fbpx
СамопознаниеЧовекът

Капаните на благодарността: защо трябва да бъдем критични към чувството на благодарност

Учените намират практиката на благодарност за полезна, но в нея има и очевидно заложени капани.

Благодарността е ефективен начин да увеличим признателността си за това, което иначе приемаме за даденост. Тази практика ни позволява да сме благодарни за обстоятелствата, в които се намираме: за работата, за хората около нас, за получените подаръци.

Но не всичко е толкова просто. Въпреки че практиката на благодарността обикновено се смята за положителна, усилването на това чувство води до залагането на капани, а те могат да окажат пагубен ефект върху самочувствието, особено ако заради фалшивата позитивност се лишавате от пълния спектър от емоции.

Подводните камъни при благодарността

Практикуването на благодарност ви учи да цените преживяванията и натрупания опит, които са значими за вас. Тя може да се изразява в благодарност за възможността да си намерите добра работа, признателност за храната, приготвена за вас, или облекчението, че не сте попаднали в час пик, пътувайки за работа.

Много психолози са съгласни, че практиката на благодарност насърчава положителни чувства, които подобряват самочувствието. Но скорошни изследвания показват, че в търсенето на положителните страни могат да се открият и подводни камъни, заложени в тази практика.

Ако смятате, че трябва да сте благодарни по подразбиране, тогава другите ще се възползват от това. Психологът Алекс Матю Ууд и неговите колеги пишат за обратната страна на благодарността и изразяват загриженост, че ползите от положителната лична благодарност могат да бъдат засенчени от експлоататорското поведение на другите.

Например имате работа, за която получавате добра заплата и се осигурявате финансово. Чувствате, че трябва да сте благодарни на шефа си за тази възможност. Но тези емоционални разсъждения не ви дават даже възможност да се замислите, че не харесвате склонността му да контролира всичко и всички. Концентрирайки се върху благодарността към шефа си, вие не забелязвате причиняваните ви вреди.

Д-р Руида Джу и нейните колеги смятат, че благодарността също така води до така нареченото „морално изкривяване“: благодарните хора по-често „са склонни да нарушават нормите за честност и справедливост“. В горепосочения пример благодарният служител е готов да излъже, ако с това ще защити своя шеф или бизнеса от евентуална вреда.

Д-р Инна Ксенофонтов и д-р Джулия Бекер са установили укрепване на йерархията, когато групите с ниски нива на власт са благодарни на членове от групата с високи нива на власт. Ако някой от влиятелната група направи нещо лошо, но след това благодари на член, притежаващ по-малко власт, то това изразяване на благодарност успокоява и двете страни.

Най-слабо влиятелните хора рядко протестират срещу лошото отношение към тях. В този случай изразяването на благодарност води до оправдаване на укоримото поведение от страна на властимащите.

Три вида капани за благодарността

Капаните на благодарността се проявяват в много форми и видове, но има три основни категории често срещани начини за тяхното възникване.

Неискрена благодарност. В този случай вие показвате благодарност, без всъщност да я чувствате. Ако смятате, че трябва да сте благодарни за неочакван подарък, то рискувате да принизите чувството си за собствено достойнство. Субективното признаване, че сте достойни за времето и усилията на някой друг, ще подобри самочувствието ви повече от налагането на чувство на благодарност.

Благодарност, базираща се на срам. Този тип капан на благодарност възниква, когато чувстваме, че трябва да сме благодарни за нещо. Например, казвате си, че трябва да сте благодарни за работата си и постоянния доход. Въпреки това, ако се сблъсквате с тормоз на работното си място или сте под хроничен стрес, фокусирането върху положителните неща не оставя място за намеса в ситуацията и подобряване на положението ви.

Сравнителна благодарност. Сравнявайки се с другите, ние се опитваме да предизвикаме благодарност. Внушавайки се такива твърдения като „можеше да е и по-лошо“ или „поне все още имам покрив над главата си“‎, забравяме за удовлетворението, което изпитваме в живота, и се фокусираме върху чувството на благодарност, че не сме се оказали в ситуация, по-лоша от настоящата. Сравнителната благодарност е опит да ви накара да се почувствате по-добре, но не ви помага да видите положителните неща в живота.

Как да избегнем капаните на благодарността

Благодарността има много предимства, но трябва да избягвате нейните потенциални капани.

Първо, приемайте различните емоции. Естествено е да изпитвате пълната гама от емоции в живота, от щастие до скръб и дори отчаяние. Ако търсим само положителното във всяка ситуация, ние се принуждаваме да преглътнем истинските си чувства. Ако не си позволите тези емоции, това ще се отрази негативно на психичното ви здраве.

Психолозите Джайниш и Притеш Пател препоръчват да изследвате истинските си чувства, за да регулирате емоциите си за по-голяма емоционална стабилност. Според тях „изразяването на истински емоции е от решаващо значение за физическото и психическото здраве и общото самочувствие, докато склонността към прикриване създава бариера по пътя към доброто здраве.“

Клиничният психолог д-р Елън Кенър препоръчва да се открие коренът на „незаслужената вина“. Това е чувството за вина, което вие изпитвате, когато някой друг се опитва да го създаде във вас и това не е чувството за вина от нещо реално направено, което искате да поправите.

Задайте си въпроса за източника на вашата благодарност. Както бе посочено по-горе, благодарността увеличава риска от експлоатация или морални нарушения. Ако се опитвате да почувствате благодарност за нещо, замислете се защо. Ако не сте истински благодарни за даден жест, подарък или преживяване, или ако вашата благодарност се основава на дълг, вина или срам, то тогава чувството за благодарност е неуместно.

Признаването на неуместната благодарност е мощна първа стъпка в управлението на капаните в живота. Но ако те заемат важно място в живота ви, когнитивното преструктуриране ще ви дойде на помощ. Изследванията показват, че емоционалното ангажиране в честно изразяване на чувствата има дългосрочни физически и психически преимущества, а най-много ще ги получат тези, които потърсят помощта на съветник или терапевт при изучаването на собствените емоционални и тревожни събития.

Практиката на благодарността се е превърнала в популярен метод за дълбоко разбиране на собствения живот. Капаните на благодарността обаче имат отрицателно въздействие върху психичното здраве. Ако вие чувствате благодарност или смятате, че трябва да сте благодарни за нещо, важно е да прецените критично дали тази благодарност е оправдана.

Приемайте целия спектър от човешки емоции, като разочарованието, гнева и психическия дискомфорт не трябва да се потискат в търсенето на благодарност. Ако вашата благодарност е неискрена или се основава на сравнение или срам, разумно е да потърсите съвет от експерт по когнитивно преструктуриране.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x