fbpx
Здраве и дълголетиеЧовекът

Учени са провели успешни клинични изпитания на лекарство, забавящо стареенето

Американски учени са провели пилотно клинично изпитване на препарат, представляващ смес от широко използваните в медицината вещества глицин и ацетилцистеин. Резултатите са показали, че това лекарство отстранява някои дефекти в клетките при стареенето, възстановява мускулната сила и когнитивните възможности при възрастни хора. Резултатите от изследването са публикувани в списание Clinical and Translational Medicine.

Препаратът GlyNAC, който са изследвали учените от Медицинския колеж Бейлър в Хюстън, е комбинация от глицин и N-ацетилцистеин (NAC). Глицинът се използва като антидепресивен и ноотропен (стимулиращ работата на мозъка) препарат, а NAC влиза в състава на известното муколитично средство АСС. В химическите реакции двете тези вещества се явяват предшественици на много ефективния природен антиоксидант глутатион.

В продължение на 20 години учените са изследвали естественото остаряване при хората и мишките, и са стигнали до извода, че ключов момент за защита от него е съхраняването нормалното функциониране на митоходриите, които се явяват клетъчни органели, отговарящи за изработване на енергия в клетките. Те произвеждат необходимата, за поддържането на клетъчните функции, енергия чрез изгаряне на мазнини и захар от хранителните продукти. Когато митохондриите изработват енергия, те произвеждат отпадъци във вид на свободни радикали. Това са високореактивни молекули, които в отсъствие на антиоксиданти, могат да повреждат клетките, мембраните, липидите, протеините и ДНК.

Най-разпространеният антиоксидант, който се използва от клетките за неутрализиране на токсичните свободни радикали, се явява глутатиона. В предишни изследвания авторите са уточнили, че нивото на глутатион при възрастните хора е много по-ниско, отколкото при младите хора, а нивата на окислителен стрес и дефектите на митохондриите, съответно са много по-високи.

„Към настоящия момент нашето разбиране защо тези дефекти възникват при възрастните хора е твърде ограничено. По тази причина ефективни въздействия за отстраняване на тези дефекти засега отсъстват“ – обяснява пред прес-релийза на Медицинския колеж Бейлър водещия автор на изследването, доцентът по медицина в отделението по ендокринология и диабет доктор Раджагопал Сехар (Rajagopal Sekhar).

Изследване, проведено по-рано с животни в неговата лаборатория, са показали, че GlyNAC отстранява дефицита на глутатион, намалява окислителния стрес и напълно възстановява функциите на митохондриите при стари мишки.

В новото изследване учените в продължение на 24 седмици са давали GlyNAC на възрастни доброволци на възраст от 70 до 80 години и сравнявали техните показатели с контролна група, състояща се от млади хора на възраст от 21 до 30 години. Наблюденията се провеждали в течение на целия курс на приемане на препарата и още 12 седмици след неговия край.

„Ние измервахме съдържанието на глутатион в червените кръвни телца, нивото на митохондриално окисляване, плазмените биомаркери за окислителния стрес, възпаленията, ендотелната функция, съдържанието на глюкоза и инсулин, динамиката на походката, силата на мускулите, работоспособността, превеждахме когнитивни тестове, а също така оценявахме скоростта на производство на глюкоза и разпадането на мускулните протеини“ – обяснява Сехар.

До започването на курса при доброволците за приемане на GlyNAC, параметрите на възрастните и младите хора се различавали значително, но след курса при възрастните участници те се подобрили значително, а при някои се върнали на нивата, както при младите хора.

В частност, са се нормализирали такива характерни показатели като дефицита на глутатион, оксидативния стрес, митохондриалната дисфункция, възпаленията, резистентността към инсулин, ендотелната функция, натрупванията на мазнини, геномната токсичност, мускулната сила, скоростта на ходене, работоспособността и когнитивните функции.
Изследователите установили, че възрастните хора добре понесли приемането на GlyNAC в продължение на 24-те седмици, но 12 седмици след спирането приемането на препарата ефектът започвал да отслабва и показателите постепенно се връщали към началното положение.

Така или иначе авторите смятат, че добавката GlyNAC може да бъде лесно, безопасно и действащо средство за забавяне и поддържане на нормален здравословен процес на стареене.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x