Дари
ИкономикаПрирода и общество

Goldman Sachs предупреждава: влиянието на долара на световните пазари може значително да намалее

Анализаторите на Goldman Sachs Group Inc. обръщат внимание на внезапно засилената обезпокоеност по повод инфлацията в САЩ, пускайки наскоро смело предупреждение по повод това, че доларът може да загуби своя статут на световна резервна валута.

С приближаването на заседанията на Конгреса, свързани с поредния рунд за фискални стимули за подкрепа на разорената от пандемията икономика и отчитайки факта, че Федералният резерв вече е увеличил паричния си баланс приблизително с 2,8 трилиона долара тази година, стратезите от Goldman Sachs предупреждават, че политиката на САЩ предизвиква „опасения“. Тя може да сложи край на господството на долара като доминираща сила на световните валутни пазари.

Въпреки че повечето хора във финансовите кръгове смятат тази гледна точка за маргинална, а и аналитиците на Goldman Sachs не твърдят, че това задължително ще се случи, това съобщение отразява нервната атмосфера, която цари на пазара през тези месеци. Инвеститорите се безпокоят, че безконтролното печатане на долари ще предизвика инфлация в следващите години, което се изразява в бягството към златото.

„Златото се явява последното убежище, особено в условия като сегашните, когато правителствата обезценяват своите хартиени валути и спускат реалните процентни нива до рекордни минимуми“ – отбелязват аналитиците на Goldman Sachs. Понастоящем по техните думи „съществуват реални опасения по повод перспективите на щатския долара в качеството му на резервна валута“.

Благородните метали растат, а реалните лихвени нива намаляват. В доклада на Goldman Sachs ясно е казано, че първоначалното нежелание на Уолтстрийт да бие тревога по повод на инфлацията в началото на пандемията, вече отминава. Намирайки се под впечатлението на ръста на цените след фискалните и монетарни стимули, последвали финансовата криза от 2008 година, много аналитици не се решаваха да повторят същите прогнози и сега, особено във връзка с това, че икономиката се устремява към дълбок спад.

Но с ръста на златото до рекордно високи нива и инфлационните очаквания на инвеститорите, които инвестират в облигации, растящи почти ежедневно, въпреки че това става на много ниска нива, дебатите за дългосрочните ефекти от стимулирането стават все по-забележими.

10-годишният нулев лихвен процент, тоест разликата между номиналната и инфлационна доходност, нарасна до 1,51%. в сравнение с 0,47% от март. Това свидетелства за това, че реалната доходност без да се отчита инфлацията, е по-малка от нулата : -0,93% по облигации с аналогични срок на падеж.

Увеличаването на натиска спрямо инфлационните очаквания води до появата на прогнози, че скоро Федералният резерв ще върже лихвените нива с цените. Това би осигурило известно времево пространство за инфлация, която да превишава целевия показател на централната банка от 2%.

„Увеличаващите се балансови отчети и огромните парични потоци пораждат страх за влошаване на ситуацията“ – пишат аналитиците на Goldman Sachs. Това според тях създава „голяма вероятност от това, че в бъдеще, след нормализацията на икономическата ефективност, в централните банки и правителствата ще се появят стимули за повишаване на инфлацията с цел намаляване на натрупаното дългово бреме.“

Рекордният ръст на цените на златото подчертава растящата загриженост на световната икономика. Goldman Sachs увеличи своята 12-месечна прогноза за цената на златото до 2300 долара за унция от 2000 долара по-рано. Банката предвижда, че реалните лихвени проценти в САЩ ще продължават да падат, увеличавайки привлекателността на златото.

В същото време индексът Bloomberg Dollar Spot имаше на-лошия юли за последните десет години. Падането протича на фона на възобновените призиви за инфлация на долара след променената ситуация от пакета за спасение на Европейския съюз, което засили еврото.

Разбира се, идеята за обезценяването на долара съществува много години и винаги подобни прогнози се оказваха грешни, в това число и след кризата от 2008 година.

Индексът на долара на САЩ ICE няма три последователни години на ежегодно намаляване от началото на 70-те години на миналия век. Отчасти това се обяснява с това, че съществуват няколко жизнеспособни алтернативи на доларовите активи, такива като Treasuries, най-големия пазар на непогасени задължения за почти 20 трилиона долара.

Съгласно последния тригодишен отчет на Банката за международни разплащания, доларът се използва в 88% във всички валутни сделки. На него както и преди се падат около 62% от световните валутни резерви, въпреки че по данни на МВФ този показател е намалял от най-високите си нива през 70-години, когато е достигал 85%.

САЩ „не са близо до това да загубят своя статут на резервна валута, отчитайки дълбочината на пазарите на капитал и преобладаващия обем на глобални транзакции, деноминирани в американски долари“ – обяснява Майкъл Крупкин, който е начело на отдела по спотова търговия на валутите G-10 в Северна и Южна Америка в Barkleys.

За Goldman Sachs нарастващото ниво на дълга на САЩ, който в момента надминава 80% от БВП на страната увеличава рисковете от това, че централните банки и правителствата могат да допуснат ускоряване на инфлацията. По тази причина инвеститорите все по-внимателно се вслушват в мнението на ФРС по повод инфлацията.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Тони
Тони
3 years ago

Скоро ще излезе книга на тази тема от автор, когото много ценя (Рей Далио). Тук могат да се прочетат извадки от идващата книга: https://www.principles.com/the-changing-world-order/#introduction

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x