fbpx
НаукаНаука и технологии

Храната, еротиката и парите активират различни „зони на удоволствие“ в мозъка ни

Еднакви ли са механизмите, които ни подтикват да изядем парче торта, да си включим порно или да си купим лотариен билет? За да си изяснят това, международен екип от учени от Канада и Русия са анализирали 190 изследвания на мозъка, посветени на различни видове стимули – хранителни, еротични и парични. Оказало се, че във всичките тези случаи са въвлечени базалните ганглии, но не всичко е така еднозначно. Активирането на други структури на мозъка зависи от вида стимул, а лявото и дясното полукълбо са въвлечени по-различен начин при тези реакции.

Извършвайки всякакво действие, ние осъзнато или не, очакваме награда. Това е запрограмирано от еволюцията. Ако нещо е в наша полза или на нашите потомци, в мозъка се активира, отговарящата за възнагражденията зона и ние изпитваме удоволствие.

Тази система е помагала за оцеляването на нашите предци. Те са запомняли позитивния опит, за да го повторят отново. Така се закрепва поведение, жизнено важно за засилване на инстинкта за самосъхранение.

Тази система не е изпитвала проблеми в периодите, когато хората са оцелявали в тежки условия, но сега в съвременния свят наблюдаваме изобилие и комфорт. Несвикналият на такива условия мозък често попада в капана на изкушенията и много често ние вземаме импулсивни решения. Цивилизацията на всяка крачка ни предлага леки удоволствия, а ние нямаме сили да им се съпротивляваме. При това нашият мозък все по същия начин оценява възможните варианти от гледна точка на ползата, тоест какъв ще е размера на възнаграждението, което може да получи.

Отговорът на различните видове възнаграждения се кодира от активността на различни структури на мозъка. Известно е, че за обработването на информацията за възможната награда, са въвлечени, така наречените, базални ганглии, които представляват струпвания на подкорови ядра в главния мозък и участват в регулацията на редица моторни и психични процеси. Базалните ганглии са разположени в центъра на мозъка (под кората на мозъка) и се отнасят към лимбичната система.

Но до неотдавна оставаше неизвестно как активността на базалните ганглии зависи от типа на предлаганата награда.

За да намерят отговор на този въпрос, учени от Висшето училище по икономика в Москва и Сколковския институт за наука и технологии заедно със свои канадски колеги от Йоркския университет в Торонто са провели метаанализ на изследвания, в които са взели участие повече от 5 500 човека. Всичките доброволци са били на възраст над 18 години и са нямали психични отклонения и зависимости.

В избраните научни изследвания, с помощта на магнитно-резонансна томография са били фиксирани активностите в различни области на мозъка в отговор на информация за възнаграждение – хранително, еротично или парично.

109 от изследванията са били посветени на въздействието на парите. В повечето от тях, участниците е трябвало да натиснат бързо копче, за да получат повече или да загубят по-малко пари. В останалите изследвания доброволците са играли в различни икономически игри с възможност да спечелят или да загубят пари. В други 34 изследвания на участници им се е предлагало да гледат еротични изображения или видеозаписи. В същото време се е фиксирала активността на мозъка им, а след това тя се е сравнявала с данните от други участниците, които са гледали картинки или видео с неутрално съдържание. В останалите 47 изследвания участниците са получавали различни сладки награди.

Анализирайки, получените в тези изследвания данни, учените установили, че различните видове награди активират различни ядра на базалните ганглии.

По думите на доцента по психология във Висшето училище по икономика Мари Арсалиду, в отговор на хранителна награда са реагирали основно ядра, разположени в дясното полукълбо, на еротична награда – дясната външна бледа топка и лявото опашно ядро, а на паричната награда – всички ядра на базалните ганглии.

Базирайки се на тези данни, учените са предложили нов модел за обработване на информацията, касаеща възнагражденията. Те предполагат, че именно базалните ганглии играят ключова роля в работата на тази система.

Базалните ганглии играят ключова роля в системата за оценка на възнагражденията
Източник: M. Arsalidou et al. / Brain Imaging and Behavior (2020) / Springer Nature

Друго, което предизвикало интерес сред учените било, че освен базалните ганглии са се включвали и други структури на мозъка, и тяхното активиране зависело от това, каква награда именно са получавали участниците. Така при получаване на храна и гледането на еротично съдържание се е активирал левия таламус, а при парична награда – десния (по принцип именно таламусът избира кои стимули изискват нашето внимание).

Освен това вкусната храна е активирала десния остров в мозъка (тази структура обединява информацията, получавана от емоциите, размислите и усещането на вътрешните органи) и оградата – област, свързана със съзнателното възприятие.

Еротичните картинки и видео са активирали вретенообразната гънка, която отговаря за въображението и амигдала (бадемовидното тяло), отговорна за оценката на емоционална ценност на различни видове стимули.

И на края, паричните възнаграждения активирали челните зони на неокортекса. Това са области в кората на главния мозък, които са най-добре развити при хората и отговарят за вземането на решения, осъзнатото мислене и речта.

Базалните ганглии са свързват с различни структури на мозъка при различните видове стимули
Източник: M. Arsalidou et al. / Brain Imaging and Behavior (2020) / Springer Nature

Разбирането на това какви структури се активират при оценката на различни видове възнаграждения позволява да се разбере механизма при вземане на решения от човека, например, когато той избира парче шоколад вместо здравословна закуска или участието в определени инвестиционни сделки, обясняват авторите на изследването.

Освен това, подобни изследвания могат да бъдат полезни при създаването на изкуствен интелект с човешка система за възнаграждения. В този случай неговите действия ще се определят не само от алгоритмите и командите, а от възможността да получи награда, което може да увеличи неговата ефективност.

Резултати от изследването са публикувани в списание Brain Imaging and Behavior.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x