fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

Геотермалните свръхкритични флуиди могат да се превърнат в неизчерпяем източник на чиста енергия

Група италиански и швейцарски геолози са пробили сондаж до дълбочина 3,2 километра на сондажа Vanelle-2 , намиращ се в един от планинските райони на Тоскана. В скоро време екипът се надява да преодолее последните около 250 метра за да достигнат до така наречения „хоризонт К“ , след който по техни пресмятания трябва да има резервоари от геотермални свръхкритични флуиди.

Геотермални източници представляват вода с голямо количество разтворени в нея минерали. При висока температура и огромно налягане те придобиват свойствата на свръхкритични флуиди, които едновременно са в газообразна и течна фаза. Учените считат свръхкритичния флуид за един от най-ефективните източници на възобновяема енергия.

Но сондирането на такива големи дълбочини носи сеизмични рискове. В дълбочина запазването на баланс в земната кора е критично важно, защото в противен случай може да се предизвика реактивиране на геоложките слоеве, което да причини земетресение. Затова една от задачите, която стояла пред изследователи от Университета в Женева (UNIGE), от Университета във Флоренция и Националния съвет за научни изследвания (CNR) в Италия, била да проучат сеизмичната активност, причинявана от геотермалното сондиране в търсене на свръхкритични флуиди. За тази цел екипът е разположил осем сеизмични станции около сондажа в радиус от осем километра. С напредването на сондажа геолозите събирали постоянно данни, като успели да разграничат естествената сеизмична активност от сеизмичната активност, предизвиквана от сондажа. Оказало се, че последната причинява минимални сеизмични смущения и не предизвиква неконтролирана сеизмична активност.

сондаж
Източник: © Riccardo Minetto

„Добрата новина е, че сондирането за свръхкритични флуиди е причинило само минимални сеизмични смущения, което е силен сигнал, че е постигнат сериозен технологичен прогрес“ казва Матео Лупи от UNIGE в прес-релийза на университета.

Инициаторите на проекта са уверени, че те скоро ще достигнат успешно до хоризонта К, който представлява хипотетичната граница между земните слоеве в обичайно състояние и тези, при които се наблюдава много висока температура и налягане. Засега сондирането е спряно на 250 метра от целевата дълбочина, тъй като сегашното оборудване не може да работи при такива екстремални условия. Съгласно показанията на датчиците налягането на тази дълбочина е било 300 пъти по-високо от това на повърхността, а температура е била над 500°С. В момента се търси друго техническо решение за продължаване на сондажа.

Vanelle-2 е един от многото сондажи, които се намират в геотермалното поле Лардерело-Травале в централна Италия, който е първия район, където се е използвала геотермална енергия за получаване на електроенергия. В хода на първия експеримент, проведен още през 1904 година, тук са запалени първите пет електрически крушки от топлината на Земята. Днес в този район се произвежда приблизително 10% от световната геотермална електроенергия.

Далеч не навсякъде по земната повърхност може да се достигне до дълбочината, където са разположени геотермалните свръхкритични флуиди. Даже ако сондирането завърши с успех, това не означава, че опитът може автоматично да се мащабира. До момента, когато тези източници ще могат промишлено да се използват, трябва да се решат доста технически проблеми, посочва Сюзан Пети, един от основателите на компанията Alta Rock Energy, занимаваща се с геотермална енергетика. Свръхкритичната течност притежава изключителна способност да разтваря всичко и затова извличането и е съпроводено с доста инженерни сложности. Но при наличието на работоспособна технология, районите, които имат достъп до свръхкритичните флуиди, ще имат един почти неизчерпаем източник на енергия.

Резултатите от изследването са публикувани в изданието JGR Solid Earth.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x