fbpx
СамопознаниеЧовекът

Осъзната продуктивност без твърди крайни срокове: 4 принципа на интуитивното планиране

Доверете се на желанията си! Когато си мислим за своята продуктивност, за планирането и списъците със задачи, в главата ни винаги изникват строги правила и разписание, което трябва да е уплътнено от сутрин до вечер. Ние си поставяме цели, определяме си срокове и си задаваме твърди крайни дати. Но такъв подход подхожда далеч не на всеки. На някои им е нужна гъвкавост и свобода, защото иначе те изпитват излишен стрес, който в крайна сметка им пречи да бъдат достатъчно продуктивни. На тези хора може би много повече им подхожда метода на интуитивното планиране.

Ако вие използвате концепцията на интуитивното планиране, вие подреждате своя ден в съответствие със задачите, които ви носят максимално удовлетворение. За тази практика е много важно още от начало да определите какво е действително важно за вас, както в личния живот, така и в професионалната сфера. Вие на практика си създавате гъвкаво разписание, което ви помага и ви подкрепя, а не ви носи излишни тревоги.

Внимателно наблюдавайте за своите реакции

За да се усвои интуитивното планиране, вие първо трябва да се научите добре да се вслушвате в себе си. Разбирайки своите навици, реакции и рутина, вие ще можете да настройвате своя график към своите лични нужди и желания. Помислете кога ви е най-комфортно да работите, кога да се занимавате със спорт и кога да почивате. Приемете за факт, че графикът може да се променя и подхождайте гъвкаво към всички неочаквани моменти .

Какво да се направи ако всички задачи не ви носят радост и щастие? Първо, помислете защо това е така. Например ако не ви устройва вашата заплата пробвайте да направите финансите приятна мотивация за изпълнение на задачите, поне за известно време. Второ, отделете задачите, които би ви се искало да изпълнявате и може би ще можете да се договорите с ръководството да се занимавате именно с това, с което ви доставя удоволствие.

Съставяйте си „гъвкави” списъци със задачи

Отделете тези действия, които ви е важно да свършите , а също така тези, които ви е най-приятно да изпълнявате. Приемайте това като график, който може да се променя и да се настройва според вашите желания и нужди.

Например, вие сте свикнали сутрин да правите физически упражнения. Но събуждайки се, чувствате, че енергията ви и така е достатъчно. Използвайки интуитивното планиране, вие можете да си позволите да преместите тренировката си за това време, когато действително ще ви е нужно да се заредите допълнително с енергия, а сутринта да изпълните някоя друга текуща задача.

Позволете си да изпълнявате няколко задачи едновременно

Става въпрос не просто за мултитаскинг (многозадачност). Интуитивното планиране предполага, че от няколко задачи наведнъж в своя списък, вие получавате радост и енергия. Даже ако на първия етап вие в своя to-do list сте включили само приятни задачи , има вероятност там да са и скучни такива. Редувайки задачи, които много ви харесват с важни задачи, но не много интересни, вие ще можете по-дълго да запазите на високо ниво своята продуктивност. Това работи достатъчно елементарно – следвайки интуицията си, вие се занимавате с това, което ви носи удоволствие, а позитивните емоции остават с вас и по време на изпълнението на малко приятните задачи.

Ако по-рано на вас не са ви помагали списъците със задачи, работните матрици и други способи за твърдо планиране на задачите, възможно е вие просто да не обичате монотонността и еднозначността. Постарайте се редовно да си повтаряте „ Аз имам няколко приятни задачи и мога да ги изпълнявам в какъвто си искам ред!”.

За да не се объркате в своя график, опитайте се да изберете няколко големи цели, които ви се иска постепенно да постигнете. За всяка от тях вие ще трябва да си определите отделни задачи. През деня вие ще можете на база вътрешното си усещане да преминавате от задачите на едната цел към задачи от другите цели. Важен момент е, че при идеално стечение на обстоятелствата вашият график напълно ще отразява вашите желания. Вие няма да се отвличате на нещо скучно, което не ви носи чувството за ценност и удовлетвореност.

Не се принуждавайте

Работете над задачите толкова, колкото ви харесва. Не се принуждавайте да доработвате нещо. Когато нещо не ви носи удоволствие, превключете на нещо друго. Често просто е нужно да смените вида на дейността, за да се заредите с допълнителна енергия и отново да се заемете с предната задача.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x