Дари
На фокусСамопознаниеЧовекът

7 признака, че перфекционизмът ви пречи да живеете спокойно и щастливо

Колко често се стараете да контролирате всичко? Все повече специалисти казват, че перфекционизмът не е от силните черти на човек, а проблем, който му пречи в работата и личния живот. Завишените стандарти към себе си и другите рядко мотивират към качествен резултат. Проблемът се състои в това, че понякога е много трудно да разпознаем в себе си признаците на тази вредна черта, даже когато нашите постъпки са явни доказателства за това.

Вие смятате, че обкръжаващите ви хора са мързеливи и некомпетентни

За да започнат хората да работят, е нужно те да бъдат подтиквани и никой освен вас, разбира се, не знае как най-добре трябва да се изпълнят поставените задачи. На всички постоянно е нужно да им се напомня, коя е следващата крачка. Ако именно такива мисли ви идват в главата, явно при вас нещо не е съвсем наред.

Някой смелчаци даже могат директно да ви казват, че вие ги подтискате и даже плашите. Но вие предпочитате да пропускате това покрай ушите си. Все пак вие искате работата да бъде свършена добре (даже идеално). С течение на времето вашите колеги и приятели разбират, че вие не сте готов нещо да промените и се примиряват. Те започват умишлено да работят по-зле и даже не се опитват да съответстват на вашите стандарти.

Хората забелязват, че сте тревожни

Когато хората виждат, че вие постоянно търсите идеала и не можете да се успокоите, те започват да чувстват тревога и умора. Сложно е да се работи и живее, когато всичко, което вие предлагате, се отхвърля или се смята за недостатъчно добро. За много хора това може да стане причина за занижена самооценка. Това също ще влияе на желанието на хората да работят с вас в един екип или да завързват приятелски или романтични отношения с вас. На всеки му се иска в този неспокоен свят да намали поне малко нивото на тревога.

Хората забелязват, че сте враждебен и критичен

Вие можете да повтаряте често „Аз не критикувам, а просто искам всички да си изпълняват добре поставените задачи“. Но има един проблем. Вие първоначално поставяте високи стандарти, на които много трудно може да се отговори. На вас ви се струва, че всъщност вашите изисквания са адекватни и абсолютно нормални, но ако хората вече са забелязвали, че това не е така, е хубаво да се замислите върху това. Със своята напористост и желание всичко да е идеално, вие докарвате вашите колеги или близки до състояние, когато те започват да се съмняват в себе си и в своите сили.

Хората забелязват, че вие изглеждате нещастен

Често перфекционистите искат да използват всичките си сили за постигане на идеала, защото се страхуват да погледнат директно към своите демони и тревоги. Те се страхуват да приемат един достатъчно очевиден факт – проектът няма да се провали, даже ако в него има минимални недостатъци и пропуски. Когато нашите задачи ни се струват приоритетни, ние не сме в състояние гъвкаво да разпределяме времето си и постоянно се чувстваме заети. Спрете и се замислете: не се ли опитвате вие чрез своя трудохолизъм да забравите за важните си проблеми?

Хората чувстват, че те трябва да бъдат идеални, за да ги харесате

Заради натиска хората постоянно чувстват, че те не са достатъчно перфектни за общуване и работа с вас. Вашата похвала е рядко явление. Вместо да получават удоволствие от времето прекарано заедно с вас, те чувстват, че трябва винаги да се грижат дребните неща да бъдат идеални.

Вие винаги контролирате всички

Когато перфекционизмът излезе от контрол, човек се опитва да повлияе не само на собствените си действия, но и на това, което правят всички останали. Това може да накара близките ви и колегите ви да чувстват напрежение и това само влошава ситуацията. Никой не може да намери решение на проблемите чрез гняв и тревожност. В такива случай просто е нужно да включите доза емпатия.

Вие избягвате хората, когато те се опитват да ви разкажат за чувствата си

Да се поговори с вас за перфекционизма и за това каква вреда той нанася на околните, практически е невъзможно.Вие смятате това за загуба на време, което можете да използвате за други по-важни неща. Ако все пак такъв разговор започне, вие чувствате, че все едно ви атакуват и започвате да се ядосвате и да се защитавате. Във всеки случай продуктивен диалог не се получава.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x