Дари
Здраве и дълголетиеЧовекът

Рак, лимфома, сърдечно-съдови заболявания: какви опасности за здравето крият продължителните полети

Международен екип от учени си е поставил за цел да установи от какво най-много е заплашено здравето на астронавтите при продължителни полети в космоса. Нарушение работата на клетките, увреждания на ДНК, сърдечно-съдови заболявания и рискове от развитие на рак са най-възможните опасности при продължителни полети, предупреждават учените. Те се надяват, че новите знания за влиянието на космическата радиация и ниската гравитация ще позволят да се предотвратят колкото е възможно проблемите и да се защити здравето на астронавтите.Резултатите от изследването са публикувани в списание Cell.

Международен екип от учени в сътрудничество със специалисти от НАСА са анализирали голям масив от изследвания, посветени на влиянието на космическата радиация и отсъствието на гравитация върху човешкия организъм.

Досега космическите полети не са надвишавали една година, но евентуалната мисия до Марс и до други космически обекти може да продължава до пет години, поясняват изследователите. Именно затова е важно да се знае, как условията на полета се отразяват на здравето на участниците в космическите мисии.

Екипът е анализирал 30 изследвания, в които са участвали повече от 200 учени от целия свят. Понастоящем това е най-големия масив от данни за влиянието на полетите в космоса върху човешкото тяло.

Изследователите са определили шест ключови промени, които сериозно могат да повлияят на здравето на астронавтите, а именно:

– Увреждания на ДНК;

– Оксидативен стрес;

– Промяна дължината на теломерите;

– Промяна на микробиома;

– Нарушаване функциите на митохондриите;

– Нарушения в регулацията на гените;

Теломерите са крайните участъци на хромозомите, които се скъсяват с възрастта и тяхната дължина е тясно свързана с продължителността на живот. Наблюденията, проведени с близнаците Скот и Марк Кели, първият от които е летял в космоса, а втория е останал на Земята, е показало, че след полета теломерите на Скот са се удължили, но след това са се върнали до предишния си размер. Наблюденията върху още десетина астронавти са установили, че техните теломери след завръщането им на Земята са станали даже по-къси, отколкото преди полета, въпреки че астронавтите са се намирали в околоземна орбита и като цяло са били достатъчно добре защитени от космическата радиация. При това в космоса теломерите им действително са ставали по-дълги заради оксидативния стрес.

Оксидативният стрес възниква, когато свободните радикали подтискат антиоксидантите в клетките. Тези промени на клетъчно и междумолекулярно ниво могат да окажат значително влияние на здравето на астронавтите, както по време, така и след полета. Те влияят на сърдечно-съдовата, централната нервна , костно-мускулната и имунната системи и на стомашно-чревния тракт, а освен това предизвикват нарушения в циркадните ритми и зрението.

С тези промени също така са свързани повишените рискове от ракови заболявания.


Едно от новите изследвания е показало клонално кръвотворение, при което клетките на кръвта, носещи мутации се разпространяват по-бързо, отколкото другите. Това повишава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, лимфома и левкимия. Обикновено тази патология се наблюдава при хора по-възрастни от 70 години, но изследователите са я регистрирали при много астронавти на средна възраст.

„Сега ние имаме фундамент от знания за това, на какви промени в организма на бъдещите астронавти трябва да се обърне особено внимание – казва Сюзън Бейли, професор от Университета на Колорадо и автор на три от изследванията, влезли в обзора – Следващата ни цел ще бъде да получим по-добра представа за механизмите, лежащи в основата на това какво се случва по време да продължителен космически полет в човешкия организъм и как тези промени се отразят на различните хора“.

Въпреки че дългите теломери са свързани с нарастването на продължителността на живот, то те също могат да носят определена опасност, предупреждава Бейли.

„Удължаването на живота на клетки, които са пострадали от увреждания на ДНК, такива като хромозомните инверсии (обръщане на участъка на хромозомата на 180 градуса), предизвикани от космическата радиация, увеличава риска от развитие на рак“ – обяснява тя.

По–рано учените вече са отбелязвали, че астронавтите страдат от намаляване на мускулната маса, проблеми със сърцето и черния дроб, а също така дисфункция на имунната система. Експерименти с животни и наблюденията върху астронавтите са показали, че причина за това е дисфункцията на митохондриите, енергийните станции на клетката. Те също страдат от космическата радиация и неправилната тяхна работа води до нарушаване работата на органите в целия организъм.

По-пълното разбиране на всички тези проблеми може да помогне на учените в намирането на реални решения, касаещи здравето на астронавтите, отбелязва Афшин Бехешти, изследовател от НАСА, който също е участвал в изследването.

„Вече съществуват много одобрени препарати за различни митохондриални разстройства и вероятно те могат да бъдат използвани и в нашия случай – смята Бехешти – Бихме могли сега вече да изпробваме в космоса някои от тези лекарства върху животни или клетъчни модели“.

Полетите се отразяват също така и на работата на сърцето. Наблюдение върху плодови мушици, родили се на Международната космическа станция, е показало, че сърцето им е по-малко и не изтласква кръвта толкова ефикасно. Ако астронавтите живеят на Луната и на повърхността на Марс в продължение на дълъг период, те също могат да се сблъскат с подобен ефект.

Следващите изследвания в тази област ще бъдат полезни не само за бъдещите полети, но и вероятно ще успеят да помогнат на сърдечноболните, смятат учените.

С напредването на планирането и подготовката за дългосрочните полети към Луната и Марс, расте количеството на данни за влиянието на продължителното отсъствие на гравитация, космическата радиация и други опасности, очакващи астронавтите, отбелязват изследователите. По-пълно разбиране на всички проблеми, с които могат да се сблъскат хората при такива полети и при създаването на колонии, ще позволи да се намерят методи за борба с тях и да се защити здравето на астронавтите при планираното преминаване към новия етап на усвояването на космоса, свързан с дългосрочните космически мисии.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x