Дари
НаукаНаука и технологии

Може би Вселената се разширява заради тъмните двойници на черните дупки?

Учените много години спорят за природата на загадъчната тъмна енергия, караща Вселената да се разширява с ускорение. Сега астрономи от Хавайския университет в Маноа изказват нова дръзка хипотеза: за всичко са виновни двойниците на черните дупки, разположени в междугалактическите простори. Подробностите за новата хипотеза са изложени в научна статия, публикувана в изданието The Astrophysical Journal.

За тъмната енергия се смята, че е субстанция, която придава ускорение за разширяването на Вселената. Самият факт за ускоряващото разширяване практически не предизвиква съмнение. Съществуването на този ефект многократно се е потвърждавал по най-различни начини. За неговото откриване Сол Пълмутър, Браян Шмид и Адам Рийс получиха Нобелова премия по физика през 2011 година.

Но какво точно представлява сама по себе си тъмната енергия, предизвикваща това ускорение, на настоящия момент няма яснота. Повечето теоретици предполагат, че това е някакво свойство на вакуума.

В същото време още през 60-те години на миналия век беше предложена теория за съществуването на екзотични космически обекти. Предположението беше, че тези небесни тела се образуват при експлозиите на масивни звезди и по своите свойства много приличат на „съсиреци“ от тъмна енергия. Хипотетичните обекти получиха наименованието GEODEs (GEneric Objects of Dark Energy или „Родови обекти от тъмна енергия“). Ако в космоса има достатъчно много GEODEs, те могат да осигурят наблюдаваното ускорение на Вселената.

Откъде се вземат GEODEs? Хипотезата казва, че те се раждат в същия процес на образуването на черни дупки от звездна маса, тоест при експлозиите на най-масивните звезди в качеството им на свръхнови. А това означава, че в ранната Вселена би трябвало да се появяват много подобни небесни тела.

Трябва да се отбележи, че общоприето е разбирането, че представителите на първото поколение звезди в историята на Вселената са били невероятно масивни (от стотици до хиляди пъти по-масивни от Слънцето). Работата е там, че по това време химическият състав на веществата е бил различен от сегашния. Термоядрените реакции просто не са започвали, докато масата на протозвездите не достигала до подобни огромни размери.

Масивните звезди не са живеели дълго и завършвали своя живот като свръхнови. Първото поколение от космическите светила е съществувало не повече от няколко милиона години. След това те дружно са се отправяли в небитието със впечатляващи фойеверки. Ако при такива взривове действително са се образували GEODEs (така гласи хипотезата), то в тази епоха би трябвало да се родят огромно количество от такива тела. По пресмятанията на хавайските учени, те би трябвало напълно да стигнат, за да осигурят във Вселената необходимата тъмна енергия.

Но в тази концепция има един проблем. Съгласно предположенията на теоретиците, тези хипотетични обекти приличат на черните дупки не само по механизма на зараждане, но и по свойствата си. Например, те привличат силно обикновената материя, също като черните дупки. Същевременно звездите се раждат и умират в галактиките. Значи и GEODEs би трябвало да се намират там, а не в пустото междугалактическо пространство. И бидейки толкова, колкото трябва, за да осигурят нужната тъмна енергия, те със своята гравитация би трябвало силно да влияят на движението на звездите. Но това досега не е наблюдавано.

Но авторите на новото изследване са достигнали до неочакван извод. По техните пресмятания GEODEs могат да се отблъскват едни от други, ако се въртят достатъчно бързо около своята ос. Това може да се оприличи на гравитация, но със знак минус. И така, какво се е случило с легионите GEODEs, образували се след смъртта на звездите от първо поколение?

Събирайки чрез своята гравитация обкръжаващото ги вещество, те са увеличавали масата си и са се въртели около своята ос все по-бързо. А това означава, че по този начин те са се отблъсквали едни от други. Съгласно модела на екипа, тази мощна сила на отблъскване е можела да изхвърли повечето GEODEs извън галактиките. А от това следва, че те биха могли да играят ролята на тъмна енергия, без да се намесват в живота на звездните системи.

Изследователите смятат, че такава картина не противоречи на никои от досега събраните данни за тъмната енергия, за звездите и галактиките. Но изводите на екипа от Хаваите трябва внимателно да бъдат проверени от независими техни колеги и само тогава научната общност може да реши доколко обоснована и коректна се явява тази екзотична концепция.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x