Дари
Наука и технологииТехнологии

Австрийската DAS Energy е измислила как да „тапицира“ ветрогенератори със слънчеви панели

Производителят на фотоелектрически системи DAS Energy и австрийската енергийна компания Energie Burgenland са създали хибридна система, която позволява производството на електроенергия както от Слънцето, така и от силата на вятъра. За тази цел на стандартни ветрогенератори във ветропарка на град Вайден ам Зее са монтирани по 30 гъвкави слънчеви панели на площ от 60 квадратни метра, произведени от DAS Energy.

„Благодарение на изработената допълнителна електроенергия от фотоелектрическата система, ефективността на ветрогенератора се повишава още повече, а неговата екологична следа намалява“ – обяснява Алоис Екер, заместник- изпълнителен директор на Energie Burgenland.

За реализацията на проекта са били привлечени промишлени алпинисти от компанията Skyworkers. За да прикрепят слънчевите панели на тях им се наложило да се работят на височина от 40 метра. За фиксирането на фотоволтаичните модули на корпуса на ветрогенератора се използвало специално лепило от Innotec. Механическо прикрепяне не е използвано., което позволило да се избегне пробиването на отверстия и други аналогични работи в корпусите на ветрогенераторите.

Източник: DAS Energy

Производителят гарантира, че лепилото ще осигури здравина на закрепването минимум за 10 години. Въпреки, че слънчевите панели на DAS Energy имат дебелина от 2 милиметра и са много леки и гъвкави, правилното им залепване на голяма височина се оказало съвсем не лесна задача.

Слънчевите панели са монтирани на югоизточната и югозападната част на опорите на ветрогенераторите. Благодарение на това те могат да възприемат максимално количество слънчева светлина по време на светлата част на денонощието. А тъй като фотоволтаичните модули практически са закрепени почти вертикално, те могат да поглъщат ефективно слънчева светлина даже зимата, когато слънцето е ниско.

„Този пилотен проект ни дава възможност да демонстрираме потенциала на нашите фотоволтаични елементи – отбелязва Кристиан Дрис, управляващ директор на DAS Energy – Фотоелектрическата технология, като правило се явява една от най-екологично чистите, но изисква много място. Именно за това нашата цел е да направим възможно повече повърхности, годни за монтиране на нашите устройства, позволяващи производството на електричеството на бъдещето“.

Разполагането на слънчеви панели във вятърната електростанция на Вайден ам Зее е първият реализиран на територията на Австрия проект на DAS Energy.

„Ние сме готови да монтираме повече фотоволтаични модули на ветрогенератори в Австрия по всяко време, но има сложности със залепването им в студено време, когато температурата е по-ниска от +10 градуса по Целзий“ – обяснява Бенджамин Лимберк, мениджър по продажбите в DAS Energy.

Понастоящем компанията е започнала работа над реализацията на подобни проекти на територията на Германия и Испания.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x