fbpx
На фокусПрогнози и тенденции

5 прогнози за бъдещето от бащата на „Черния лебед“ Насим Талеб

Насим Талеб отдавна си е спечелил репутацията на визионер от света на статистиката. Неговият бестселър от 2007 година „Черният лебед“ предизвика революция в света на оценката на риска и направи Талеб един от най-известните и търсени мислители на нашето време. Ето някои негови виждания относно бъдещето.

1. Последствията от пандемията – преминаване на работата и образованието към онлайн форми и нарастване на интереса към локалната политика.

Пандемията от Covid-19 продължава вече повече от година. Философите и аналитиците вече изказаха хиляди предположения, доколко нашият живот ще се промени след като всичко това свърши. Ето какво мисли Талеб по този повод:

„Когато се появиха първите факсмашини, много хора сметнаха, че те ще „унищожат градовете“, тъй като документите могат да се обменят на разстояние. Но сега Zoom и другите програми за видеовръзка действително осъществяват тези прогнози. Защо трябва да пътувам някъде и да си губя половин ден, за да се добера до работа, ако мога да общувам с колегите си от Ню Йорк, намирайки се вкъщи в Атланта?“

Освен това, по мнението на Талеб, много от компаниите ще намалят броя на работните си места, а хората ще започнат да се преселват от гъстонаселените мегаполиси към периферията на градовете или в селски местности. По всяка вероятност няма да бъдат избегнати и промените в сферите на образованието. Площите на кампусите ще намаляват и все повече курсове ще преминават към онлайн форми.

Още едно от неочакваните последствия според Талеб ще стане нарастването на интереса на хората към политиката на местно ниво.

„Сега хората разбират, че на качеството на техния живот влияе не само страната, но и конкретния щат и населено място. Например, ако губернаторът на Охайо се справя с текущите задачи по-добре от президента, това може да стане повод за преместване в Охайо“ – смята Талеб.

Някои от прогнозите на Талеб за последствията от пандемията вече имат конкретни измерения. По данни на компанията EY 67% от потребителите правят своите покупки на разстояния не по-голямо от 5 километра от вкъщи, а европейските аналитици оценяват падането на търсенето на офис площи в центъра на европейските градове за последните месеци на 10%. Но да се бърза с изводите, все още е много рано. Работодателите отбелязват необходимостта от срещите очи в очи за ефективно водене на бизнеса, а повсеместният преход към онлайн образование води до съществена разлика в успеваемостта на обезпечените и необезпечените ученици и студенти, и затова очакването за кампусите като остаряла форма, може би са преждевременни.

Междупрочем Талеб не смята пандемията за „черен лебед“ и е предсказал появата на такава глобална заплаха още през 2017 година.

2. В близко бъдеще човечеството не го очаква глобална война

По мнението на Талеб, въпреки напрегнатите отношения между редица страни, глобалната война в близко бъдеще едва ли може да се очаква.

„Войната може да донесе полза на някои държави и някои компании, но те не са много. По-често държавите, които действително могат да си позволят да водят война, предпочитат да ги водят с чужди ръце“- е уверен Талеб.

В същото време е известна полемиката на Талеб с друг известен учен и популяризатор на науката Стивън Пинкър, на когото принадлежи теорията , че насилието в света постепенно намалява. Според Талеб, оптимистичните наблюдения на Пинкър са резултат от „наивна емпирика“ и въобще не се потвърждават от статистически данни.

3. Нарастването на броя на компаниите по целия свят ще може да реши повечето от социалните проблеми.

В своя блог в Medium Насим Талеб доста рязко се изказва за неправителсвените организации и традиционните институти на властта. По негово мнение , доброволческата дейност не може да реши всички проблеми, а държавните органи са твърде архаични. Решение на проблемите може да дойде от масовото навлизане на активната младеж в бизнеса.

„Рискувайте и ако забогатеете (което не е задължително условие) щедро изразходвайте своите пари за другите. На нас са ни нужни хора, поемащи върху себе си ограничени рискове. Трябва да се отказваме от абстрактни универсални цели, от социални техники, които могат да донесат на обществото неочаквани странични рискове“ – смята Талеб.

4. Смяната на културната парадигма ще реши проблема с религиозното насилие

В неотдавнашен свой пост в Medium Талеб рязко критикува знаменитата теория на „бащата“ на съвременната социология и известен философ Макс Вебер за връзката между религиозната етика и икономическата норма. Според него всичко е точно обратното и икономическият базис и културните норми определят какво ще бъде нивото на насилие в една или друга религиозна среда.

„Промяната на религиозните доктрини няма да доведе до никъде. Трябва да се променят манталитета и културните норми, ако има такава възможност. В крайна сметка за икономическото развитие на социалната група е важно не каква религия тя изповядва, а какви са културните норми, които действат“- отбелязва Талеб.

За пример той посочва строгите правила в хранителния режим, които се спазват съгласно еврейските религиозни закони. Според Талеб именно спазването им е сплотила евреите и им е позволила да запазят своята културна идентичност.

5. Най-големите рискове са държавните дългове и цената на нефта

В свое интервю пред Forbes Талеб споделя:

„Сега в световната икономика има няколко уязвими места. Първо това са огромните държавни дългове в западните държави, които значително превишават тези с десетилетна давност. Това е един от сериозните рискове. Второ, намаляването на търсенето на нефт, може да предизвика катастрофа. „Бумът“ на възобновяемите източници на енергия, в това число и слънчевата, може да започне, ако търсенето на нефт падне с 10%. За много държавни бюджети намаляването на търсенето на нефт ще бъде критичен фактор. И това ще бъде катастрофа“ – подчертава Талеб.

Впрочем, както самият той отбелязва, прогнозите сами по себе си не са толкова важни. Главното не е това дали прогнозистът е познал или не, а това как тези прогнози влияят на репутацията и играчите на пазара.

„Спекулантите не печелят точки от това дали някоя прогноза е вярна или не, те печелят пари“- иронизира Талеб.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x