fbpx
Здраве и дълголетиеЧовекът

През 2021 година на пазара ще се появи изкуственото сърце на френския стартъп Carmat

През второто тримесечие на 2021 година на пазара ще се появи изкуствено сърце, създадено от френската компания Carmat. Понастоящем това е най-добрата разработка на този орган в света. Тя ще помогне да се спаси живота на много пациенти, страдащи от остра сърдечна недостатъчност. През декември компанията получи разрешение за продажба и акциите и скочиха с 66% в очакване на успех от бъдещите продажби.

Carmat е основана през 2008 година и нейната цел винаги е била да подари живот на страдащите от остра сърдечна недостатъчност. По думите на представители на компанията, изкуственото сърце може да осигури дългосрочна подкрепа или да послужи като преходен етап преди трансплантация.

Устройството, под търговското име Aeson, имитира функциите на човешкото сърце и се състои от:

– Имплантирана протеза;

– Външно оборудване;

– Панели за проследяване работата на сърцето;

Източник: Carmat

Самата сърдечна протеза включва:

– Четири биологични клапана на входа и изхода, осигуряващи еднопосочен поток на кръвта;

– Две камери;

– Две микропомпи;

– Вградени сензори, позволяващи на сърцето да се адаптира към нуждите на пациента по всяко време;

– 2 изходни тръби, позволяващи свързване на протезата към белодробната артерия и аортата;

Източник: Carmat

Външното оборудване осигурява мобилност и автономност, необходими за водене на почти нормален живот. Тежи 4 кг и включва контролер и два джоба за батерии, осигуряващи автономност за около 4 часа.

С помощта на конзола за болнична помощ медицинският екип управлява протезата по време на имплантацията и след това може да следи как функционира устройството.

„Като минимум, на дадения момент две хиляди пациента в Европа очакват трансплантация на сърце, но само на част от тях ще им провърви да намерят донор – разказва СЕО-то на Carmat Стефан Пиат – През 2021 година ние ще се концентрираме към Франция и Германия, където се намират повече от половината от тези пациенти“.

В Carmat сравняват сърдечната недостатъчност с пандемията. От нея страдат минимум 26 милиона човека, но заради недостига на донори на година се извършват само около 5500 трансплантации.

От компанията посочват също, че преживяемостта след 5 години е около 50%. Продуктът на Carmat ще е предназначен за 5% от страдащите от остра сърдечна недостатъчност, които най- много се нуждаят и са в терминален стадий на болестта.

Представителите на компанията твърдят, че сърдечната недостатъчност се разпространява все повече, а пандемията още повече усложни този проблем. Както е известно коронавирусът влияе на сърцето и може да предизвика отклонения в неговата работа. Например, в Италия една трета от смъртните случаи са били при хора, страдащи от сърдечна недостатъчност.

През 2020 година от Carmat в хода на клиничните изпитания на изкуственото сърце се похвалиха с нов рекорд: изкуственото сърце успешно е поддържало жизнените функции на пациент в продължение на две години. По думите на компанията, това вдъхва голям оптимизъм за използването на техния продукт.

По данни на Paris Match през миналата година Carmat е участвала в изложбата на най-добрите френски технологични разработки в резиденцията на президента на Франция. Очаква се през второто тримесечие на 2021 година компанията да получи 15,7 милиона евро държавно финансиране за продължаване на работата по усъвършенстването на изкуственото сърце и клиничните изпитания на изкуствения орган.

Както съобщава Bloomberg след получаването на разрешението за продажба на изкуственото сърце през декември 2020 година акциите на Carmat са скочили с 66%, а към него момент оценката на компания е била около 500 милиона евро.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x