fbpx
Наука и технологииТехнологии

Безпилотният доставчик на Nuro ще доставя пици в големите градове

През есента 2019 година автономните доставчици , разработени от американския стартап Nuro ще започнат да доставят пици в Голям Хюстън, четвъртия по големина град в САЩ. Тестирането на безпилотните автомобили по градските пътища за общо ползване компанията започна през март, но с доставки на стоки все още не се е занимавала. Nuro и веригата пицарии Domino’s са постигнали споразумение за използването на автономния доставчик R1. В началото на изпитанията доставка ще се извършва само от една пицария.

С разработката от опционно безпилотни и напълно автономни безпилотни автомобили се занимават редица компании, някой от които създават даже тежкотоварни камиони без шофьори. Но освен превозни средства за пренасяне на по-големи количества стоки, разработчиците на безпилотници се орентират към такива, които извършват услуги на така наречената „последна миля”, т.е на последния етап на доставката .В това се инвестират много средства, тъй като да доставяш такива стоки се налага не наведнъж, а на всеки клиент отделно. Последните години тази ниша започнаха да я запълват не големи автономни роботи, разработени специално за индивидуални доставки.

Една от компаниите, занимаващите се с това, е стартапът Nuro, който представи своя безпилотник R1 в началото на 2018 година. Прототипът на компактния автомобил е способен да се предвижва със скорост до 40 км в час и е предназначен за доставки на стоки от местните магазини. Безпилотникът е сравним с обикновените автомобили на височина, но е приблизително 2 пъти по-малък на дължина и широчина. Тъй като шофьорското място отсъства, цялото пространство е предназначено за стоки. За да може роботът да се предвижва самостоятелно, разработчиците са оборудвали колата с радари и камери, а на тавана е монтиран лидар.

Автономният доставчик R1
Автономният доставчик R1
Източник: Nuro

Компанията вече е получила разрешение за тестиране на автомобила по пътища за общо ползване. В края на миналата година, заедно с ритейлъра Kroger, тя стартира пилотен проект за доставка на продукти от супермаркет в град Скотсдейл щат Аризона (250 хил.жители). През март 2019 година доставчиците R1 са изпробвани по пътищата за общо ползване в Голям Хюстън (градът и неговите сателити), където живеят около 2,5 млн. човека.

Тестове на Nuro и Kroger за доставка на хранителни стоки

На 17 юни Nuro и мрежата от пицарии Domino’s обявиха, че са постигнали съгласие за сътрудничество . От есента на тази година Domino’s ще започнат доставки с помощта на безпилотни доставчици. Купувачът направил поръчката онлайн ще може да следи за предвижването на автомобила в специално приложение. Компанията ще предоставя на клиентите пинкод с помощта, на който той ще може да отключи автомобила и да си вземе поръчката. В началото на пилотния проект доставки ще се осъществяват само от една пицария.

автоноАвтономният доставчик R1 ще доставя пиците на Domino'sмен доставчик
Автономният доставчик R1 ще доставя пиците на Domino’s
Източник: Nuro

През пролетта на тази година компанията Wing, част от холдинг Alphabet, обяви за стартиране на доставки на храна с дронове в столицата на Финландия Хелзинки и в щата Вирджиния, САЩ.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x