fbpx

Откриха гена на стройността, който кара мазнините да изгарят

Учени открили, че ген, свързан с кодирането на протеина анапластична лимфокиназа (ALK), играе важна роля в изгарянето на калориите през времето на дългата еволюционна история. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Cell.

Вие имате гените за стройност? Има се предвид гените характерни за хора, който са със стегнати фигури и стройни по природа. Наскоро учени откриха, ген, който по всяка вероятност е причината да се изгарят повече мазнини в подкожната мастна тъкан.

„Всеки от нас познава хора, които могат да си похапват, колкото си искат и това въобще да не се отразява на теглото им“ казва генетикът Йозеф Пенингър от Университета на Британска Колумбия.

По неговите думи, много е възможно, хората, на които им се отдава да остават стройни без особени усилия, държат ключа към разкриването на природата на затлъстяването. Учените са заинтересовани в изучаването на този проблем, тъй като той може да им подскаже как може да контролира теглото. Традиционно досега изследователите концентрираха вниманието си на аспектите, които предизвикват затлъстяване – например, начина на хранене и особеностите на метаболизма.

„Но учените никога досега не са изучавали сериозно проблема защо някои хора по принцип не пълнеят. Затова ние решихме да променим изцяло тактиката и да изследваме генетиката на стройността“ – продължава Пенингър.

Той и неговите колеги са започнали своето изследване с изучаването на база данни, събрани от един естонски център по генетика, за да открият в нея най-стройните хора. Те веднага са отделили тези, които страдат от анорексия и други заболявания, които променят процентното съдържание на мастната тъкан в организма. След това започнали да търсят генетични маркери, които се явяват общи за стройните хора.

Тяхното внимание било привлечено от ALK-гена, който кодира протеина анапластична лимфокиназа (ALK). Това е ген, чиято мутация провокира рак при хората.

„Но нормалните му функции при неговата нормална форма досега никога не са били изследвани“ – обяснява Пенингър.

По тази причина учените решили да отгледат плодови мушици (Drosophila melanogaster) и мишки с мутации от този ген.

„За да докажем, че този ген е свързан със стройността при хората, трябваше същото да се случи и при мушичките, и при мишките. Именно това и открихме“ – обяснява Пенингър.

Установило се също, че тази мутация не кара плодовите мушички и мишките да ядат по-малко.

„Ние установихме, че ALK-генът действа на нашия мозък и кара нашето тяло да изгаря повече калории при едно и също количество изядена храна“

Тоест мозъкът дава команди да се изгарят повече от събраните мазнини в подкожната мастна тъкан.

„Хората, мишките и както предполагаме мушичките остават слаби. Тоест в процеса на еволюция този механизъм е преминал от насекомите към хората и ние смятаме, че пред нас се открива съвършено нова епоха, касаеща стройността“.

Понастоящем вече съществуват препарати, които подтискат мутацията на ALK-гена. Това означава, че ALK-генът се явява, както биха се изразили учените, цел, която се поддава на въздействие чрез лекарствени средства.

„По тази причина е възможно някога действително да се открие таблетка, която ще ни позволява да оставаме стройни“ – резюмира Пенингър.

5 1 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

Дари
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x