Дари
СаморазвитиеЧовекът

Как да станем по-щастливи? Съветите на лекар

Гонитба за щастието? Хедонистичната адаптация е склонността на човек да бъде на определено ниво на щастие (set point) и бързо да се връща към това си ниво след хубави и лоши събития. Удивителното е, че дали сме спечелили от тотото или сме си счупили гръбнака, с течение на времето ние се връщаме към базовото си ниво на щастие. Нашият мозък поддържа определено ниво на щастие, което му помага да избегне постоянното приповдигнато или постоянното лошо настроение. А това е много важно за оцеляването. Руският лекар и блогер Андрей Беловешкин съветва какви малки стъпки могат са се предприемат за да увеличим нивото си за щастие и удоволствие от живота.

Базовото ниво на щастие 50% зависи от постоянни компоненти, като характера и генетиката, 10% – от външни събития, и 40% – от всекидневната активност. Удивителното е, че ние лошо прогнозираме какво точно ни направи щастливи (афектното прогнозиране), обикновено фантазирайки си за преместване да живеем на друго място, да спечелим сериозна сума или да си купим нещо ценно за нас. Това, което ние желаем най-често, обикновено не е нещото, което ще ни направи реално щастливи. Например, по-малкото време за пътуване до работа ще ви направи толкова щастливи, колкото и значителното увеличение на заплатата ви. Купуването на впечатления или време за себе си прави хората по-щастливи, отколкото купуването на дадена стока. Общуването с добър приятел ще ви направи къде по-щастливи , отколкото увеличението на заплатата. А подобряването на външността не подлежи на хедонистична адаптация и ни радва доста дълго.

Какво да се прави?

Може да оптимизирате своя характер, увеличавайки, откритостта си, поддържайки вътрешния локус на контрол, намалявайки невротизма. Също така е напълно възможно човек да се научи да получава удоволствие и да използва профилактиката на хедонистичната адаптация (hedonic adaptation prevention), които са предназначени да спрат усещането за загуба на щастието. Всичко това може да повиши нивото на средното ниво на щастие. По този начин ние развиваме нашия навик за асиметрични възприятия: усилваме чувствителността си към хубавото и я намаляваме към лошото.

Ето какви крачки могат да предприемат в тази насока.

Да се обучаваме

Ние зле разбираме, какво ни прави щастливи, така че експериментите и воденето на дневник ще ни помогнат да забележим тези неща, които не просто ни радват, но ни правят щастливи задълго (!). За нас не е важен пикът на щастието, а интегралът на щастието, тоест площта под кривата на хедонизма. Експериментирайте и намирайте!

Да се наслаждаваме

Колкото по-осъзнато, по-внимателно и повече изучавате обекта на удоволствие, толкова повече положителни емоции получавате. Това е процес на сенсибилизация. Много е полезно да се развива естетически вкус, да станете естет и гурме любител в ежедневните неща: дрехи, храна, визуална среда.

„Аз имам много непридирчив вкус: напълно ми е достатъчно най-доброто“ – Оскар Уайлд

Поддържайте послевкуса

Качеството на виното се оценява от продължителността на послевкуса. Полезно е да се удължава паметта за удоволствието, например да си го спомняте през целия ден, да си записвате хубавите неща в края на деня, отново да преглеждате своите албуми на „щастието“. Съблюдавайте „позитивна диета“ и забелязвайте всичко хубаво около вас.

Емоционално закрепване

Колкото по-висока е емоционалната ценност на удоволствието, толкова по-дълго то продължава. Преживявайте радостта си ярко, емоционално, а не хладнокръвно. Тренирайте се да празнувате!

Разнообразие

По-голямото разнообразие на събития и новите неща предотвратяват хедонистичната адаптация. Избягвайте монотонността в рутината, търсете други начини да правите обичайните неща.

Опит извън границите на егото

Това е този опит, който е свързан с алтруизма, с достигането на глобални цели и проекти с участието на много хора, служенето на надперсонални ценности. Удоволствието от „личния кеф“ е много по-слабо от „щастието за много хора“.

Увеличаване на фрустрационната устойчивост

Повишаването на стресоустойчивостта помага за негативната десенсибилизация, тоест намаляването на чувствителността към негативното. По тази причина е важно да се натоварваме с полезен стрес и да се учим да издържаме на дискомфорта.

Аскетизъм

Многото психоактивни стимули преустройват системата ни за възнаграждения и намаляват чувствителността ни към ежедневните радости. Твърде много хубаво не е на хубаво! За възстановяване на чувствителността на рецепторите е полезен умерен аскетизъм, редовно „допаминово гладуване“ с ограничаване на хедонистичните удоволствия.

Да благодарим

Когато приемаме хубавите неща като нещо обикновено, ние убиваме удоволствието. Благодарността ни помага да запазваме радостта, практиката „ума на новака“ ни помага да гледаме на нещата като за пръв път, а негативната визуализация (когато си представяме, че губим всичко), или с други думи, практиката momento mori ( помни, че си смъртен ) предотвратява хедонистичната адаптация.

3.5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x