Дари
НаукаНаука и технологии

Ореолът на Млечния път може да се окаже пристанището на „загубената“ барионна материя

Анализът на наблюденията, проведени с мини-спътника HaloSat, показал, че нашата Галактика е обкръжена с бучкообразен ореол от горещи газове, който постепенно се допълва с материал, изхвърлян от раждащи се или умиращи звезди. По мнението на астрономите, това нагрято хало, наречено окологалактическа среда (circumgalactic mediumCGM) е било инкубатор за формирането на Млечния път преди около 10 милиарда години и може да съдържа „недостигащата“ барионна материя. Резултатите от това изследване са публикувани в списание Nature Astronomy.

„Там, където Млечния път енергично формира звезди, ние забелязахме най-силното рентгеново излъчване в окологалактическата среда. Това ни подсказва, че CGM е свързана с звездообразуването и е много вероятно, че ние наблюдаваме газ, който по-рано е падал в Млечния път, помагал е за раждането на звездите, а сега се изхвърля в окологалактическата среда“ – разказва водещия автор на изследването Филип Каарет от Университета в Айова, САЩ.

Всяка галактика си има своята CGM и тези области имат решаващо значение за разбирането не само за това как са се формирали и развивали звездните домове, но и за процеса на преход на Вселената от „пустота“, запълнена с хелий и водород към пространство, изобилстващо със звезди, планети, комети и други небесни обекти.

Мини-спътникът HaloSat е бил изстрелян през 2018 година от борда на Международната космическа станция (МКС) с цел търсене на недостигащата барионна материя. В частност сондата е наблюдавала CGM на Млечния път за да търси доказателства за това, че тя може да се крие именно там.

Мини-спътникът HaloSat
Източник: Blue Canyon Technologies

За тази цел на астрономите им е необходимо да разкрият конфигурацията на CGM и дали тя е толкова огромна и разтегната, и дали е многократно е по-голяма от нашата Галактика,. Ако това е така, то тя може да побира недостигащото количество атоми на материята , за да може да се реши научната зададка за недостигащата барионна материя. От друга страна, ако CGM основно се състои от преработен материал, то това ще бъде относително тънък пухкав слой газ и е малковероятно да е пристанище за недостигащата барионна материя.

„На нас ни се отдаде да демонстрираме, че част от CGM е с висока плътност и е ярка в рентгеновия спектър. Но все пак може да съществува и голям разтегнат ореол със слабо излъчване, за чието наблюдение пречи този ярък емисионен диск. По този начин се оказа, че само и единствено с HaloSat ние не можем еднозначно да установим, действително ли съществува разширено хало“. – резюмират изследователите.

Следващата крачка ще бъде обединяването на данните от HaloSat с наблюденията на други рентгенови обсерватории, за да се определи дали съществува разтеглено хало, което обкръжава Млечния път и ако го има, да се изчисли неговия размер, което ще помогне да се реши загадката с пропадналите бариони.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x