Дари
ОбществотоПрирода и общество

Защо на някои хора са им необходими теориите за конспирации?

Съществуват множество теории на конспирации за COVID-19, които или напълно отричат съществуването на вируса, или поставят под съмнение официалните сведения за неговия произход, начина му на предаване, последствията и средствата за правова защита. Много от тези теории са неправдоподобни и вредни, и могат да бъдат квалифицирани като ирационални и заблуждаващи. Но не може склонността към теориите за конспирациите да бъде определена като признак за психическо заболяване. Точно обратното, изследвания показват, че много от ирационалните обяснения са опити на някои хора да защитят психическото си здраве, тъй като те отговарят на човешката нужда за контрол и разбирането на нещата.

Най-радикалната теория за COVID-19 е отрицанието. Хората заявяват, че вирусът не съществува или че той не е толкова опасен, колкото е прието да се смята. По мнението на някои хора, от COVID-19 човек не може да се зарази. За други, това е просто „обикновена настинка или грип“ и предполагаемите последствия се преувеличават. Смята се, че влиятелни хора и организации (например Бил Гейтс или големите фармацевтични компании) са отговорни за този информационен шум, мотивите за който се разпростират от печеленето на огромни средства до подтискането свободата на населението и контрола на поведението му чрез чипиране.

Друга популярна теория отрича случайното предаване на вируса от хора към хора. Вместо това, поддръжниците на теорията на заговора смятат, че вирусът е специално изготвен в лабораториите на Ухан и се разпространява по специален начин. Други винят за бързото разпространение на вируса генномодифицираните култури и разгръщането на 5G мрежите.

Всичките тези теории имат общи черти. В тях винаги има сюжет, който противоречи на официалните данни и за него обикновено няма някакви достоверни доказателства. Но тези черти се базират на общите за всички хора потребности.

Защо хората се интересуват от конспирации? В основата на тяхната привързаност лежи желанието да се разберат причините за едно или друго явление или събитие. В променената ситуация хората се стремят да намерят причината за промяната, тъй като им е трудно да се смирят с неопределеността. В случая с пандемията хората се опитват да запълнят празнотите, предизвикани от съмненията, противоречивата информация и разногласията между експертите.

Хората като правило предпочитат да вярват в обяснения, базиращи се на човешки действия, а не на обяснения, които представляват събитията като случайни. Ето защо много различни теории за заговор, свързани с COVID-19, често обвиняват китайците, които дълго време преди това бяха представяни от политиците в Европа и САЩ като заплаха, или фармацевтичните компании, които често биват критикувани от членове на различни антиваксърски организации и движения.

Определянето на някое събитие като планирано, а не случайно, позволява на хората да си запазят чувството за контрол над непредсказуемата реалност. Ако вие намерите “виновника”, то така можете да възстановите известно равновесие във Вселената, наказвайки виновните за техните лоши постъпки. Освен това, ако се намери лошия, може да се предотврати нанасянето на вреда следващия път. Тази илюзия за контрол помага да се възстанови оптимизма по отношение на бъдещето и за справянето с неблагополучията.

Често хората се придържат към теориите за конспирации, даже ако за тях няма никакви доказателства, или те са крайно неубедителни. Като правило причина за това се явява конфликта с официалната версия за събитията, която възниква заради недоверието към определени организации, учреждения, към правителствата, учените, СМИ. Това недоверие помага за убедеността в заговора и се явява централен елемент за идентичността на поддръжниците на теорията.

Теориите за заговор много често възникват в така наречените „епистемологични балони“. Това са информационни мрежи, в които като правило, някои източници на информация, противоречащи на настроенията в групата, не се вземат под внимание. Обикновено това се случва в социалните мрежи, такива като групите във Facebook, където хора с противоположни мнения не се допускат. Вътре в такива балони теориите за заговори стават определящата основа за мирогледа на участниците.

Това подсказва, че за противодействие на разпространението на теориите за конспирации трябва да се намерят други начини за удовлетворяване на потребностите, заради които те възникват, например, потребностите за контрол или разбиране на причините. Въпреки че човечеството засега няма контрол върху пандемията, хората трябва максимално ясно да разберат, че тяхното поведение, например носенето на маски и социалната дистанция, могат да повлияят на резултатите в борбата с пандемията. Образоваността и разпространението на достоверна информация също така могат да помогнат за развенчаването теориите за конспирации и да удовлетворят стремежа към разбиране на проблема.

Източник

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x