fbpx
НаукаНаука и технологии

Учени са пресметнали за възможно съществуване на oколо 36 извънземни цивилизации в Млечния път

Те са толкова далеч от нас, че е невъзможно на практика да бъдат засечени. По-точните разчети за възможното количество извънземни цивилизации в нашата галактика показало, че в Млечния път могат да съществуват около 36 извънземни цивилизации. Пресмятанията на учените отчитали характера на химическата еволюция във Вселената и типичната скорост за развитие на всички сложни форми на живот. Резултатите от новото изследване са публикувани в списанието Astrophysical Journal.

„Нашата идея се състоеше в използване принципите на теорията на еволюцията в космически мащаби. Ние нарекохме нашите резултати „астробиологическата граница на Коперник“. В съответствие с тях в нашата Галактика би трябвало да съществуват като минимум няколко дузини цивилизации, ако за развитието на всяка от тях са били необходими около пет милиарда години“ – обяснява един от участниците в изследването, професор Кристофър Конселис от Университета в Нотингам.

Преди половин век американският астроном Франк Дрейк е извел уравнение, с помощта на което може да се изчисли броят на извънземните цивилизации в нашата Галактика, а също така да се изчислят шансовете за контакт с тях. Пресмятанията на Дрейк са показали, че те би трябвало да са достатъчно много и че човечеството задължително ще се срещне с тях.

Но това, че подобни контакти досега няма (въпреки убедеността в обратното на много уфолози), е накарало много учени от това време, включително и знаменитият физик Енрико Ферми, да се усъмнят в истинността на допусканията на Дрейк. В резултат се появил така наречения „парадокс на Ферми“: ако извънземните съществуват, то защо човечеството досега не е открило никакви следи за тяхното съществуване?

В момента еднозначен отговор на този въпрос няма. В миналото учените са предполагали, че липсата на извънземни цивилизации може да се обясни с уникалните условия на разумен живот, които са се формирали на Земята. Тази хипотеза в момента се смята за малко вероятна, тъй като в последно време бяха открити много екзопланети подобни на нашата, намиращи се около близки до нас звезди. Например, съвсем наскоро немски астрономи публикуваха резултатите от свои изследвания за звездата Kepler-160 и нейната планета KOI-456.04, за които твърдят, че са „огледален образ“ на нашата система Земя-Слънце.

Конселис и колегите му са се опитали да решат „парадокса на Ферми“, подхождайки към него от гледна точка на химическата и биологическата еволюция. Учените предположили, че видимото отсъствие на извънземни цивилизации може да се обясни с това, че главният ограничител за тяхното формиране може да не са конкретните условия на отделните планети, а общото ниво на химическата еволюция на Вселената и скоростта за развитие на живота.

Работата е там, че в самото начало Вселената се е състояла само от три елемента – водород, хелий и незначително количество литий. Кислородът, азотът, въглеродът и другите елементи, от които се състоят протеините и другите „тухлички на живота” са започнали да се натрупват в нея след като са се образували, а след това са загаснали първите звезди. С други думи, в Галактиката на първия етап на развитието е нямало достатъчно „строителни материали“, които са били нужни за формирането на планетите и „тухличките на живота“.

Ръководейки се от тази идея, учените са пресметнали различни сценарии за зараждането на извънземни цивилизации в пределите на Млечния път, опирайки се на знанията за еволюцията на живота на Земята, получени през последните години. В резултат на това Конселис и колегите му изчислили колко цивилизации би могло да има в Галактиката за цялото време на нейното съществуване, а също така оценили броят на възможните „съвременници“ на човечеството.

Екипът на Конселис е използвал две основни астробиологични ограничения. Едното се е състояло в това, че разумни форми на живот могат да се формират за пет милиарда години или малко под този срок, аналогично на Земята, където за този процес са били необходими около 4,5 милиарда години. Вторият задължителен и строг критерий бил звездите, около които може да има разумен живот, да не са по-малко богати на метали, отколкото Слънцето.

Оказало се, че всичко на всичко в Млечния път е можело да съществуват от 475 до 928 цивилизации, но на дадения момент те едва ли са повече от три дузини. По мнението на Конселис и екипа му, те би трябвало да се намират средно на разстояние от седемнадесет хиляди светлинни години от Земята.

Ако това действително е така, то това добре обяснява защо човечеството досега не се е свързало с тях. От една страна, нашите прибори за наблюдение не могат да улавят радиосигнали и светлинни проблясвания на такова разстояние. При това, самите извънземни няма как да подозират за нашето съществуване, даже и тяхната цивилизация да съществува значително по-дълго от човешката, тъй като нашите радиосигнали ще стигат до тях за няколко хилядолетия.

„Търсенето на извънземни разумни цивилизации ни подсказват, колко дълго може да продължи съществуването на собствената ни цивилизация – обяснява Конселис – Ако ние открием, че разумен живот съществува, това означава, че нашата цивилизация може да съществува достатъчно дълго. Ако ние разберем, че в нашата галактика няма други активни цивилизации, това е лош знак за нашето дългосрочно съществуване. По този начин в търсенето на извънземен разумен живот, даже ако и нищо не намираме, ние откриваме собственото си бъдеще“.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x