fbpx
СамопознаниеЧовекът

Често сте в облаците на мечтите? Какво говори това за вашия интелект

Кой от нас не обича да повитае в облаците, да отпусне ума си и да се отдаде на мечтите си? Но лесно ли е да се връщаме от това състояние и да преминаваме от мечтите си към решаването на различни задачи? Филип Пери, базирайки се на изследванията проведени в Технологическия университет на Джорджия, разказва защо мозъкът на мечтателите работи по-продуктивно, отколкото мозъкът, който не е склонен към отвличане и блуждаене, и каква е отрицателната страна на тази склонност.

Ако на вас ви се скарат заради това, че сте се размечтали, отговорете им, че това е нагледно доказателство за вашите развити умствени способности и им покажете материалите от изследванията на Технологичния институт на Джорджия. Освен това им кажете, че нищо не можете да направите с тази ваша особеност. По думите на професора по психология Ерик Шумахер, на мечтателите им е сложно да спрат да мечтаят и да слязат от облаците на своите мечти.

В споменатото изследване са участвали 112 доброволци. Те са се съгласили да им бъде правена магнитно-резонансна томография (МРТ) на мозъка. Тя се извършвала докато доброволците са били в състояние на покой. Те е трябвало 5 минути да се съсредоточат в една точка. Изследователите са искали да разберат, каква мозъчна дейност протича през времето, когато човек се намира в покой. Някои учени предполагат, че различните мозъчни модели при бодърстване в състояние на покой могат да имат връзка с различните когнитивни способности при отделните хора. Шумахер и неговите колеги са открили, че тези участници, които са се отвличали и мечтаели, са събирали по-високи оценки в тестовете, измерващи интелекта , изпълнителните функции и креативността. Освен това всички участници попълвали анкети, за да оценят, колко често те мечтаят.

В същото време МРТ показала, че мозъкът на мечтателите е по-работоспособен (ефективен), отколкото мозъкът на тези, които оставали съсредоточени. По думите на Шумахер, ефективността означава по-добра способност за мислене. Такива хора могат с по-голямa вероятност да не забележат, че техните мисли блуждаят при изпълнение на рутинни задачи.

„Нашето откритие ми напомни образа на разсеяния професор, гениален, но намиращ се в собствения си свят, не обръщащ внимание на обкръжаващата го действителност. Или на тези ученици, които изпреварват своите съученици в своето развитие. За да разберат новия материал на техните връстници са им нужни 5 минути, докато „мечтателите“ разбират това за минута, след това проверяват и след това се отдават на мечтите си“ – отбелязва Шумахер.

Той и неговия екип казват, че тези изводи ще открият пътя за много следващи изследвания за мечтаенето, неговото значение и влиянието му върху мечтателя. Един от недостатъците на проведеното изследване е липсата на причинно-следствена връзка. Учените са установили само корелация между мечтаенето и ефективността на работата на мозъка. Другият проблем се състоял в това, че размера на статистическата извадка не е била голяма (има се предвид броя на участниците – бел.ред.).

В хода на други изследвания е било констатирано, че мечтателността може да корелира с по-ниски оценки в академичните тестове или в разбирането на текстове. Освен това се оказало, че мечтателите може би са по-малко склонни към анализ на външни събития и анализ на случващото се в момента. Но от друга страна се оказало, че тези, които често мечтаят , са способни да намират по-креативни решения на появили се проблеми.

Как да разберете дали притежавате високо ефективен мозък?

Помислете, колко често мечтаете по време на рутинни задачи. Витаете в облаците по време на разговори и презентации, а след това се връщате, за да не пропуснете нещо?

Ако е така, има вероятност да се окажете сред високоефективните мислители и спокойно можете да забравите за учителите си от миналото, които са се опитвали на подтиснат вашите развити когнитивни способности.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x