Ще посветя този ден на съчувствие към себе си и другите хора, оказали се в беда.

– Аз се намирам в мрака, но скоро слънцето ще изгрее. Кой знае, може би точно днес ще придобия нов, неизтощим източник на щастие.

Променяйки своите очаквания и планове, вие си заделяте място за лошите дни и с това се освобождавате от угризенията на съвестта, че за това е виновен някой друг или вие самия.

Източник: See Yourself with Friendly Eyes – Let go of your Guilt

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x