fbpx
Наука и технологииТехнологии

Работниците в Audi ги оборудват с екзоскелети

Audi провежда експеримент по внедряване на екзоскелети, коiто ще направят труда на работниците в монтажните цехове по-безопасен, а самите работници – по-силни.

В тестовете се включени два вида екзоскелети – Paexo (производител Ottobox) и Skelex 360 (производител Skelex). Те се използват в процеса на работа от около шестдесет служителя и именно работниците ще решат кой модел е по-подходящ за изпълнение на типичните дейности при монтажа. Избраният модел ще бъде приет в експлоатация на постоянна основа.

работник с екзоскелет
Екзоскелет Skelex 360
Източник: Audi

В компанията обясняват, че екзоскелетът е външна система за подкрепа на работника, коята му помага да изпълнява задачи с вдигнати над главата ръце за сметка на намаляване натоварванията на мускулите. Понастоящем технологията се използва на монтажния конвейер и в цеха за боядисване на коли.

Екзоскелетът се облича като яке. Неговите функционални блокове се намират зад раменете. Те механично разпределят натоварването от вдигнатите ръце и раменния пояс към тазобедрената област. И двата екзоскелета са само механични, без да се използват допълнителни източници на енергия.

Екзоскелет Paexo
Екзоскелет Paexo
Източник: Audi

Главните въпроси, на които трябва да отговарят участниците в тестовете, са свързани със степента на ограничаване на подвижността, свойствата на комплекта при дълго използване и степента на поддържане на мускулатурата, които се осигуряват от двата тестови екзоскелета.

В компанията Audi вече имат опит с използването на екзоскелети, но те преди това са помагали за пренасянето на тежки обекти, обезпечавайки поддръжката на гърба и бедрата на работниците. Тогава изборът е бил в полза на екзоскелета Laevo, който представлява система от хидравлични телескопични опори, който се настройват съобразно ръста на работника.

Екзоскелет Laevo
Екзоскелет Laevo
Източник: Audi

Сега в компанията са решили да облегчат труда на работниците в монтажните цехове и цеховете за боядисване. По принцип технологията за облекчаване на мускулните натоварвания чрез екзоскелети не е нова и в една или друга степен се използва и от други автомобилни производтели, като BMW, Hyundai, Ford и General Motors.

Екзоскелетите започват да се използват във все повече различни сфери на нашия живот.

Например, преди известно време ви запознахме с екзоскелета на Sacros Robotics под името Guardian XO Max., който се предполага да бъде използван в строителството. Той е снабден с акумулатори, които издържат 8 часа непрекъсната работа и прави работника 20 пъти по-силен (товар, тежащ 45 кг. се усеща като 2,2 кг.).

Друга сфера, в която вече се експериментира, е медицината. Наскоро екзоскелет, управляван от мозъчни импланти, функциониращи с помощта на нервни сигнали, е позволил на пациент с тетраплегия (парализа на четирите крайника) да направи 480 крачки, извървявайки 140 метра.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x