fbpx
СамопознаниеЧовекът

10 ментални заблуди, пречещи ни да мислим творчески

Дадена ли ни е креативността по рождение? Вкарваме ли се сами или с помощта на обществото в капана на рамките и шаблоните? Отговаряйки си на тези въпроси и осмисляйки някои ментални заблуди, които ни пречат да мислим творчески, ние имаме шанс да разкрием в пълна степен креативния си потенциал.

Опитвате се да решавате сложен проблем, да започнете бизнес, да привлечете вниманието към този бизнес или сте написали интересна статия. Във всички тези случай креативното мислене има решаващо значение.

Процесът се свежда до това, да можете да промените гледната си точка и да погледнете на нещата по съвършено друг начин от този досега.

На хората им харесва да наричат това „нестандартно мислене”, но това е неправилен подход. Точно както Нео от „Матрицата” трябва да разберете , „че няма лъжичка”, трябва да осъзнаете, че „няма клетка” за да можете да излезете извън определените граници.

Вие си създавате свои собствени въображаеми рамки, приемайки определени неща като „реални”, въпреки че те са съвършено илюзорни. В същото време много хора за да ви приемат като „нормален”, са съгласни с това, че определените концепции са „реални”. Това е добре за обществото като цяло, но именно такъв неоспорим консенсус подтиска вашите естествени творчески способности.

По този начин, вместо да се търсят начини да стимулирате креативността си,  е нужно просто да погледнете истината в очите.

Вие сте способен да мислите творчески по всяко време, но трябва да се освободите от илюзорните ментални блокажи (или рамки), които вие сте събирали по пътя, по който до момента сте вървели.

Ако чувствате, че сте в задънена улица, можете да прегледате изброените по-долу разпространени ментални заблуди, които ще ви помогнат да разберете, че всичките препятствия към хубавите идеи в същност се намират в нашите глави.

Желанието да се намери „правилния” отговор

Един от най-лошите аспекти на формалното образование е акцента към правилния отговор на конкретен въпрос или проблем.

Въпреки че този подход ни помага да функционираме в обществото, той се отразява зле на творческото мислене, защото проблемите в реалния живот никога не са еднозначни. Често съществува повече от един „правилен” отговор . Вторият вариант, който вие ще измислите, има вероятност да е по-добър от първия.

Премахването на много от изброените по-долу ментални блокажи, ще ви помогне да намерите повече от един отговор на всеки проблем.

Опитайте се да преосмислите проблема по няколко различни начина, за да видите различните отговори и различните начини за търсене на решение на нееднозначните въпроси.

Логическо мислене

Реалният живот не е само нееднозначен, но често е и нелогичен до безумие.

Въпреки че навиците за критично мислене, базирани на логиката, са много важни при оценката на осъществимостта на творческата идея, те препятстват новаторските мисли.

Един от най-добрите начини да избягате от ограниченията на вашия собствен логически ум е да мислите метафорично. Метафорите работят толкова добре преди всичко  заради това, че ние ги приемаме като истински, без да се  замисляме за това. Осъзнавайки, че „истината” често е символична, вие откривате, че сте свободен да предлагате алтернативи.

Подчинение на правилата

Един от начините да откриете креативното мислене в себе си е да погледнете на него като на разрушителна сила.

Отхвърляйте правилата, установени за вас от други хора и питайте „защо” и „защо не”, когато се сблъсквате с подход, който се използва от „всички”.

Това е, разбира се, по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Хората защитават правилата, които самите те следват, въпреки че съществуват доказателства, че тези правила не работят.

Хората харесват бунтарите, подобни на Ричард Бренсън , но малко са тези, които са достатъчно смели да му подражават. Прекратете само да се прекланяте пред нарушителите и започнете сами да разрушавате едни или други правила.

Практичност

Подобно на логиката, практичността е изключително важна, когато става въпрос за изпълнение, но често тя задушава иновационните идеи, преди те да разцъфнат в цялата си красота.

Не позволявайте на редактора да се намира в една стая с вашия вътрешен художник.

Старайте се да не оценявате реалната осъществимост на идеята, преди тя да е просъществувала във вашите мисли известно време.

