fbpx
СаморазвитиеЧовекът

Как да напишем резюмето си за да се харесаме на изкуствения интелект

В последно време изкуственият интелект навлиза все повече в сферата на човешките ресурси, особено в първоначалния подбор на най-подходящите кандидати. Как можем да му се харесаме за да ни класира на следващия етап?

Всеки, който се е занимавал с подбор на персонал знае , че това е доста трудоемко занимание. За една позиция могат да кандидатстват стотици ( даже хиляди) човека и всеки от тях представя своите документи. По тази причина все по-често компаниите използват автоматизирани алгоритми с машинно обучение за първоначален подбор на кандидатите. По този начин мениджърите човешки ресурси на следващия етап от подбора се срещат с най-подходящите кандидати. Според последното проучване на Linkedin, 67% от експертите в областта на човешките ресурси казват, че технологиите им позволяват да пестят време. Също така мнозинството от тях смятат , че изкуственият интелект е много ценен в тяхната дейност.
В тази нова реалност кандидатите трябва да представят най-подходящи документи за да могат да прескочат този първоначален етап. Различните компании използват различни системи с изкуствен интелект, в които се използват различни алгоритми и приоритизират различни критерии. Но ако се съсредоточите на няколко ключови компонента шансовете ви значително нарастват да прескочите първото препятствие.
Ето три съвета как вашето резюме да премине през всяка система за подбор на кандидатите.

Фокусирайте се на своите умения
Един от най-добрите аспекти в използването на системи с изкуствен интелект е възможността те да бъдат настройвани за измерване на уменията, които имат най-голямо значение за дадената позиция. За това е много важно те да бъдат по такъв начин поднесени, че системата да може да ги разбере. В този смисъл трябва да се посочват конкретни умения – например SQL, финанси или графичен дизайн, а не фрази от рода на „лидерство”, „способност да се работи под напрежение”. Точността тук е главния компонент. Така машината ще разбере дали подхождате за конкретната позиция. Вместо да посочвате в уменията си „лидерство” посочете вашия опит, изброявайки проектите, в които сте участвали или сте водили.
Що се касае наименованията на длъжностите ви, придържайте се към професиите, които ИИ-системите е най-вероятно да разпознаят. Ако държите да подчертаете факта, че сте били водещ специалист, добавете думи от рода „главен” или „водещ” и оставете настрана размитите абревиатури.

Не хабете място за празни приказки
Още един уникален аспект на системите с изкуствен интелект е в това, че те по никакъв начин не реагират на празнословие. Вие няма да омаете машината, пишейки дълго и трогателно описание на своя опит в началната част на резюмето.
Това не означава, че трябва да се отказвате от него. Просто го съкратете до един или две реда максимум. Помнете, че то ще има ефект само след като вашето резюме премине през мониторинговата система. Главното е вие да покажете, че сте подходящ кандидат за свободната длъжност и да преминете първоначалния машинен етап.

Настройте своето резюме за конкретната позиция, но не прекалявайте
Много хора смятат , че е най-добре да копират описанието за предлаганата позиция и направо да я поставят в своето резюме. Персонализирането на резюмето за длъжността не е лошо, но не си струва с това да се прекалява. Мениджърът по човешки ресурси, който е написал описанието за свободната длъжност, не е написал програмния код и затова е добре да се придържате към горните съвети. Ако вие виждате конкретните умения и опит в описанието за длъжността, включете ги в своето резюме. Като цяло, пишете простичко, така че на никой да не му се налага да строи някакви предположения.

Така че изкуственият интелект става нормална част от съвременната работна среда и кандидатите трябва да мислят за алгоритъма като за първия човек, на когато трябва да направи добро впечатление. Не си струва да се страхувате. Ако настроите резюмето си
към алгоритъма, то вие ще се откроите сред останалите кандидати и със сигурност ще преминете първия етап и вашето резюме ще попадне в ръцете на мениджърите по човешки ресурси.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x