fbpx
Наука и технологииТехнологии

Израелски стартъп е разработил технология за производство на кислород от лунна почва

Израелският стартъп Helios наскоро е демонстрирал нова технология, позволяваща производството на кислород от лунна почва. Това ще позволи да се направят икономии за превозването на ресурси от Земята и да се осигурят нуждите на астронавтите на космическите им бази. Благодарение на това дългосрочните мисии ще станат много по-изгодни от икономическа гледна точка.

Разработването на тази технология е получила финансиране от Израелската космическа агенция и Министерството на енергетиката на Израел. Експерименти със системата при условия на отсъствие на гравитация ще бъдат проведени в течение на три години при два космически полета.

„Ние с нашите партньори вече сме планирали космически полети, за да демонстрираме работата на нашата система в космоса“ – обяснява Джонатан Гейфман, съосновател и изпълнителен директор на Helios.

Той засега не конкретизира партньорите на своята компания в този проект, но отбелязва, че първата мисия се очаква към края на следващата година, а втората – след три години.

Едно от основните препятствия в организацията на мисия до Луната е стойността на транспортирането на товари от Земята на Луната. За изстрелването на ракети с товар ще е нужно гориво и колкото е по-голям товара, толкова повече гориво ще е необходимо. Кислородът е най-важния компонент, необходим за изгарянето на ракетното гориво.

По тази причина за създаването на лунна база или редовни полети ще са необходими хиляди тонове кислород годишно. Съгласно предварителните пресмятания, космическият кораб на SpaceX Starship при пълно натоварване ще тежи 1200 тона, от които 850 тона се падат на кислорода. От компанията са пресметнали, че доставянето на килограм товар до Луната ще струва стотици хиляди долара и това прави дългосрочните мисии икономически неизгодни. Но всичко може да се промени, ако на Луната има възможност да се произвежда кислород.

Новата технология се нарича електролиза на разтопен реголит. За тази цел се използва реактор, който разтопява лунната почва при температура от 1600⁰С, освобождавайки кислород посредством разлагането на оксиди.

Източник: Helios

За да могат да изпробват своята технология, изследователите са създали на Земята подобни условия, като на Луната. За тази цел се е използвал специален пясък, който е бил изработен в Университета на Централна Флорида по подобие на пробите, донесени от Луната.

По думите на Гейфман, главният въпрос, който остава, е как ще работи тази технология в условията на отсъствие на гравитация. Именно по тази причина компанията планира да проведе двата тестови полета за проверка на метода в условията на безтегловност.

От стартъпа заявяват, че тази иновация ще се превърне в стартова точка за разширяване на космическите полети. За да се изпратят четирима астронавти от Луната до Земята ще са необходими приблизително 10 тона кислород, а за всяко дозареждане на многоразовата ракета-носител на SpaceX – 850 тона кислород. В рамките на програмата на НАСА Artemis се планира осъществяването на повече от 50 полета до Луната. В близките четири години се планира на естествения спътник на Земята отново да кацнат хора, а към края на десетилетието вероятно и дългосрочното присъствие на хора в космоса ще се превърне в реалност.

Почти 45% от лунната и марсианска почва се състоят от кислород, което ще позволи на евентуалното локално производство да удовлетворява нуждите на астронавтите.

Трябва да се отбележи, че проектът на Helios не е единствения, който е насочен за производството на кислород от различни ресурси на Марс и Луната. Ето и някои от тях:

– В рамките на проект на Европейската космическа агенция британски инженери работят над технология за извличане на кислород от лунен прах.

– В Нидерландия е създаден прототип на подобна кислородна система.

– Съвсем наскоро експерименталната система Moxie,коятo достигна до Марс на борда на марсохода Perseverance, произведе първите минимални количества кислород (около 5 грама, който могат да стигнат на човек за 10 минути) , използвайки въглеродния диоксид от атмосферата на Марс.

Гейфман смята, че технологията на Helios е най-добрата сред подобните, тъй като позволява производството на кислород в много по-големи мащаби.

„Революционната технология Helios позволява да се произведе кислород от лунна почва без използването на суровина от Земята“ – заявява Ави Бласбергер, генерален директор на израелската космическа агенция. – „Това ще намали разходите и ще осигури дългосрочно присъствие на човек в космоса“.

Той добавя, че програмата Artemis ще провокира появата на много „възможности за бизнеса както в израелската, така и в световната космическа промишленост”.

Компанията Helios е основана през 2018 година от Израелската космическа агенция и в нея са привлечени водещи специалисти от космическия отрасъл. В Съвета на директорите на компанията влизат Уилиям Ларсон, бивш ръководител на проекта на НАСА по използване на ресурсите, професор Бертил Андерсон, бивш изпълнителен директор на Европейския научен фонд и Йоав Ланденсман, старши системен инженер и заместник директор на израелската лунна мисия Берешит. Освен екипът, който работи в Кохав Цур Игал, Израел, компанията планира да разшири своя състав от изследователи с учени от Университета на Централна Флорида, с който вече имат изградено сътрудничество.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x