fbpx
Прогнози и тенденции

Как виждат близкото бъдеще едни от най-влиятелните личности в технологичния свят

Какви тенденции ще бъдат актуални в технологичния свят, какви технологии и професии ще станат популярни и какво място ще заеме човек в променящия се свят – ето някои визионерски прогнози за 2023 г. и близкото бъдеще от едни от най-известните личности в технологичния свят.

Изменението на климата и разширената реалност: Прогнози и очаквания от Тим Кук

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук вярва, че AR технологиите скоро ще се използват навсякъде, програмирането ще бъде най-важното умение, а климатичните промени ще бъдат най-големият проблем за земляните.

Разширената реалност като реалност

Тим Кук е сигурен, че много скоро никой от нас няма да разбира как сме се справяли без технологията AR (Augmented Reality), както сега се чудим, че сме живели без смартфон или интернет. Според Кук добавената реалност в момента е най-обещаващият начин за взаимодействие на човека с технологиите и околната среда.

„Мисля, че AR е мащабната технология, която ще повлияе във всяка област от човешкия живот. Представете си, че можете да преподавате с AR технология или да демонстрирате стоки или продукти по този начин. Можете да прилагате тази технология в медицината и в още много други области “, казва ръководителят на Apple в интервю за холандското издание на RTL Nieuws.

Програмирането като задължителен предмет

Кук определя програмирането като едно от най-важните умения, които човек трябва да овладее в живота си.

„Смятам, че програмирането е единственият универсален език. Това е най-важният език, който можете да научите“ – казва изпълнителният директор на Apple. – “Разбира се, родният ви език е по-важен за комуникацията, но езикът за програмиране е начин да използвате креативността си. Това наистина кара човек да развие умения за критично мислене и може да го използва в много аспекти от живота си.”

Според Кук програмирането заслужава постоянно място в учебната програма.

„Всеки трябва да се научи да програмира преди да завърши гимназия и наистина смятам, че този предмет трябва да се предлага на учениците в началното училище“, обяснява ръководителят на Apple.

Борбата с изменението на климата като особено важен приоритет

Кук предполага, че справянето с предизвикателствата, породени от изменението на климата, ще бъде огромно колективно предизвикателство. Ефектите от глобалното затопляне все повече се усещат по целия свят и борбата с тези промени ще остане един от най-високите приоритети на Apple:

„Ние всички сме отговорни за това. Сега светът е на неустойчив път на развитие. Всички виждаме ефектите от изменението на климата, от горещите вълни и необичайните горещени в Европа до приливните вълни в Пакистан или ураганите във Флорида.“

Целта на ООН за устойчиво развитие е свят без вредни емисии за планетата. По думите на Кук Apple се старае да допринася все повече в тази насока, например, използвайки в производството си възобновяема енергия, включително слънчева и вятърна енергия.

Роботи, чипове и пътуване до Луната: Прогнозите и плановете на Илон Мъск

Милиардерът, предприемач и филантроп Илон Мъск вижда перспективи не само в изследването на космоса.

Невронни импланти в човешкия мозък

През 2023 г. Neuralink Corporation може да започне инсталирането на невронен имплант в човешкия мозък. Компанията обяви това на презентация в централата си във Фримонт (Калифорния) на 30 ноември 2022 г.

Neuralink работи по разработката на това устройство вече не една година. Според DJ Seo, вицепрезидент в компанията, отговарящ за разработката на импланти, устройството ще бъде безжично и презареждаемо. В презентацията си той показа и видео с кадри на робот, който е създаден да изпълнява операции по имплантиране.

В момента в Остин, Тексас се строи клиника за производство и тестване на имплантите. Самият Мъск не крие:

„Мисля, че сме изпратили повечето от нашите документи до FDA (Агенцията по храните и лекарствата на САЩ.) и вярваме, че вероятно след шест месеца ще можем да имплантираме първото си устройство Neuralink в човек.”

В момента учените от Neuralink разработват два вида импланти. Едните от тях ще бъдат имплантирани в гръбначния мозък за подпомагане на възстановяването на двигателните функции на човек. Другите ще са е предназначени за подобряването или реконструирането на зрението на пациента.

Според The Wall Street Journal няколко университета и компании участват едновременно в разработването на други невронни импланти.

Роботи вместо хора и киберкамиони за хората

Обсъждането на това, че роботите могат да заместят хората в производството, все повече се превръща в реалност. През 2023 г. Tesla планира да пусне хуманоидния робот Optimus. В началото на декември 2022 г. компанията представи прототип на тази машина.

