fbpx
Наука и технологииТехнологии

5 изобретения, които станаха известни благодарение на пандемията

Желанието да се направи живота по-лесен, вдъхновява много хора за създаването на понякога странни нови устройства и технологии. Коронавирусът накара изобретатeлите и потребитилите да погледнат по нов начин на някой неща, които преди ни се струваха достатъчно обикновени. Благодарение на това се появиха множество полезни нови разработки, а някои разработени преди това станаха особено актуални по време на пандемията.

Роботи – медици

Шест робота, разработени в Университета в Падуа, помагат на медицинския персонал в болницата Circolo. Тя е разположена в град Варезе в област Ломбардия, която се превърна в епицентър на пандемията в Италия. Името на единия от роботите е Томи в чест на сина на главния лекар на болницата. Роботите са оборудвани със сензорен екран, вградена аудиосистема и микрофон. Роботите позволяват на лекарите да общуват от разстояние с пациентите и да измерват такива функционални параметри като кръвно налягане и степента на насищане с кислород в кръвта. Завеждащият отделението по интензивна терапия Франческо Дентали смята, че е особено важно да се обяснява на пациентите, най-вече на по-възрастните, защо те са обслужвани от робот, а не от човек. По негово мнение само в такъв случай от използването на машини в болниците ще има истинска полза. Благодарение на такива помощници лекарите рискуват значително по-малко, пише Reuters. Освен това използването на роботи намалява необходимостта от средства за индивидуална защита.

Екзоскелети за куриери

Китайската компания за доставка на храна Ele.me (влизаща в AliBaba Group) е започнала изпробването на екзоскелети в работата на куриерите. На разпространено в социалните медии видео се вижда как доставчик на храна на Ele.me в Шанхай свободно се предвижва с три чанти вместо една.

По-късно се оказало, че тази свръхспособност е благодарение на използван екзоскелет. Разработката е на китайската технологична компания ULS Robotics. Създателите на устройството са обяснили, че куриерът е работил с екзоскелет HEMS-GS, а роботизираният механизъм се използва в тестов режим. Тази разработка помага да се поддържа равновесие и намалява натоварването върху организма. С помощта на устройството човек може да пренася тежест от 50 килограма, практически без да я чувства. Екзоскелетът има електрически механизъм, чийто заряд стига за 5 часа. При необходимост използваната акумулаторна батерия може да бъде сменена много бързо. Както смятат от компанията-разработчик тяхното устройство ще е изключително полезно в райони със стари сгради без асансьори.

„Облачна“ съдомиялна

В американската технологична компания Dishcraft Robotics са презентирали услуга, която ще помогне на собствениците на заведения да се откажат от едноразовата посуда. В началото на деня служителите на компанията ще доставят на заведенията чиста посуда и прибори за хранене, а в края на деня ще събират мръсните. За миенето и сортирането на посудата ще се използва роботизираната система Dishcraft, създадена от компанията още през 2015 година. Роботът се справя със своята работа не само бързо, но и качествено. Всичката посуда се проверява за наличието на остатъци от храна с помощта на машинно зрение.

За реализацията на идеята на Dishcraft Robotics е необходимо финансиране в размер на 20 милиона долара. От услугата ще могат да се възползват в ресторантите и корпоративните столови в района на залива на Сан Франциско. Доставката на посуда ще се осъществява от товарни автомобили, работещи с биодизелно гориво. В компанията отбелязват, че използването на многоразова посуда ще позволи да се намалят пластмасовите отпадъци, които рязко се увеличиха по време на пандемията.

„Ние видяхме, че облачните ресторанти за доставка на храна станаха популярни… Ние сме същите, но сме „облачни“ съдомиялни“ – казва основателят и директор на Dishcraft Robotics Линда Пульо.

Роботи за приготвяне на салати

Към края на юни в американски и европейски болници ще се появят 70 робота Sally за приготвяне на салати. Това е разработка на калифорнийската компания Chowbotics, представена още през 2017 година. Всеки апарат има 22 секции, в който се слагат различни съставки: плодове, зеленчуци, ядки, различни семена и други. Купувачът може или да си комбинира продуктите сам, или да си избере готова рецепта за салата от менюто, съставено от готвачи. Всичките ястия се съпровождат с информация за състава и хранителната стойност. Роботите могат да бъдат инсталирани в офиси, магазини, университети и други обществени места. По време на пандемията, те са облекчили много живота на медицинските работници, които практически работят денонощно и се нуждаят особено много от свежи продукти.

Друго преимущество, което притежава Sally е в това, че клиентите не контактуват с други хора. Компаниите, които са сключили договор с Chowbotics за доставка на продукти, получават съобщение, когато определена съставка намалява под определена критична величина. По този начин те могат да следят динамиката на продажби и на тази основа да коригират менюто.

Мобилен дезинфектор на дрехи

В италианското дизайнерско студио Carlo Ratti Associati за създали портативен калъф за дрехи Pura-Case , който почиства и дезодорира дрехите с помощта на озон. Потребителят може да сложи в калъфа до четири закачалки и да ги затваря вътре с помощта на цип. Един цикъл на почистване продължава около час. Процесът може да се управлява с помощта на панел вграден в корпуса или чрез мобилно приложение.

мобилен дезинфектор
Източник: Carlo Ratti Associati

„ Pura-Case е алтернатива на големите устройствата за дезинфекция на дрехи, които се използват сега в болниците“ – отбелязва разработчикът на устройството Карло Рати.

Планира се, устройството да се използва в домовете, офисите и ресторантите. Озонът, както съобщават от Carlo Ratti Associati, убива до 98% от бактериите и вирусите по тъканите. След завършването на почистването и отварянето на калъфа молекулите на озона се разпадат на молекули кислород и не са вредни за човека и околната среда. Такова почистване позволява да се съкрати броя на пранетата и като следствие потреблението на вода и електричество. За да могат да вкарат своя продукт в масово производство от Carlo Ratti Associati планират да започнат кампания за набиране на средства на краудфъндинговата платформа Kickstarter.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x