fbpx
АкцентиКлимат и екологияПрирода и общество

Колонии от корали са „възкръснали” и са започнали наново да растат

Биолози са открили, че 38% процента от коралите Cladocora caespitosa, живеещи около испанското крайбежие в Средиземно море, са „възкръснали”, тоест са почнали да регенерират, след като вече са ги смятали за почти загинали. Както се съобщава в Science Advances , в мъртвите варовикови скелети растат нови, по-малки по размер полипи и наблюдаваните колонии от корали бавно се възстановяват.

Изменението на температурата на водата, нейната соленост, увеличаването на киселинността и, недостатъкът на кислород, наличието на химически замърсители или патогенни бактерии са фактори, които могат да доведат до обезцветяването на коралите. Така се нарича обратимия процес, при който се нарушава симбиозата им с едноклетъчните водорасли зооксантели от рода Symbiodinium , които се явяват основната хранителна среда за коралите. Коралите съхраняват своята жизнеспособност, но рязко забавят своя растеж. Ако обезцветяването продължи дълго, колониите от корали могат да загинат. Заради промените в климата масовото обезцветяване и загиване на коралите протича по цялата планета и например в Големия бариерен риф са загинали около 30 % от плитководните корали, а в крайбрежните води на Малдивите са пострадали около 60% от коралите.

Регенерацията (подмладяването) на повредените корали е описана преди всичко за изкопаеми видове, основно от класа Rugosa. По време на регенерацията полипите намаляват размерите си и формират нов скелет, оставяйки старата скелетна структура извън границите на колонията. При съвременните колониални коралови полипи учените никога досега не са наблюдавали процес на подмладяване.

Първите, открили такъв процес, са биолозите Диего Керстинг (Diego K. Kersting) от Свободния университет в Берлин и Кристина Линарес (Cristina Linares)от Университета в Барселона. В продължение на 16 години, от 2002 до 2017 година, те са наблюдавали 243 колонии от корали Cladocora caespitosa, растящи около испанския остров Колумбретес. В последните десетилетия числеността на тези корали, ендемити за Средиземно море, са намалели повече от два пъти и в момента те са със статут на изчезващ вид.

Регенерация на полипите и колониите от корали о
Регенерация на полипите и колониите от корали от вида Cladocora caespitosa
Източник: Science Advances

Но изследователите с учудване открили, че Cladocora caespitosa са способни да регенерират. 38% от колониите, за които те водили наблюдение, са започнали да се възстановяват. В първите години след загиването на колониите видимо изменение не се наблюдавало. Признаци за регенерация са се появили чак след няколко години. Вътре в старите варовикови скелети на „мъртвите” колонии започнали да се появяват чашкообразни структури. По размер те били по-малки, отколкото старите и започнали да растат на страна от стария скелет. Обикновено започвал да расте един полип, но в някои „мъртви” структури учените са откривали и до три нови „чашки”.

Регенерирали  полипи н
Регенерирали полипи на Cladocora caespitosa
Източник: Science Advances

За да се убедят, че е започнал процес на подмладяване на старите, а не растеж на нови полипи, учените извършили компютърна томография и установили, че „чашките” на новите полипи израстват от стария скелет. Изследователите пресметнали, че възстановяването протича бавно , приблизително с 4,3% годишно. Но при някои от колониите процесът на възстановяване протичал доста по-бързо – до 13 процента годишно и тези колонии за период от 10 години са успели да се възстановят на 80-90%.

3D компютърна томография, показваща регенерацията
3D компютърна томография, показваща регенерацията на Cladocora caespitosa
Източник: Science Advances

„Разбира се, това са добри новини” – казва Диего Керстинг „Но ние наблюдаваме както в Средиземно море, така и в други части на света, периоди на рязко покачване на температурата, повтарящи се всяко второ лято, ако не и всяка година. Тези корали растат много бавно, със скорост около 3 милиметра годишно. Затова ако веднъж на две години се случва рязко затопляне на водата, от което загиват 10-15 % от колониите, мисля, че цифрите сами за себе си говорят”.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x