Дари
Наука и технологииТехнологии

Безпилотен електросамолет на Alphabet и Softbank направи възможна LTE мобилна връзка

Холдингът Alphabet (Google) заедно с японската технологична компания Softbank обявиха за успешното осъществяване на безжично съединяване по стандарта LTE с помощта на безпилотен самолет, работещ на слънчева енергия. Летателният апарат се е намирал на височина от 19 километра, а осъществената връзка е била достатъчно добра за поддържането на международен видеоразговор. Апаратурата на електрическия безпилотен самолет успешно е работила при силен вятър и много ниска температура.

Стандартът LTE (Long Term Evolution) е един от първите етапи на развитие на комуникациите по стандарта 4G. LTE поддържа честотна лента от 1,4 MHz до 20 MHz, като скоростта на обмен на данни може да достига до 3 Gbps, а закъснението може да бъде намалено до 2 милисекунди.

За предаването на сигнала е бил използван летателният апарат Sunglider, който преставлява безпилотник във вид на цяло крило, чиито размах е 78 метра. Той се захранва от слънчеви батерии, енергията от които задействат десет витла и по този начин безпилотният самолет може да развива скорост по-голяма от 100 километра в час. Sunglider може да се издига на височина над тази, на която се осъществяват пътническите и карго самолетните полети, като остава там без да каца в течение на няколко месеца. При сегашния опит той е летял на височина от 19 километра.

самолет-крило
Източнк: TheVerge

Това е първият успешен опит за осъществяване на LTE-връзка с помощта на автономен летателен апарат с неподвижно крило.

витла на самолет крило
Източник: The Verge

„Бордовата апаратура работеше в планов режим в сложните условия на стратосферата, където скоростта на вятъра надминаваше 58 възела (около 30 метра в секунда), а температурата падаше до -73 градуса по Целзий“ – заявяват специалистите от компанията HAPSMobile, дъщерна компания на SoftBank, която конкретно се занимава с разработването на Sunglider, заедно с дъщерната компания на Alphabet Loon.

Участниците във видеоконференцията от HAPSMobile и Loon, които са били съответно в Япония и САЩ, са се съединили един с друг, благодарение сигнала от безпилотния апарат, като са общували с помощта на обичайни смартфони. От HAPSMobile съобщават, че разговорът е бил осъществен с „висока разделителна способност на видеото и минимално закъснение“, но конкретна информация за скоростта на обмен на данни не е представена.

По думите на специалистите, Sunglider е важна крачка към създаването на екологично чиста система за осигуряване на интернет в труднодостъпни райони и територии, засегнати от природни бедствия. Реализацията на тази концепция ще позволи включването към високоскоростен интернет практически във всяка точка на земното кълбо.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x