fbpx
Наука и технологииТехнологии

Triggo: малък градски електромобил, способен да променя ширината си (Видео)

За претоварения трафик на големите градове полската компания Triggo е създала малък електромобил, чиято дължина е само 260 сантиметра. Но неговата главна особеност е че ширината му може да се променя от 86 до 146 сантиметра, благодарение на контролиран преден мост. Това е новина за този клас автомобили, които са пригодни за предвижването на един или двама пътника.

Електромобилът има възможност за бърза смяна на акумулаторната батерия и се отнася към клас L7E, тоест към транспортните средства с тежест под 400 килограма. Неговият максимален пробег при едно зареждане ще достига 100 километра. Производителят прави особен акцент на това, че при свито шаси на едно нормално място за паркиране могат да се разположат пет електромобила Triggo. Напълно завършеният промишлен образец вече е достъпен за запознаване от потенциалните купувачи, а серийното производство е планирано да започне през 2021 година.

електромобил Triggo
Източник: Triggo

В новата електрическа градска кола са разположени два двигателя с мощност от десет киловата (в съответствие с характеристиките на колите от клас L7E сумарната мощност на Triggo е свалена до 15 киловата) . Електромобилът разполага със сменяема акумулаторнa батерия с капацитет от 8 киловатчаса. Отчитайки собственото тегло от 400 килограма и 130- килограмовия акумулаторен блок, максималната товароподемност на транспортното средство е 750 килограма.

електромобил Triggo
Източник: Triggo

Предният мост може да работи в два режима . Единият е „пътен“ режим, когато ширината на шасито е 148 сантиметра и автомобилът може да развива скорост до 90 километра в час. Другият режим е „маневрен“ когато предният мост де свива до 86 сантиметра и тогава за пълен завой на превозното средство му стигат само 3,5 метра. Тази функция е еднакво полезна както при задръствания, така и при паркиране. В този случай скоростта на Triggo е ограничена до 25 километра в час, за да се осигури необходимата устойчивост и да се изключи възможността от обръщане.

електромобил Triggo
Източник: Triggo

Купето на електромобила Triggo е напълно остъклено и е с ширина 75 сантиметра. Управлението се осъществява с щурвал, подобно на летателните апарати, а не с волан. Интериорът включва оборудване със система за дигитален контрол, която в бъдеще може да бъде усъвършенствана за напълно автономно предвижване, в частност Triggo да се използва в качеството на роботакси. Също така се планира Triggo да се използва за услугата car sharing.

Производителят планира не само да продава готов продукт, но и лицензи за производството на своите електромобили. По думите на компанията Triggo, техните патенти са регистрирани в ЕС, САЩ, Япония, Китай и Индия.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x