fbpx
Изкуствен интелектНаука и технологии

Изпробвали изкуствен интелект във виртуален въздушен бой „двама против един“

Агенцията за перспективни отбранителни разработки към Министерството на отбраната на САЩ (DARPA) е провела изпитания на невромрежов алгоритъм във виртуален въздушен бой „двама срещу един“. Както пише изданието Flightglobal изпитанията са се провели през февруари месец тази година и са били признати за успешни. Новият етап на изпитанието на изкуствения интелект е получил името Scrimmage 1.

Изпитанията на алгоритъмa, базиращ се на изкуствена невронна мрежа, за водене на маневрен въздушен бой се провеждат в рамките на програмата АСЕ ( Air Combat Evolution). Крайна цел на програмата ACE се явява създаването на система за изкуствен интелект за бойни дронове, които да прикриват пилотирани изтребители.

Като цяло се предполага, че новата система на изкуствения интелект ще може да води въздушен бой по-бързо и ефективно от човек, съществено намалявайки натоварването върху летеца и предоставяйки му повече време за вземане на тактически решения в рамките на по-мащабна бойна задача. В съответствие с програмата ACE, през 2020 година бяха проведени три етапа на изпитания при виртуален въздушен бой „един на един“. На последния трети етап изкуственият интелект е провел въздушен бой с опитен летец изпитател и инструктор във ВВС на САЩ с позивна Banher. При проведените пет виртуални боя изкуственият интелект е спечелил във всичките.

Новият етап от изпитанията при виртуален въздушен бой „двама против един“ са се провели в Лабораторията по приложна физика към Университета Джон Хопкинс. В него два изтребителя F-16 Fighting Falcon под управлението на изкуствен интелект са действали в група и са водили бой против един такъв самолет, също управляван от невромрежов алгоритъм.

По време на този етап на изпитанията, за разлика от предните, невромрежовите алгоритми са водили не само близък маневрен бой, но са действали от разстояние срещу противника, откривайки го на разстояние и поразявайки го с ракети от отдалечена позиция. Други подробности за проведеното изпитание засега не се разкриват.

В същото време специалисти от DARPA са започнали да провеждат експериментални полети с помощта на невромрежови алгоритми на реален самолет – учебен L-39 Albatros. Поради съображения за сигурност изкуственият интелект засега не е управлявал директно самолета. Системата е генерирала набор от инструкции, които се показвали на екран в кабината на пилотите, а летецът, пилотиращ самолета, ги четял и изпълнявал.

До края на 2021 година DARPA планира да проведе изпитания на невромрежови алгоритми на малки безпилотни летателни апарати. Тях изкуственият интелект ще ги управлява без човешка намеса. През 2023-2024 година се предвижда провеждането на изпитания на учебния самолет L-39 Albatros, който напълно да бъде управляван от изкуствен интелект. Тогава ще бъдат проведени и изпитания на такъв самолет във въздушен бой.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x