Колкото се може по-често си задавайте въпроса „какво… ако…” и просто позволявайте на вашето въображение да ходи там, където му се иска. В главата ви може да дойде налудничава идея, която е толкова невероятно практична, че никой преди това не е помислил за това.

Почивката не е работа

Позволете на своя ум да се отпусне. Това може би е най-ефективния начин да се стимулира творческото мислене, но така или иначе много хора разделят работата от почивката.

В наши дни хората, които могат да предложат прекрасни идеи и решения, са по-добре възнаградени икономически. Много често „ работните пчелички” се трудят в полза на тези, които мислят креативно.

Вие сигурно сте чували израза „работи здраво, почивай си както следва”. Трябва да разберете, че за креативното мислене това е едно и също.

Това не е моя работа

В епохата на суперспециализацията именно тези, които радостно изследват съвершено несвързани на пръв поглед помежду си области на живота и знанията, най-добре виждат всичко като едно цяло. Това е съзвучно с популярното изказване за творческите личности, че те са всезнайковци.

Разбира се , вие вече сте наясно със специализираните неща в своята област, но ако откриете в себе си изследователя, а не тясноспециализираното винтче в машината, вие ще сте едни гърди пред хората, които за да постигнат успех се опират на техническото си майсторство.

Да бъдеш „сериозен” човек

По-голяма част от това, което ни прави цивилизовани, се свежда до съответствието, последователността и следването на общите ценности и разбира се, да възприемаме света около нас, по начина както го правят другите.

В това няма нищо лошо, но ако вие можете мислено да си признаете, че за да функционира обществото е нужно стадното мислене, то вие ще можете да си разрешите да обърнете всичко общоприето с главата надолу и да се избавите от илюзиите.

Лидерите, от египетските фараони до китайските императори и европейските монарси, сблъсквайки се със сериозни проблеми са се консултирали с придворните шутове. Шутът обикновено е можел да казва истината без обичайните последствия и това често било съпътствано с богохулство или оспорване на общоприетите социални условности.

Разрешете си да бъдете шут и да гледате на нещата, такива каквито са всъщност.

Избягвате двусмислеността

Рационално ние знаем, че почти всяка ситуация в някаква степен е нееднозначна. И въпреки че разделянето на сложните ситуации на черно и бяло, може да доведе до катастрофа, ние все пак го правим.

Стремежът към определеност са присъщи на човешката психология, но творческият мислител отхвърля лъжовното удобство на яснотата, когато то не е уместно. Двусмислеността е ваш приятел, ако вие търсите иновации.

Фактът, че повечето хора им е некомфортно да изследват неизвестността, ви дава преимуществото, че вие може да приемете двусмислеността, а не да бягате от нея.

Да си неправ е лошо

Ние ненавиждаме да сме неправи и все пак най-добре се учим от грешките си. Томас Едисон е грешал повече от 1000 пъти, преди да измисли лампата. Най-силната му черта била, че не се е страхувал да греши.

Най-добре е да можем да се учим от грешките си, но преди това първо трябва да си позволим да грешим.

Просто изпробвайте своите идеи и гледайте какво ще се случи, а след това, базирайки се на това пробвайте и още нещо, и още нещо.

Попитайте се , какво най-лошо може да се случи в случай на грешка? И ще видите , че ползата от грешните действия значително превъзхожда негативните последствия.

Аз не съм креативен

Да отричаш собствената си креативност е все едно да отричаш, че си човек.

Ние всички сме безкрайно креативни, но само в тази степен , до която разбираме, че сами си създаваме ограничения по начина, по който мислим. Ако си казвате, че не сте креативен, това се превръща в истина. Прекратете това.

В този смисъл пробуждането на вашето творческо начало прилича на пътя на тези, които търсят духовно просветление. Намирайки това просветление, вие ще откриете креативността в себе си. Просто трябва да се избавите от заблужденията, за да видите пътя.

Признайте пред себе си, че в своята същност вие сте креативни, а след това започнете да разрушавате другите бариери, които ви сами сте си изградили.

Източник

3.8 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x