fbpx
АкцентиЗдраве и дълголетиеЧовекът

За пръв път успяха да обърнат биологическото стареене в обратна посока

В САЩ е завършило клинично изследване, което за пръв път е показало, че епигенетичният часовник, измерващ биологичната възраст на човек, може да се обърне назад. Целта на изследването е било подмладяване на имунната система на човек. Но като краен резултат се оказало, че учените са успели да спрат и да обърнат назад процеса на биологичното стареене на организма.

Да се определи биологическата възраст на тъканите, клетките, органите или на целия организъм позволява съвкупност от епигенетични белези на ДНК. Например, разработени са биохимични тестове, базиращи се на откриването на особени модификации, такива като метилови групи, които маркират ДНК. Структурата на тези белези се променя с течение на човешкия живот и по тях може да се определи неговата биологична възраст. Този показател може да се различава от „хронологичната” възраст.

Генетикът Стив Хорват ( Steve Horvath), професор по генетика в Калифорнийския университет в Лос –Анджелис е пионер в изследванията на епигенетичния часовник на човек. Той е разработил някои от най-точните методи за определяне на биологичната възраст. Още през 2013 година той е намерил 353 участъка в ДНК, на които с възрастта се появяват или изчезват метилови белези. Колкото повече характерни белега има на ДНК, толкова по-стара е клетката и съответно нейния собственик. По-късно колеги на Хорват са разработили още няколко варианта на епигенетичен часовник, такива като часовника на Хънам , часовника на Левин и др. Съвсем наскоро, отново Хорват е предложил подобрен вариант на часовника си. Той открил епигенетически маркери, подсказващи скорошна или не толкова скорошна смърт на човек по количеството на различни вещества в кръвта на човек. Този нов вариант на епигенетичния часовник, Хорват кръстил GrimAge, от думата grim, означаваща „мрачен”, тъй като колкото е по-напреднала възрастта на човек, толкова по-мрачни са новините, идващи от лекарите.

Последното си свое откритие, касаещо промяната посоката на епигенетичния часовник, Хорват направил практически случайно.

Ново изследване, ръководено от Грегори Фахи (Gregory Fahy), главен научен сътрудник и съучредител на компанията Intervene Immune, занимаваща се с въпросите на имунното стареене, било насочено за проверка, дали може безопасно да се използва хормона на ръста за възстановяване тъканите на тимуса при човек.

Тимусът е ендокринна жлеза, съставена от два дяла. Те са разположени симетрично, от двете страни на трахеята, зад гръдната кост и пред сърцето. Той е признат понастоящем за „главна жлеза на имунитета“, тъй като той е ключов орган за имунната система. Белите кръвни клетки се произвеждат в костния мозък и след това съзряват в тимуса, където те стават специализирани Т-лимфоцити, помагащи на организма да се бори с инфекциите и рака.

Размерът на тимуса е максимален в детска възраст, но със започването на половото съзряване започва неговата атрофия. С възрастта той още повече се смалява и в старческа възраст е едва отличим от обкръжаващата го мастна тъкан. С тази деградация е свързано намаляването на имунитета при възрастните хора.

Данните от изследвания, проведени с животни, и някои клинични изпитания показват , че хормона на ръста стимулира регенерацията на тимусната жлеза. Но този хормон може да стимулира и развитието на диабет.

По тази причина изследователите забъркали „коктейл” от хормони на ръста и още два широко известни препарата против диабет – дехидроепиандростерон и метформин.

Както съобщава списание Nature , в изследването , одобрено от Управлението по санитарен контрол за качеството на хранителните продукти и медикаменти на САЩ , са взели участие девет здрави мъже на възраст от 51 до 65 години. В течение на една година те са приемали приготвения от учените „коктейл”.

Екипът постоянно е вземал кръвни проби на участниците. В края на изследването при всичките участници учените констатирали много подобен ефект, а именно подмладяване на имунната система. Такъв извод е бил направен на основата на кръвните проби в края на изследването, тъй като нараснало количеството клетки , за който отговаря тимуса ( по принцип с възрастта този показател намалява).

Освен това, в началото и в края на изследването било проведено сканиране на тимуса на доброволците с помощта на МРТ(магнитно-резонансна томография). Оказало се, че при седем от деветимата участници мастната тъкан била „сменена” с регенерирала тъкан на тимуса.

По тази причина Грегори Фахи помолил Стив Хорват да провери дали има промяна в епигенетичните часовници на участниците.

Професор Хорват използвал четири различни епигенетични теста за оценка на биологичната възраст на доброволците и при всеки от тях, той открил значителни промени. Оказало се, че участниците по биологични мерки , са се подмладили средно с 2,5 години.

„Аз очаквах да видя забавяне на епигененетичните часовници , но не и обръщането на тяхната посока. – признава Хорват – Това говори, че биологичния ефект е бил много мощен”.

Освен това, по думите на учена, ефектът се оказал дългосрочен за шестима участника, които предоставили свои кръвни проби половин година след завършването на експеримента.

Авторите на изследването, подробно описано в списанието Aging Cell, вече са пристъпили към нови тестове. Първият от тях ще покаже, колко ефективно препарата метформин може да защитава хората, от заболявания характерни с напредването на възрастта , такива като рак и сърдечни заболявания. Има предположение, че трите съставки на коктейла могат отделно да влияят на биологичното стареене с помощта на различни механизми.

Освен това, екипът възнамерява да проведе по-мащабно изследване на своя „коктейл”, в което ще вземат участие мъже и жени на различна възраст и от различни етнически групи.

Струва си да се отбележи, че регенерацията на тимуса, в бъдеще може да спаси живота на много пациенти, страдащи от имунодефицит, а също така на възрастни хора, които за съжаление често умират от пневмонии и други инфекциозни болести.

Наскоро ви запознахме с метода за епигенетично препрограмиране, разработван от генетици от Института за биологически изследвания Солка в Сан-Диего, които твърдят, че чрез него ще могат да удължават живота на човек с 30-50 години.

3 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x