fbpx
АкцентиЗдраве и дълголетиеЧовекът

„Течна биопсия” ще подобри лечението на рак на гърдата и ще помогне да се избегнат ненужни операции

Нов кръвен анализ, откриващ рак на млечната жлеза, ще помогне да се избегнат хиляди ненужни операции и да се контролира прогресирането на опасното заболяване на неговите ранни етапи, заявява международна група изследователи от САЩ и Великобритания. Научна статия за проведеното изследване и описание на новия метод е публикувана в Science Translational Medicine.

Новият метод е наречен TARDIS. По думите на учените, той представлява своеобразна “течна” биопсия, която ще позволи да се идентифицира и количествено да се определя циркулиращата туморна ДНК (ctDNA), представляваща миниатюрни фрагменти на ДНК на раковите клетки в кръвта на пациента.

Изследователите отбелязват, че новият метод е сто пъти по-чувствителен в сравнение с другите съществуващи в момента анализи на ctDNA в кръвта.

Ключовото нововъведение на този метод се заключава в това, че той използва образци на туморното образование за всеки конкретен пациент и след това търси последователност на ДНК, специфична за всеки човек.

Ако се говори по-конкретно, самият тест се базира на традиционната биопсия на тумора. След това ДНК-то на тумора се секвенира и специалистите използват методите на биоинформатиката за откриване на мутации, които могат да присъстват във всички ракови клетки.

С помощта на TARDIS специалистите са провели анализ на 80 проби на кръв, взети от 33 жени, чийто рак на гърдата се намирал в различни стадии на развитие. Новият тест е открил ctDNA във всяка пациентка преди началото на лечението. По този начин, учените са доказали ефективността на новия анализ на кръв, тъй като той е успял да открие ctDNA, дори и при ниски концентрации в кръвта.

Както обясняват учените, много пациенти на ранен стадий на рака на гърдата започват лечение с помощта на медикаменти, спомагащи за намаляване на туморното образование. След това лекарите назначават операция за отстраняване на остатъчния тумор.

В същото време, след това първоначално лечение приблизително при 30% от пациентите ракови клетките не би трябвало да бъдат открити, тоест първоначалната терапия е била успешна. Но на тях въпреки това им се предписва операция. На сегашния момент медиците нямат възможност да разберат кои жени се нуждаят от тази процедура и кои не. Новият анализ на кръвта ще реши този въпрос без задължителна хирургическа намеса.

„TARDIS е способен да измени ситуацията. Пациентът не трябва да преминава през курс от шест до осем химиотерапии, отнемащи от 15 до 21 седмици за лечение. Ние ще можем да използваме TARDIS след първата или втората процедура, тоест след 3 до 6 седмици. Той ще ни помогне да разберем, има ли намаляване на циркулиращата туморна ДНК. Ако не се наблюдава снижение, лечението може да се спре или да се промени” –казва един от авторите на изследването професор Карлос Калгас (Carlos Calgas) от британската организация Cancer Research UK.

С други думи, такъв тест ще помогне на специалистите да използват проби от кръвта за да контролират постоянно колко добре работи предписаната терапия на рака. Всичко това ще позволи да се персонализира плана на лечение на всеки конкретен пациент.

Сега авторите възнамеряват да проведат по-мащабно изследване с участието на повече от 200 пациента, за да проверят ефективността на теста и да определят тази концентрация на ctDNA в кръвта, която ще позволи на специалистите да определят дали дооперационното лечение е било успешно.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x