fbpx
СаморазвитиеЧовекът

Контрол над провалите: 3 стратегии за тези, които искат да се учат от своите грешки

Нашите неуспехи са изключително ценен ресурс. Много често ние се разстройваме от това, че не можем да се приближим към поставените цели. Разбира се, винаги е възможно, а и понякога полезно, да изоставим нашите мечти, въпреки че в много случаи това е достатъчно сложно. Но ако чувствате желание да се движите към своята цел, съществува един не особено стандартен подход – понякога преднамерено да проваляте някои задачи.

Разберете защо се страхувате от провал

Всички ние интуитивно разбираме, че провалът е неизбежен етап по пътя към успеха. Зад всяко наше решение стои определен риск. Именно неуспехите ни позволяват да открием важните вътрешни причини, които ни позволяват да се движим напред и да трупаме опит. На теория това звучи прекрасно, нали? На практика да се реализира всичко това, въобще не е проста задача. Нашата култура често ни диктува нереалистични стандарти и смята провалите за нещо изключително негативно.

Вероятно, това ще прозвучи парадоксално, но колкото повече се борим с неприятностите, толкова по-големи перфекционисти ставаме. Сякаш започваме да искаме да контролираме това, което ни е неподвластно. Това ни кара да живеем в страх да не сгрешим, което води до стрес и тревожно състояние. Получава се затворен кръг, от който не можем да излезем. Именно в този момент е важно да се забележи нездравия модел и да се опитаме да подобрим емоционалната си устойчивост. Пробвайте концепцията за контролирания провал. Тя включва не само честното признаване пред себе си за допуснатите грешки, но и гъвкава реакция към техните последствия. Погледнете на ситуацията хладнокръвно и без излишни емоции. Анализирайте какво може да се оправи и какъв урок може да извлечете за бъдеще.

Фиксирайте своя опит

Не е достатъчно просто да се възстановите след своя провал. Нужно е да отрефлексирате на него. Вашият неуспех е ценен ресурс, който може да се анализира. Професорът от Хардвардското бизнес училище Ейми Едмънсън разделя провалите на три типа:

Предотвратими – грешки, които ние смятаме за обичайни и глупави, например загуба на документи по невнимание;

– Комплексни – грешки, породили се от това, че ситуацията е била доста оплетена и затова са се случили;

– Интелектуални – грешки, случили се в ситуации, когато сме се сблъскали с неизвестен контекст и не сме събрали достатъчно информация, за да можем да се справим с всичко;

Всичките видове неуспехи, особено последните, могат да ни научат на нещо. Главното е да не се притеснявате от своите провали. Учете се от тях. Даже може да си направите дневник или таблица в Excel, в които подробно да описвате ситуацията и сериозните изводи, до които сте стигнали.

Откажете се от идеята за контрол

Основният урок от миналата 2020 година за много хора се оказа еднакъв – в този свят има хиляди неща, които абсолютно не се поддават на контрол. За да се избавим от тревогата, е важно осъзнато и самостоятелно да се откажем от желанието си да държим юздите на всичко около нас. Тази мисъл отначало може да ви се стори некомфортна, но в момента, в който е приемете осъзнато, бъдете сигурни, че ще почувствате голямо успокоение.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x