fbpx
АкцентиНаукаНаука и технологии

Открита е планета, от която лесно може да бъде забелязана Земята

Около една от най-близките до нас звезди са открити две каменни планети. Слънчевата система така е ориентирана към тях, че Земята може да стане една от първите екзопланети, които могат да открият тамошните обитатели.

Изследователска група от Университета в Гьотинген съобщи в своя статия в списание Astronomy and Astrophysics и в прес-релийза на университета, че е открита планетна система около звездата на Тигарден ( Teegarden’s Star ). Системата се състои минимум от две планети, напомнящи по своите свойства вътрешните системи на Слънчевата система, от Меркурий до Марс. Те са разположени в обитаема зона, тоест там, където водата може да е в течно състояние.
Звездата на Тигарден е една от най-близките до Слънцето (трета по отдалеченост). Но въпреки това тя е открита доста късно през 2003 година, тъй като светимостта и е слаба.. Температурата на звездата е само около 2700⁰С (за сравнение температурата на Слънцето е около 5800⁰С), а масата е десет пъти по-малка от слънчевата. Изследователите наблюдавали планетната система около три години, след което са съобщили за своeто откритие. По тяхно мнение, около звездата могат да се въртят и други планети, но съществуването на двете „сестри на Земята” е установено точно.
Звездата на Тигарден се намира в съзвездието Овен. Това съзвездие може да се наблюдава, започвайки от края на лятото, въпреки че в него няма ярки звезди. Удобен ориентир за откриване на съзвездието е звездния куб на Плеядите, разположен над хоризонта леко вдясно и съзвездието Андромеда – малко по-високо, тоест по-близо до зенита.
Необикновената особеност на тази планетна система е разположението и спрямо Слънцето и Земята. Въпреки своята не особена забележимост, съзвездието Овен е добре известно на широката публика, тъй като е един от зодиакалните знаци. Зодиакалните съзвездие са известни с това, че през тях преминава пътя на Слънцето по небосклона. А това означава, че те са разположени почти в една плоскост, на която е и Слънчевата система. Освен това, самата Звезда на Тигарден лежи на плоскостта доста точно. Толкова, че ако гледаме оттам Слънцето, то Земята и другите планети от нашата система през известен период ще преминават на фона на слънчевия диск, леко затъмнявайки неговото светене.

Периодичното намаляване на блясъка на звезда заради преминаване на планети е един от най-сигурните начини за откриване на екзопланети. Чрез „метода на транзита” астрономите са открили стотици екзопланети, въпреки че той изисква специална ориентация на планетната система спрямо наблюдателя. И тъй като нашата планетна система е ориентирана спрямо звездата на Тигарден именно по този начин, то можем да очакваме, че ако на тази планета възникне разумна цивилизация, то тя ще открие Земята в числото на първите открити екзопланети. Тук трябва да се отбележи, че за разлика от звездата на Тигарден , невидима от Земята с невъоръжено око, нашето Слънце на тамошното небе ще свети достатъчно ярко. Толкова, че ще се заслужава да получи име на езиците на тамошните обитатели.
Въпреки че хипотетичните жители на системата на Звездата на Тигарден могат да се възползват за откриване на Земята от метода на транзита, земните астрономи не са били толкова превилигировани. Системата на Звездата на Тигарден не е разположена толкова удобно спрямо Земята. За откриване на планетите астрономите от Гьотинген са се възползвали от метода на радикалните скорости. Той позволява да се забележат малки колебания на звездите около общия заедно със с планетите център на масата. Именно към търсенето на планети чрез този метод е ориентиран проекта CARMENES. Разположеният в испанската обсерватория Калар Алто телескоп е насочен за търсене на „ сини земи около червени джуджета”.
Методът на радикалните скорости най-добре се проявява при работа над звезди с малка маса. Затова не е учудващо, че астрономите са имали успех при наблюдението на системата на Звездата на Тигарден. Освен това, измерванията се оказали толкова точни, че те са успели да изчислят масите на двете планети. Те са станали десетата и единадесетата планети, открити в хода на проекта CARMENES.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x