Дари
Здраве и дълголетиеЧовекът

Много голяма част от диагностицираните като Covid-положителни пациенти са здрави

До 90% от заразените с коронавирус всъщност от нищо не боледуват и не носят опасност за околните. Това са констатирали американски експерти, базирайки се на многоетапно изследване в три щата в САЩ. Резултатите от изследването са публикувани в The New York Times.

Някои от водещите американски експерти в областта на общественото здравеопазване в САЩ са озадачени от новия проблем, касаещ тестването за наличието на коронавирус. По тяхно мнение, стандартните тестове диагностицират заразяване при много хора, които се явяват носители на относително незначително количество от вируса. Така много голяма част от тези пациенти, които са били признати за Covid-положителни, може би са безопасни за околните заради това, че в тях може да няма достатъчно количество вирусни единици, за да заразят друг човек.

Изследователите отбелязват, че това усложнява задачата по откриване на истинските контагиозно (който могат да заразяват) болни. Те уточняват, че решението не е в провеждането на по-малко тестове или да не се прави тестиране на контактни лица без симптоми. Напротив , новите данни подчертават необходимостта от по-широко използване на експрес-тестове, даже ако те са по-малко чувствителни, пише вестника.

Най-широко използваният тест за коронавирус е PCR-диагностиката. На въпроса за това дали е инфектиран пациента, този тест дава еднозначни отговори – положителен или отрицателен.

„Ние имаме само един показател за всичко, и той е плюс или минус. И това е всичко – казва доктор Майкъл Мина (Michael Mina), епидемиолог от Харвардския университет.

Той добавя, че тези показатели са недостатъчни и по думите му трябва да може да се определя степента на заразност.

Методът на работа при PCR-тестовете се състои в това, че генетичният материал на вируса циклически се увеличава. Колкото по-малко цикли са необходими, толкова повече са вирусите или вирусното натоварване в пробата, а колкото вирусното натоварване е по-високо, толкова е по-голяма вероятността пациента да е заразен. Но по този начин, човек може да бъде диагностициран като Covid-положителен, даже ако в неговия биоматериал има остатъчни, съвършено незначителни следи от вируса.

Едно от решенията на проблема може да бъде коригирането на броя цикли, използвани за определянето дали е инфектиран пациента. Повечето от тестовете имат граница на броя цикли на ниво 40 цикъла, а някои – 37 цикъла. Американските учени смятат, че количеството цикли трябва да се съкрати до 30-35, като при това трябва да се отбелязва кога точно е открит вируса. Отбелязва се , че дълбокото търсене в пробите може да улови не само живия вирус, но и негови неопасни фрагменти. Колкото са по-малко нужните цикли за неговото откриване, толкова по-опасен за околните е заразения.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x