fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

„Умното“ еко-градче Фуджисава идва от бъдещето със слънчеви си къщи и водородно отопление

Еко –селището Фуджисава стана първото високотехнологично населено място, построено от нулата на място на бивша фабрика за производство на електроника и се намира на 50 км. западно от Токио. Реализацията на проекта е струвала на консорциума от 18 компании, начело с Panasonic, 740 милиона долара. Идеята за създаването на такова селище е позиционирана като опит за създаване на екоселище , което максимално да минимизира емисиите на въглероден диоксид.

вид отгоре
Източник: Fudjisawa SST

Fijisawa SST Square е град в града и представлява футуристичен архитектурен комплекс в централната част на Фуджисава. В него живеят около 3 000 човека, за които са построени 600 къщи и 400 апартамента. Умното селище е станало основно място за общуване и прекарване на свободното време на гражданите и техните гости. В него има кафенета, ресторанти, обществени кухни за кулинарни занимания, помещения за различни мастер-класове, аудитории за образователни семинари, а също така изложбени зали за демонстриране на различни еко-нововъведения.

общствена кухня за кулинарни занимания
Източник: Fudjisawa SST

За основа на градската инфраструктура служи „умна“ електроснабдителна мрежа, съединяваща всички сгради. Тя позволява да се осъществява постоянен баланс между потребителското търсене и генерирането на електроенергия от възобновяеми енергийни източници. Всяка сграда е с монтирани слънчеви панели, система за горещо водоснабдяване на основа на топлинни помпи Eco-Cute и генератори с горивни елементи Ene-Farm, разработени от Panasonic за използване в домашни условия. Тези устройства са обединени в мрежа, която регулира подаването на електроенергия за жилищата в режим 24/7.

слънчеви панели на покривите на къщите
Източник: Fudjisawa SST

Генераторите Ene-Farm притежават рекордно висок коефициент на полезно действие сред своите аналози и изработват електрическа енергия и гореща вода за отопление за сметка на химическа реакция между водород, който се доставя по тръбопровод, и кислород. Неговата мощност е 250 – 700 Вт. В Panasonic са убедени, че Ene-Farm намалява разходите с 37% в сравнение със стандартната схема за енергоснабдяване.

Принцип на действие на   Ene-Farm
Принцип на действие на Ene-Farm
Източник: Panasonic

Изключително високата енергоефективност е ключовия фактор за успеха на проекта. Новото селище произвежда 70% по-малко емисии на въглероден диоксид, осигурява икономия на вода с 30%, а 30% от използваното електричество се произвежда от местни енергийни обекти за възобновяема енергия.

слънчеви панели
Източник: Fudjisawa SST

Проектирането и строителството на сградите в еко-селището е осъществявала компанията PanaHome. Сградите могат да издържат стихийно бедствие 1,8 пъти по-силно от земетресението от 2011 година.

къща във Фуджисава
Източник: Fudjisawa SST

За японската инфраструктура критично важна е възможността за справяне с последствията от природни катаклизми. По тази причина енергосистемата на Фуджисава е проектирана и изпълнена, така че да може да изработва и съхранява достатъчно електроенергия за нормална работа на градските служби в течение на 3 дена при пълно отключване от външни източници.

Фуджисава
Източник: Fudjisawa SST

В качеството на резерв в края на града е била построена слънчева електростанция с монтирани панели покрай 400-метров участък от пътя.

зарядна станция за електромобили

При разработването на пътната и улична мрежа на Фуджисава за модел е използвано разпределението на жилките в листата на растенията. Това е позволило да се намалят разходите за климатизиране на сградите, тъй като улиците се продухват добре от въздушните потоци. В центъра на селището е разположен административен център, в който се намират офисите на комуналните служби, органите на реда и други зали и помещения с обществено предназначение.

център на Фуджисава
Източник: Fudjisawa SST

Обществените пространства на Фуджисава се намират под денонощно наблюдение, което осигурява безопасността на гражданите. Градските улици се осветяват със светодиодни осветителни тела, снабдени с „умни“ датчици.

осветление
Източник: Fudjisawa SST

Компанията Panasonic успешно демонстрира възможността за създаване на комфортна градска среда с помощта на високоефективни решения. Фуджисава е полигон за изпробване на редица високотехнологични иновации, но в същото време и демонстрира, че идеята за „умна“ жизнена среда напълно може да бъде осъществена с достъпни към този момент технологии за енергоснабдяване и възобновяеми източници.

интериор в къща
Източник: Fudjisawa SST

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x