Дари
Прогнози и тенденции

12 причини за оптимизма на Бил Гейтс през 2021 година

Бил Гейтс е един от най-големите филантропи на нашето време, но същевременно и един от основните герой в много конспиративни теории. Неговото предсказание, направено през 2015 година, за това, че вирус ще порази нашата планета и последствията ще бъдат тежки, буди уважение у много хора, но и води до подозрения в други. Едно е сигурно, че той е много добре информиран човек и затова е интересно да разберем неговото мнение какво ни очаква в борбата с коварния вирус.

Разбира се, Бил Гейтс не е единствения източник на достоверна информация за вируса, пък и той едва ли знае всичко по въпроса, Но, отчитайки колко сили, време и пари е похарчил той в борбата с Covid-19, то неговото мнение можем да го причислим към високоекспертните в тази област.

В своя блог Бил Гейтс е публикувал своето мнение защо смята, през 2021 година си струва човек да гради планове за бъдещето и да се надява на по-доброто. Според Гейтс има поне 12 повода за оптимизъм през следващата 2021 година.

1.Ваксините против коронавируса са разработени с невероятна скорост

Скоростта, с която фармацевтичните компании са създали и тестирали ваксините от коронавируса, заслужават благодарност.

„Хората никога досега не са постигали по-голям прогрес в борбата с която и да било друга болест за една година“ – отбелязва той, добавяйки, че обикновено разработването на ваксини е заемало до 10 години.

2. Повечето хора са приели маските и необходимостта от социална дистанция

Разбира се, не може да се каже, че 100% от населението на планетата носят маски и съблюдават дистанция. Но много се отнасят към противоепидемичните мерки много отговорно.

Гейтс се надява, че носенето на маски и съблюдаването на дистанция и в бъдеще ще намалява скоростта на разпространение на вируса.

3. Ударът по вируса ще бъде нанесен във всички страни

Той се надява, че вирусът ще може да бъде победен в целия свят. Наблюденията върху това как правителствата се борят с пандемията, вдъхва оптимизъм, според Гейтс.

4. Ваксините ще стават все повече

По-рано тази година Гейтс говори за своите планове да инвестира милиарди долари в развитието на производствените мощности за седем ваксини. Той очакваше, че само две от тях ще успеят.Сега той вече смята, че успешните проекти ще са много повече.

„С такова количество компании, използващи различни подходи, шансовете за създаването на безопасни и ефективни ваксини са много по-големи. Те вече са две и напълно реално да станат повече“ – пише Гейтс.

5. Фармацевтичните компании са разделили помежду си финансовите рискове

Една от главните причини защо ваксините се разработват бавно, досега е била във финансовите рискове. Компаниите и инвеститорите далеч не винаги са готови да ги поемат.

Но този път всичко се е променило. Пандемията е довела до това, че фармацевтичните компании са разделили помежду си рисковете при подкрепа на държавите и фондовете.

6. Производителите на ваксини се обединяват

Фармацевтичните компании се договарят помежду си, като споделят производствените си ресурси и технологии. Гейтс казва, че това вселява надежда за по-добро бъдеще.

7. Логистиката на разпространение на ваксините се настройва и подобрява

За пълната победа над вируса е нужно да се произведат между 5 и 10 милиарда дози ваксини. Но това не е основния проблем. Основното препятствие е логистиката, за която компаниите и държавите разработват все по-успешни решения.

Гейтс смята, че настройването на механизмите за дистрибуция на ваксините на сегашния момент се явява най-главната задача. Според него човечеството ще може да я реши успешно в планетарен план.

8. Лидерите на мнения ще помогнат в борбата срещу скептичното отношение към ваксините

Гейтс се надява, че все повече хора ще престанат скептично да се отнасят към ваксинацията и да разпространяват конспиративни теории за ваксините.

Милиардерът пише, че обществените дейци, учените и семейните лекари трябва да изпълнят особено важна мисия, а именно да разказват и убеждават хората за ползата от новата ваксина.

9. Прогресът в медицината

Освен появата на ваксина, учените и лекарите разработват и други начини за борба с вируса, в частност използването на антитела.

10. Прогрес в тестирането

Технологиите за тестиране на коронавируса с всеки изминал ден се развиват на все по-високо ниво. Съвсем скоро хората ще могат да получат масово достъп до експрес тестове, които ще могат да се извършват самостоятелно.

11. В страните от третия свят ситуацията с коронавируса не е толкова сериозна, колкото можеше да бъде

Фактическата заболеваемост и смъртност в Африка на юг от Сахара е по-ниска, отколкото в САЩ и Европа. Първоначално Гейтс е предполагал, че бедните страни трудно ще се справят с пандемията. Сега основателят на Microsoft казва, че е радостен от факта, че е сгрешил.

12. Хората са показали, че са способни на глобално сътрудничество

Светът се е сплотил за да се пребори с пандемията. Разбира се, такава голяма трагедия не е най-добрия повод за сътрудничество. Но фактът си остава факт и хората са се показали от най-добрата си страна и са получили ценен опит, който ще им помогне да се кооперират и в други трудни ситуации.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x