fbpx
СаморазвитиеЧовекът

3 съвета как да се откажем от мечтата на живота си, която не ни носи вече радост

Да се откажем от мечтата си, това е същото както да се разделим с романтичния си партньор. Някои от нас от самото си детство вървят към своята заветна мечта, например да станат лекари, професионални танцьори или писатели. Но какво да правим, ако след месеци или години ние разберем, че тази цел въобще не ни носи щастие и удовлетворение? Та нали ние сме изхабили толкова много време и средства за да я достигнем. Нима може просто така да вземем и да се откажем от нея? Как да престанем да я преследваме, ако тя отдавна само ни разочарова и изстисква всички наши жизнени сили? Ето три съвета, които може би ще ви помогнат в тези моменти на колебание и несигурност.

Постигнете съгласие със самия себе си

Даже да решите, че сте готов да се откажете от своята мечта, вие така или иначе няма да престанете да се терзаете от своите съмнения. Ако грешите и всичко , което е нужно, е само да потърпите още малко? В такива моменти трябва да се помни, че няма универсална формула за правилен избор, благодарение на която вие ще намерите най-доброто решение – дали да продължите да се борите или да се предадете. Но преди финалното решение се постарайте да отчетете всички фактори. Много често, движейки се към една определена цел, ние филтрираме неудобната информация, която ни пречи за постигането на тази цел.

Оценете своите ресурси, сили и възможности, като се постараете да бъдете максимално хладнокръвни, все едно провеждате сериозен вътрешен одит. Обективността в този момент е много важна. Например, ако вашата мечта е свързана с професионалната ви кариера, оценете максимално обективно своята удовлетвореност от личния си живот и общуване. Чувствате ли се щастлив във тях, стигат ли ви те или постоянно се налага да ги жертвате?

Освен това се постарайте да помислите като „перфекционист“: признайте пред себе си, че отказвайки се от целите си, вие не поставяте кръст на себе си. Просто обективно оценявате обстоятелствата, които не можете да контролирате.

Въпреки че може би не сте стигнали до финалната цел на своята мечта, вие със сигурност сте научили много неща и сте получили неоценим опит, вървейки по този път. Сега вече вие имате нови възможности да пренасочите своята енергия и натрупания опит към нови проекти.

Реалистично оценете от какво се отказвате

Когато се отказвате от мечтата си, вие неизбежно се сблъсквате с период на тъга и дискомфорт. Но той няма да продължава вечно. Вие ще свикнете с новата реалност и ще продължите своето движение напред. Усещането, когато изоставяте своята мечта, е много сходно на това, когато се разделяте с романтичния си партньор. Във вас ще има желание да идеализирате времето, през което вие сте се движели по пътя на своята мечта. Постарайте се да се спуснете от облаците на земята и да погледнете на ситуацията възможно най-реалистично. Можете даже преднамерено да си припомните и даже да запишете всички неприятни моменти, свързани с осъществяването на вашата мечта. Полезно е да се помни както хубавото, така и лошото. Благодарение на това вие ще извлечете от целия процес полезните уроци, които ще ви позволят да се движете успешно напред.

Намерете си ново увлечение

Спомнете си за афоризма „Когато една врата на щастие се затваря, се отворя друга“. Отказвайки се от мечтата, който е изцеждала всички ваши жизнени сили, вие освобождавате време и ресурси за други, може би по-интересни неща. Пробвайте да изследвате новите възможности. Много е възможно това даже да е нещо много приличащо на вашата предна цел, но погледнато от нов ракурс. Например, вие винаги сте мечтали за успешна футболна кариера, но по една или друга причина това не се случва. Може би си струва да се пробвате на треньорското поприще?

Разбира се, да се отказваш от мечтата си е особено неприятно, когато това не е ваше решение, а го налагат определени обстоятелства, например по здравословни причини. Но на практика винаги могат да се намерят различни пътища, човек да се развива в тази посока, която му харесва, но понякога не в този формат, на който първоначално се е надявал. Можете да пробвате с тестове за професионална ориентация, да си намерите ново хоби, да почнете да четете книги, до които вие по-рано даже не сте се докосвали. Всичко това по един или друг начин ще ви помогне в търсенето на нови интереси и цели.

Източник

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x