fbpx
Наука и технологииТехнологии

Екзоскелет прави човек двадесет пъти по-силен (Видео)

Представете си строителната площадка на бъдещето, на която работниците с лекота могат да вдигат и пренасят товари с тежест няколко стотин килограма благодарение на роботизирани костюми.  Sacros Robotics успешно се движи в тази посока, като вече излиза на етап първоначални поръчки за екзоскелета Guardian XO Max, работещ на акумулатори. Доставките се планират за първата половина на 2020 година.

Най-сложната инженерна задача, стояща пред Sacros Robotics, е осигуряването на широка функционалност на екоскелета при захранване от малък блок от акумулатори. За да бъде робо-костюмът практичен и търговски привлекателен, той трябва да поддържа работоспособност за продължителен период от време без свързване с кабел. За решаването на тази задача на компанията са и били необходими няколко години и сега вече Guardian XO Max работи до осем часа с едно зареждане и възможност за смяна на акумулаторните батерии без изключване на системата ( в така наречения „горещ” режим ), тоест в процеса на изпълнение на работните задачи на обекта.
Президентът на Sacros Robotics Бен Волф твърди, че за разлика от тяхната разработка, нито един хуманоиден робот или електрически скелет, представени в момента на пазара, не може да изпълнява физически тежки задачи в продължение на осем часа за едно зареждане.

Guardian XO Max прави човека, който го носи, двадесет пъти по-силен. Това означава, че товарът от 45 кг., който той носи, да се усеща като 2.2 кг. В компанията заявяват, че екзоскелетът е максимално синхронизиран с движенията на оператора, тоест неговите движения следват движенията на човека без никакво закъснение. Това означава, че управлението е напълно интуитивно и се осъществява в реално време в съответствие с волята и рефлексите на оператора.
Цената на екзоскелета още не е уточнена, но най-вероятно няма да бъдат продавани на бройка, а ще се дават под наем със заплащане на време. Бен Волф предполага, че целият цикъл на работа на екзоскелета, включичително и доставката до обекта, обслужването и контрола, ще е съпоставим с наемането на един работник с заплащане от 25 долара на час. Отчитайки колко се повишава производителността на труда на работника при използване на екоскелет, очевидно това ще е доста изгодно предложение за компаниите.
Напълно е възможно в най-скоро бъдеще такива роботизирани костюми да предизвикат революция в промишлеността и строителството. В тази посока са насочени усилията на такива гиганти, като LG, Ford, Samsung, Toyota и други, което гарантира ускореното развитие в тази насока.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x