fbpx
НаукаНаука и технологии

Най-добрите астрономически снимки за 2022 г. – коя ще бъде победителят?

Вселената поразява въображението не само с непонятните си мистерии и космически мащаби, но и с невероятната си красота. Едно от най-големите състезания по космическа фотография „Астрономически фотограф на годината“ разкри краткия списък с творби за 2022 г, които ще претендират за най-високото звание.

Съвременните технологии позволяват на учените да надникват все по-навътре в дълбините на космоса и дават възможност на обикновените земляни да се насладят на невиждани досега „пейзажи“.

А това наистина са впечатляващи изображения. Вие също можете да се включите в оценяването, отдавайки своя глас за изображението, което най-много ви е вдъхновило, гласувайки тук.

Ето кои са нашите фаворити: от полярнотo сияние над останките на рибарско корабче в Исландия до живописните мъглявини, чиято светлина е пътувала до нас в продължение на хилядолетия.

Пълнолуние и Гластънбъри Тор

Фотограф Хана Рочфорд.

Гластънбъри, Съмърсет, Обединеното кралство, 21 септември 2021 г. Снимка от Hannah Rochford

През септември в Англия хората могат да се насладят на гледката на пълнолунието, известно като Луната на реколтата, когато спътника на Земята се издига над върха на кула от разрушена църква, разположена на култовия хълм Гластънбъри Тор. Това пълнолуние е най-близото до есенното равноденствие.

Звездното небе над най-високата планинска магистрала в света

Фотограф Ян Сутие

Префектура Шанан, Тибет, Китай, 14 февруари 2022 г. Снимка от Yang Sutie.

Върхът на планината Кула Кангри се намира на надморска височина от 7538 метра в префектура Шанан в Тибет. Пред него на надморска височина от около 5400 метра минава Националната автомагистрала 219. Това е най-високата планинска магистрала в света.

В деня на заснемането, Млечният път се издига зад покритата със сняг планина, a Луната току-що е залязла на запад. Слабата лунна светлина само леко оцветява със златисти нюанси заснежените върхове, без да закрива гледката към Галактиката.

Исландска сага

Фотограф Карл Галахър

Покрайнините на Патрексфьордюр, Уестфьордс, Исландия, 10 март 2021 г. Снимка от Carl Gallagher.

Това изображение на Северното сияние и останките от рибарското корабче Гардур е била кулминацията на 4000-километрово 9-дневно пътуване в търсене на пробив в облаците из цяла Исландия.

Облаци от газообразен водород

Фотограф Саймън Тан.

Снимка, направена в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ на 1 октомври 2021 г. Снимка от Simon Tang

Облаците от газообразен водород са подвластни на силовите линии на магнитното поле на Слънцето. Те се разкъсват и се сблъскват един с друг в безкраен танц. Това създава сложни структури над повърхността на Слънцето, известни като протурберанси.

Това изображение е съставено от няколко кадъра. Добавен е и цвят за по-драматичен ефект.

Кометата C/2021 A1 (Леонард)

Фотограф Лионел Майзик

Снимката е направена в обсерваторията Хакос, разположена в района на Хомас в Намибия, на 27 декември 2021 г. Снимка от Lionel Majzik

Грандиозната комета Леонард се доближи най-близо до Земята в последните дни на 2021 г. В края на годината кометата се виждаше само от южното полукълбо.

Фотографирането е извършено с помощта на 200-милиметровия телескоп в обсерваторията Skygems в Намибия. На снимката кометата Леонард е уловена в целия си блясък, заедно с най-живописната си опашка.

Нейната рекордна яркост я направи най-ярката комета за 2021 г.

IC1871: Дяволче язди дракон

Фотограф Бинюи Ван

Снимката е направена в Китай на 12 декември 2021 г. Снимка от Binyu Wang.

Това изображение показва Мъглявината Душа (IC 1848) и нейното ядро (IC 1871). Мъглявината Душа представлява емисионна мъглявина, разположена в съзвездието Касиопея.

IC 1871 прилича на дяволче, което язди глава на дракон и лети над безкрайното море от звезди.

Недалеч от „Душата“ се намира комплекс от мъглявини и звездни купове, известен като Мъглявината Сърце (IC 1805). Заедно те често се наричат „Сърцето и Душата на Млечния път“.

Централната област на мъглявината Розета (NGC2244)

Фотограф Алфа Джан.

Изображението е съставено от данни от обсерваториите Лицзян и Кунмин, разположени в провинция Юнан в Китай. Снимките са направени 24–30 октомври и 1–2 ноември 2021 г. Снимка от Alpha Zhang.

NGC 2239 в Мъглявината Розета е ярък и млад разсеян звезден куп. Намира се в съзвездието Еднорог.

Поразителна е не само хипнотизиращата красота на клъстера, но и качеството на това изображение. Не е изненадващо, че неговият автор претендира за главната награда на конкурса.

Победителите в състезанието ще бъдат обявени на 15 септември 2022 г.

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x