fbpx
ИкономикаПрирода и общество

Koронавирусът става все по-опасен за световната икономика (най-лошия и най-малко вероятен сценарий –допълнение)

Както отбелязахме в предната публикация „Koронавирусът става все по-опасен за световната икономика. Катастрофата е реална, а бърз изход – не се вижда“ този сценарий го публикуваме отделно с ясната цел да не създаваме апокалиптични картини сред нашите читатели и в така напрегнатата ситуация. Но както на никого не може да се забрани да гледа филми на ужасите, така може би ще има и читатели, които искат да се запознаят с този сценарий, колкото и да е малко вероятен той.

Най-лошият сценарий

Един от сценариите разработен от Института Brooking описва огромна епидемия, която не може да бъде овладяна. Той е базиран на допускането, че вирусът не е сезонен, а в Китай се надига втора вълна на епидемията и мерките за нейното овладяване и контролиране вече не работят.

Числото на заразените продължава да расте експоненциално по целия свят. В най-ужасния сценарий се заразяват около 30% от жителите на Земята. Медицинските системи на различните страни се сгромолясват, смъртността расте от 2% до и над 3%.

Загубите за икономиката на някои страни в такива сценарии се изчисляват с намаляване на 5-6 % от БВП.

Този вариант съвпада с екстремалните прогнози на епидемиолога Марк Липсиц от Харвард. В тях се посочва , че 40% от населението на Земята ще се зарази до края на 2020 година (тази прогноза не е потвърдена с никакви научни статии и изследвания!). От друга страна математици са пресметнали, че при запазване експоненциалния ръст на броя на заразените, количеството на откритите случаи на заболели може да достигне половин милиард още през май.

Този сценарий описва хипотетична ситуация, в която света се е отказал от карантини и други ограничителни мерки. Отчитайки успешния опит на Китай и други страни в Азия в борбата с епидемията, и решителните мерки, които се вземат в последните дни от правителствата в Европа и САЩ, този вариант в момента изглежда почти невероятен.

Още един, вече не толкова драматичен, сценарий на Brooking предполага, че коронавирусът ще се превърне в подобие на сезонния грип. В този случай епидемията ще се връща всеки студен сезон още няколко години, предизвиквайки нови загуби: карантини, намаляване на търсенето, забрани за самолетни полети. Това ще намали потенциала за растеж на глобалната икономика в близките няколко години.

Ние силно се надяваме, че тези сценарии няма да се случат. Но от друга страна те трябва да ни покажат колко отговорни трябва да бъдем към себе си, към близките си хора и към обществото като цяло.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x