Optimus е оборудван с блок от литиево-йонни батерии с капацитет 2,3 kWh. Този блок се намира в центъра на тялото. Енергийният резерв трябва да е достатъчен за един ден работа. Мъск обяснява, че Optimus ще може да прави всичко, което хората не искат да правят. Това е машина с общо предназначение, способна да изпълнява широк набор от задачи. Например, роботът ще може не само да замести складов работник, но и да сортира резервни части и компоненти.

Компанията също се надява във втората половина на 2023 г. да започне производството на своя електрически пикап. Tesla планира да произвежда годишно 500 000 електрически превозни средства Cybertruck модел Y. Изграждането на новия завод в Остин отне повече от две години. Първият завод на Tesla във Фримонт беше съвместна собственост с GM и Toyota. По тази причина на Tesla и се наложи да адаптира своето производствено съоръжение, за да изгради своя Model S седан и Model X SUV.

Връщане на Луната

През 2023 г. ще се случи едно от най-очакваните събития – японският милиардер Юсаку Маедзава ще тръгне със SpaceX в първото частно пътешествие #dearMoon около Луната. Милиардерът вече е напреднал в тази мечта. Размерът на сумата, предвидена замисията е неизвестна – страните не разкриват подробности. Маедзава планира да вземе осем представители на изкуството със себе си на борда.

Досега само 24 души са посетили Луната, като последния такъв полет се е състоя точно преди половин век – от 7 до 19 декември 1972 г. (“Аполо 17”).

Проблеми в икономиката, дронове и огромна щедрост: прогнози и обещания на Джеф Безос

Основателят на Amazon и инвеститор Джеф Безос не е толкова оптимист за следващата година, колкото беше година по-рано. За 2023 г. той призовава да се подготвим за най-лошото в икономиката, но в същото време активно развива бизнес проекти и планира да даде по-голямата част от състоянието си за благотворителност.

Мъгливото бъдеще на икономиката

„В момента икономиката не изглежда толкова добре. Виждате го сами – съкращения се случват в много сектори “, казва Безос през ноември 2022 г.

Той посъветва хората да отложат големи покупки и препоръча на собствениците на малък бизнес да не бързат да инвестират в ново оборудване, а вместо това да се опитат да натрупат резерви.

„Обмислете колкото се може повече рискове. Надявайте се на най-доброто, но се подгответе за най-лошото“, обяснява един от най-богатите хора на планетата.

В същото време в компанията, основана от Безос, най-лошият сценарий изглежда вече е започнал да се превръща в реалност. През ноември медиите съобщиха, че Amazon планира да съкрати около 10 хиляди души. На 18 ноември изпълнителният директор на Amazon Анди Джеси в писмо до служителите потвърди плановете за съкращения и призна, че много хора ще напуснат компанията в началото на следващата година. Това се дължи преди всичко на това, че в предходната година са наети прекалено много хора и на нововъзникналите предизвикателства пред световната икономика.

Доставка 3.0

По-рано Джеф Безос беше заявил, че още през 2022 г. Amazon ще започне доставка на пратките си на клиенти с помощта на безпилотни летателни апарати и с помощта на дрона MK27-2 малки пакети ще бъдат доставяни в Локфорд (Калифорния) и College Station (Тексас). Засега дронът може да транспортира пакети с размерите на кутия за обувки и тежащи под 2 кг. Amazon твърди, че хиляди продукти могат да бъдат доставени с дронове – това е само малък процент от огромната налична гама.

Но Безос не биха го наричали новатор и визионер, ако за доставки на стоки се разработваше само един тип дрон. За 2023-2024 г. компанията вече обяви „революция в доставките“, а именно дрона MK30. Новата разработка е в състояние да издържа доста по-тежки атмосферни условия и може да лети при дъжд.

Amazon е уверен, че до края на това десетилетие около 500 милиона пакета годишно ще бъдат доставяни с дронове. Жителите на големи градове като Сиатъл, Бостън и Атланта ще бъдат първите, които ще могат да се възползват от тази услуга.

Съсредоточете се върху благотворителността

Безос вижда бъдеще, в което вредните и опасни човешки дейности ще бъдат преместени в ниска околоземна орбита, а самата планета ще бъде място за живот, вместо място за тежка индустрия. Но какво да правите, когато сте на Земята?

В интервю пред CNN Безос потвърди, че иска постепенно да дари по-голямата част от състоянието си за благотворителност. Това е попрището, където Безос вижда своето място. Той намеква, че всички трябва да помислим как можем да подобрим живота на хората около нас.

„Оставам оптимист, че американската мечта все още е постижима, но има много различия и несправедливости в света около нас, така че днес е изключително важно да се създаде среда, в която, доколкото е възможно, фокусът да не е върху разногласията и конфликтите, а към помощта и подкрепата”, казва бизнесменът.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x