fbpx
Наука и технологииТехнологии

Нова ера: как биотехнологиите ще завладеят света

Новите лекарства и методи за лечение са все повече софтуер, а следователно лидери в здравеопазването в крайна сметка ще бъдат технологичните компании, пишат в своя манифест партньорите във фонда Andreessen Horowitz Хорхе Конде, Виджай Панде и Джули Ю.

Ние се намираме в началото на нова ера, когато биологията от емпирична наука се превръща в инженерна наука. След хилядолетия на използване на традиционни подходи за управление и манипулиране на биологията, ние в крайна сметка започнахме да използваме собствените методи на природата. С помощта на биологичното инженерство вече моделираме, мащабираме и преобразуваме биологията.

Способността да се проектира биологията, от основи ще промени методите на диагностика и лекуването на болестите. Първата голяма крачка се случи в началото на 80-те години на миналия век с използването на рекомбинатна ДНК и първия биотехнологичен препарат, използващ новата способност да се внедряват човешки гени в бактерии за производството на човешки инсулин. Днес съвременните технологии, такива като CRISPR, позволяват биологията да се програмира все по-точно и по-точно. Това се отнася за все по-широк спектър от технологии, от бактериите , които са предназначени за производство на нови химически вещества и протеини, до клетките, насочени за борба с рака. Взривът от „програмирани лекарства“ (във форма на гени, клетки, микроби, даже мобилни приложения и програмно осигуряване, които могат да подобрят нашето здраве) както никога по-рано ни приближават към този Свети Граал на медицината.

Тъй като тези нови лекарствени средства представляват инженерни и по своята природа програмируеми системи, откриването и разработването на лекарства ще стане итеративен процес, а не тясно специализирана задача. Сега вместо да се разработват молекули за една конкретна цел, ще се създават платформи, с чиято помощ ще бъдат разработени множество бъдещи лекарства. По аналогия с обновяването на софтуера , програмирането на лекарствените средства ще позволи систематично те да се подобряват за бъдещите поколения. Например, всяка нова версия на проектираните CAR T- клетки (използвани при имунотерапия на рак) ще бъде по-сложна от предната. Модулният аспект на тези лекарства означава, че ще могат по-лесно да се създават нови лекарства, повторно използвайки и пренасочвайки общите блокове, както блокчетата Lego . Когато се научим да доставяме гени в конкретна клетка при конкретно заболяване, нашите шансове да доставим друг ген в друга клетка при друго заболяване значително ще нараснат.

Все по-често методите на лечение ще бъдат немолекулярни. Днес вече може да използвате терапевтични средства за лечението на сложни хронични състояния, такива като диабет или поведенчески разстройства, които са потенциално по-добри от всички съществуващи в момента лекарства. В тези сложни условия програмното осигуряване може по най-добрия начин да повлияе на природата. Тези цифрови терапевтични средства могат не само да подобрят вашето състояние, но и да се усъвършенстват за времето, когато вие ги ползвате.

Всичко това се обезпечава от способността да се генерират данни, с които никога по-рано не е разполагано. Това е съчетано със сложни изчислителни инструменти, необходими да се анализират тези данни. Биологията е невероятно сложна. Вероятно, на нас не ни е съдено да я разберем докрай. Платформите, базиращи се на изкуствения интелект, ще могат да свързват в едно цяло факти, които по-рано са изглеждали абсолютно откъснати едни от други. Така ще могат да се генерират нови открития и даже да се променя природата на самото откритие. Това ще доведе до появата на нови методи за лечение и диагностика на следващото поколение. Те ще позволяват откриването на такива заболявания като рак все по-рано и по-рано, а възможно и да предотвратяват болестта преди нейната поява.

Но, когато се разболеем , ние се осланяме на системата за здравеопазване. Ние живеем в уникален момент, когато цялата система за здравеопазване се преустройва под влияние на технологиите. Механизмите, които традиционно са били препятствие за промяна на системата , такива като липса на прозрачност, вече се променят. Пациентът, в крайна сметка става влиятелен участник в системата. Грижата за здравето излиза от стените на болниците и всеки ден се появяват нови модели за оказване на медицинска помощ по местоживеене – или вкъщи или виртуално.

Във всички тези области технологиите помагат за намаляване на грешките, позволяват да се автоматизират процесите и да се направят клиничните услуги икономически ефективни. Иновациите в платежните модели и разширяващото се разбиране за това какво е това собствено здравеопазване, постоянно изкарват на бял свят пропуските в системата, които могат да бъдат запълнени от стартапите. В бъдеще доминиращи играчи на пазара на здравеопазването ще станат технологичните компании. Софтуерът ще погълне системата за здравеопазване.

Биологията , разбира се, не влияе само на здравето на човек и неговите болести. Благодарение на безпрецедентната способност да се развива, възпроизвежда и да твори, биологията е една от най-напредналите технологии за производство в света. Ние вече видяхме как се променят хранителните продукти, селското стопанство, текстилната промишленост, благодарение на програмното осигуряване. Биотехнологиите днес, това са информационните технологии преди 50 години. Те са на една крачка от това да навлязат в целия наш живот. Точно така както се случи с програмното осигуряване , и благодарение на него, биологията в бъдеще ще стане част от всеки отрасъл.

Новото поколение от компании ще бъдат създавани и развивани от нови предприемачи. Те ще имат широк кръгозор, но при това с богат опит в своите области. Биотехнологичните компании на бъдещето ще се учат от своите предшественици в другите области. Затова инвеститорите в тази област трябва да имат опит, знания и широк кръгозор.

Ние живеем във века на биотехнологиите, а те завладяват света.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x