fbpx
На фокусСамопознаниеЧовекът

Kак да оценим своето критично мислене? 10 признака, че мислим ефективно

Човешкият мозък е програмиран в определени случаи да лъже сам себе си. Ние с лекота игнорираме неудобните факти, което много често води до неправилни решения. Развитото критично мислене ни помага да избегнем много от тях.

Представете си, че преди предстоящите президентски избори пред вас стои избора за кого да гласувате. Един от кандидатите споделя вашите ценности и предизвиква във вас силна симпатия. За другия вие въобще не мислите да си давате гласа. Но в този момент ви предлагат да участвате в експеримент, в който трябва да оцените противоречивите изявления на двамата кандидати. Ще промените ли мнението си за политика, който ви е симпатичен? Най-вероятно, не. Вие ще сте критичен към кандидата, който не ви харесва, но противоречията в думите на кандидата, който харесвате, ще игнорирате. Това не е голословно твърдение, а резултат от реален експеримент. Той е демонстрирал, че когато трябва да се оценяват кандидатите, за които вие вече сте си изградили мнение, мозъкът не работи аналитично. Активни са само областите, регулиращи емоциите. А чисто обективно вашето решение може да е неправилно за вас и за обществото като цяло. Именно за това е важно да съхраняваме своето критично мислене, за да оценяваме правилно ситуацията и да се постараем да не вземаме неправилни решения.

Ето няколко признака, че при вас всичко е наред с критичното мислене. И така вие мислите критично, ако…

1. Вие не се смятате за гуру на критичното мислене

75% от шофьорите смятат, че управляват автомобил по-добре от средното ниво, а противниците на ГМО знаят за генното инженерство повече от всички. Това са примери на ефекта на Данинг- Крюгер, който показва, че некомпетентните хора са склонни да се надценяват, а компетентните – да се подценяват. Ако смятате, че вие сте далеч от съвършеното критично мислене, това е добър признак.

2. Вие проверявате информацията

На етикета на даден продукт, който е важен за вас, е написано „без захар“. Ще прочете ли целия състав, за да се убедите, че е така? Да допуснем, че там думата захар действително я няма, но сте открили, че там има ечемичен малц. Влизайки в Google, вие ще откриете, че това е подсладител, съдържащ захари. Така вие действително ще можете да оцените дали продукта ви подхожда, а едновременно с това ще сте покрили теста за критично мислене.

3. Вие можете да обясните на петгодишно дете това, от което разбирате

Разбираемата реч е знак, че вашите мисли са подредени и ясни. Отсъствието на яснота често маскира манипулация. Ако темата е твърде сложна за разбиране, не мислете, че може във всичко да вникнете, а по-добре се доверете на експертно мнение.

4. Вие анализирате емоционалните призиви

Как може да купуваш нов смартфон, докато децата в Африка гладуват? Не че в това няма известна доза истина, но ако сте почувствали вина и сте отложили покупката, значи нечия манипулация е била успешна. Може да се апелира и към други чувства: страх (смартфоните предизвикват рак на мозъка), желание да съответстваш на стандартите (всички си купиха нов смартфон, а вие?). В такива случаи си струва да анализирате, дали някой специално стимулира вашите чувства. Решенията трябва да са осъзнати, а не под натиска на манипулирани емоции.

5. При спор вие не се вкопчвате в дребните неща

Философите наричат това принцип на доверието. Вие по подразбиране смятате, че човек казва истината и мисли логично. Така вие сте фокусирани на силните, а не на слабите страни в неговите думи. Разбирайки, как мисли събеседника, вие избирате добри контрааргументи и така можете да го преубедите.

6. Вие признавате, че „всичко може да се случи“

Защо хората вярват в теориите на заговора? Обикновено това се обяснява с невежество. Всъщност, конспиролозите не могат да се примирят с тревогата и неуспехите. Те търсят прости обяснения в несправедливостите, които се случват в нашия свят. Именно по тази причина е толкова важно да не се вижда в случайните събития зъл умисъл и да се приеме, че лоши неща могат да се случат на всички, даже и на много добрите хора.

7. Вие не позволявате да ви объркат, позовавайки се на авторитети

Да допуснем, че някой автор е написал прекрасен учебник по психология. Ще приемете ли неговото мнение за политиката насериозно? А за психологията? Висшият пилотаж се състои в това да проверите, дали той се специализира именно в тази област на психологията за която говори.

8. Вие правите пауза, преди да вземете решение

Нобеловият лауреат по икономика и един от най-известните в света социални психолози Даниел Канеман разделя мисленето на две системи. Първата работи автоматично и не изисква усилия, втората истински задейства процеса на размисъл, но изисква съсредоточване и се бои от бързането. Първата ни помага да действаме бързо, но носи в себе си опасността от когнитивни грешки. Например, това често се проявява в ефекта на свързване, когато ние сме склонни да повярваме в първата ни попаднала информация и съответно на породилите се спонтанни емоции. Да се направи пауза за размисъл е добър начин да се включи втората система и да се избегнат грешки.

9. Вие сте готов да си признаете грешките

Купили сте си смартфон. Но вие разбирате, че почти за тези пари сте можели да си купите по-нов модел с повече памет и функции. Може да решите, че старият модел почти е толкова добър, колкото новия, но можете и да си зададете въпроса дали не си е струвало да изучите вариантите, преди да направите покупката? Първият отговор ще ви защити от мъките на когнитивния дисонанс. Но ако си признаете грешката, то ще можете да анализирате причините за нея и в следващите такива случаи да вземате по-добри решения.

10. Вашият мироглед се променя

Има хора, които постоянно убеждават себе си в равнодушието на околните, смятат въпроса „Как си?“ за подигравка и миналото се превръща за тях в поредица от неуспехи. Въобще това си е описание на депресия, но още и отлична илюстрация на преднамереността на потвържденията, които известният психиатър Аарон Бек смята за симптоми на депресията. Ние сме склонни да игнорираме всичко, което противоречи на нашето мнение, да интерпретираме всякакви факти, които го потвърждават и да си спомняме само съответната информация. Така че ако вашата картина за света се различава от гореописаната и не е статична, то вие не мислите по навик, а мислите критично.

4.6 7 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x