Дари
Изкуствен интелектНаука и технологии

В Германия ще използват изкуствен интелект за “умни” фабрики, произвеждащи слънчеви панели

Производството на високотехнологични фотоволтаични елементи и модули предполага използването на множество сложни операции и материали. По тази причина производственият процес се съпровожда с обработването на голям обем от информация. По мнението консорциум от пет научни института от провинция Баден-Вюртемберг повишаването на ефективността на този процес чрез внедряване на изкуствен интелект е прекрасен начин за по-нататъшно развитие и оптимизиране на предприятията от слънчевата индустрия.

По тази причина учените са обединили своите усилия в разработването на самообучаваща се фабрика, използваща интелектуални системи за фотоволтаичното производство. За разработването на проекта, получил името SelFab (Selbstlernende Photovoltaik Fabrik), властите на Баден-Вюртемберг са отпуснали грант от 2 милиона евро.

В основата на SelFab лежи цифрова версия на линия за производството на слънчеви панели, получена чрез виртуализация на технологичните процеси, съпровождащи производството. Универсалността на разработката позволява тя да се използва за решаването на множество задачи в различни предприятия от слънчевата индустрия. Отделните части на електронната структура се обединяват в информационна мрежа, в която се използват алгоритми с машинно обучение, създадени специално за проекта SelFab.

Основното преимущество на системата е възможността за непрекъснато и в режим на реално време анализиране информацията с помощта на изкуствен интелект. Това позволява да се получава изключително изчерпателна информация за работата на завода и базирайки се на нея, да се търсят и намират пътища за оптимизиране на производствените процеси и подобряване на произвежданите продукти, например, за увеличаване на коефициента на полезно действие на слънчевите панели. Освен това цифровизацията опростява внедряването на най-новите технологии и постижения в серийното производство.

„Съвместното използване на производствена автоматизация и научни разработки в областта на силициевите фотопанели и тънкослойните слънчеви клетки CIGS (Copper Indium Gallium Selenide solar cell) осигурява синергичен ефект при разработването на база за самообучаваща се фабрика, което увеличава значимостта на резултатите от проекта и дава възможност за тяхното използване при реализацията на различни технологии в слънчевата енергетика“ – обяснява Мартин Касперчик, координатор на проекта в Института Фраунхофер.

Получените в процеса на разработване на проекта SelFab знания ще превърнат в бъдеще фабриките за производство на слънчеви фотоволтаични панели в „умни“ предприятия от епохата на четвъртата промишлена революция. По думите на учените, резултатите от техните изследвания могат да бъдат използвани и в други отрасли на промишлеността.

Представителите на слънчевата индустрия са също силно заинтересувани от внедряването на изкуствен интелект в техните производствени предприятия.

„С появата на самообучаващи се фабрики нашите инженери ще могат да използват иновационни инструменти, с помощта на които ще можем да икономисаме време и парични средства при разработването на тънкослойни CIGS модули“ – казва Кей Оргаса, технически директор на немската компания Nice Solar Energy.

Източник

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x