fbpx
СамопознаниеЧовекът

Нивото на емпатия в човек започва да се формира в първите дни след раждането

Ново изследване на израелски учени доказва, че ако прегръщаме децата си по-често още след раждането, те имат по-голям шанс да развият емпатия, когато пораснат.

Повече от двадесет години израелски изследователи са изучавали как контакта на майката с новороденото дете влияе на неговото последващо развитие. В изследваната група са били включени почти сто деца, родени в средата и края на 90-те години на миналия век.

Бебетата били разделени на три групи: износени и здрави, които са можели лесно да контактуват с майките си; недоносени, които в продължение на няколко седмици са се намирали в ковьози и са нямали физически контакт с майките си; и по-стабилни недоносени , които са поддържали поне един час на ден контакти с майките си в продължение на 14 дена подред.

Учените са проверявали „социалния синхрон между майката и детето“ на база невербалните сигнали и реакциите на ранен етап. Те са установили, че благодарение на физическия контакт между майките и децата, са се синхронизирали биоритмите, циркадните ритми и хормоналните промени.

След това учените са преминали към изследване на мозъка на порасналите участници в експеримента. Те са анализирали нивото на развитие на емпатия и способността да се съпреживява на различни чувства в другите хора. Било установено, че ключовите области в мозъка, отговарящи за този аспект дейности са амигдалата (бадемовидното тяло) и островния дял в мозъка. Учените описват ролята на амигдалата като център за безсъзнателната идентификация на емоциите, а островната част като област, където човек обединява сигналите от собственото си тяло със сигналите от емоционалното състояние на другия човек. При износените деца и недоносените, които са имали контакт с майките си, двете тези части на мозъка били по-чувствителни, а емпатията била развита по-силно.

Изследователите не са анализирали влиянието на физическия контакт с бащите на развитието на емпатията в бебетата, но предполагат, че ефектът ще е много подобен.

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x