fbpx
ОбществотоПсихологияЧовекът

Моят дом – моята крепост: 6 съвета от клиничен психолог за домашен уют и комфорт

Има вероятност много от нас да си останат вкъщи и след преминаването на пандемията. Така или иначе дистанционната работа ще навлиза все повече в ежедневието ни и част от нас ще прекарват все повече време в своите жилища. От друга страна по времето на пандемията апартаментите ни се превърнаха едновременно в офиси, ресторанти и спортни зали, и се оказа, че това не винаги ни е комфортно. Психолозите смятат уютното домашно пространство за ключ към доброто самочувствие и укрепването на психическото здраве на цялото семейство. Клиничният психолог Ади Вутено разказва за шест начина да направите своя дом по-уютен и спокоен.

Избирайте спокойни цветове

Изследванията потвърждават, че цветовете, с които ние се обграждаме, влияят на нашето самочувствие. Ако искате да създадете в дома си по-спокойна и хармонична атмосфера, избирайте естествени цветове. Подходящи са например светлосини, сиви и лилави тонове. Постарайте се да избягвате резките промени в различните стаи, съблюдавайки една цветова гама.

Избавете се от ненужните вещи

Ако вие лесно се разсейвате и ви е трудно да се концентрирате, явно е дошло време да разчистите пространството около себе си. Прекалената претовареност на работното място намалява вашата продуктивност. Спомнете си поговорката: ред на масата – ред в главата!

Създайте си „ кът на спокойствието“

Отделете си специално пространство, където вие и членовете на вашето семейство ще можете да прекарате време сами със себе си. Това е отличен начин да въведете в своя живот практиката на медитиране. Даже няколко минути в тишина без домашна суета ще ви отпусне и ще ви помогне да намерите вътрешната си хармония. Не е важно дали това ще е цяла стая или малко кътче, важното е там винаги да се чувствате спокоен.

Добавете в интериора природни елементи

Да прекарвате повече време сред природата е една от препоръките, която ще ви помогне да намалите нивото на стрес, да станете по-позитивен и подобрите съня си. Но как това може да ви помогне в подредбата на дома ви? Включете в своя интериор природни елементи, например стайни растения, дървени елементи и естествени отенъци в отделните елементи от интериора, например с цвят на свежа зелена трева. Ако се съмнявате във вашите цветарски способности, поставете вкъщи композиция от сухи треви и растения.

Отделяйте време за своите усещания

За да вкарате в живота си повече осъзнатост , постарайте се по-често да се фокусирате на своите чувства. Освен това пробвайте да си поиграете с текстурите, елементи от декора и ароматите. Например постелете пухкав килим или сложете на дивана кадифени възглавници. Такива елементи задействат максимално количество рецептори и това ви носи комфорт.

Приготвяйте си вкусна храна

Още един път към домашния комфорт лежи през кухнята. Приготвянето на ястия по рецепта помага да се забави ритъма на живот и да укрепите връзката си с партньорите и с цялото семейство, ако вие приготвяте храна всички заедно. Дом, изпълнен с вкусови аромати, дава чувството за комфорт на цялото семейство. И още един съвет: преди хранене опитайте кратка медитация. Това ще усили вашите вкусови усещания. Също така по време на хранене се разделете с всички ваши електронни устройства. Такава практика не само ще ви донесе много положителни емоции, но и ще ви помогне да се справите с натрупалия се стрес.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x