fbpx
НаукаНаука и технологии

Биолози за открили кандидат за антибиотик от ново поколение против супербактериите

Учените са открили, че устойчиви към антибиотиците патогени са беззащитни пред отдавна известно в медицината вещество. Това откритие може да стане основа за разработването на нови ефективни лекарства. Резултатите от изследването, проведено от международен екип от руски, немски и американски биохимици, са публикувани в научното списание Nature Chemical Biology.

Антибиотиците са главната защита на човечеството от бактериални инфекции. Тези препарати убиват микробите, блокирайки жизнено важни процеси в бактериалната клетка. Повечето известни антибиотици действат по следните три механизма: нарушаване на синтеза на клетъчната стена, на нуклеиновите киселини или на протеините.

Но микроорганизмите бързо мутират, придобивайки устойчивост към използваните лекарства, особено при честа тяхна употреба или самолечение. Освен това сериозна роля в този процес играе широкото използване на антибиотици в хранителната промишленост и в селското стопанство.

Особено неприятно е, че един и същ набор от придобити мутации, може да защити патогена наведнъж от ударите на много препарати със сходен начин на въздействие. Това явление се нарича кросрезистентност. Именно по този начин възникват супербактериите, които са почти неуязвими за съществуващите лекарства. По данни на СЗО лекуването на все повече инфекции , например пневмония, туберкулоза, заразяване на кръвта , заболявания от хранителен произход, става все по-трудно , а понякога и невъзможно заради намаляването ефективността на антибиотиците. По прогнозите на експертите, ако сегашната ситуация не бъде преодоляна, в близките десетилетия могат да се очакват такива инфекции, които могат да предизвикват сериозни заболявания и смърт при милиони хора годишно. Твърди се, че може да се стигне до ситуация, при която от рак ще умират по-малко хора, отколкото от тези инфекции, а се знае, че в развитите страни това е една от най-честите причини за смърт. Затова е жизнено важно да се създават нови ефикасни антибиотици, които е желателно да не приличат много на досега използваните. Изглежда, че международният екип от американски, немски и руски биохимици е направил пробив именно в тази насока.

Авторите на новото изследване са изучавали въздействието на тетраценомицина. Неговите антибактериални свойства са известни от повече от четиридесет години, но биохимичният му механизъм доскоро оставаше неизвестен.

Сега те са установили, че молекулата на тетроценомицина се закрепя към рибозомата на бактерията (това е органел в клетката, отговаряш за синтеза на протеините) и блокира нейната работа. В това няма нищо ново. По принцип така работят повече от половината известни антибиотици. Но това, което се явява принципиално важно е, че тетраценомицинът се прикрепя към участък (сайт) на рибозомата, който е недостъпен за сега съществуващите препарати. Това означава, че мутациите, придобити от микробите за защита от другите антибиотици, остават беззащитни пред новото вещество.

„Най-интересният момент в нашето изследване е откриването на нов сайт за свързване на антибиотика в рибозомата. По тази причина мутациите на различните участъци на рибозомата, който дават устойчивост към другите антибиотици, не влияят на свързването на тетраценомицина, тоест при него няма кросрезистентност. Откриването на новия сайт отваря пътя към модификацията и подобряването на антибиотика“ – подчертава един от участниците в изследването Иля Остерман от Московския държавен университет М.Ломоносов.

За съжаления тетраценомицина има важен недостатък. Той блокира работата не само на бактериалните, но и на човешките рибозоми. По тази причина той сам по себе си не може да бъде действащото вещество на лекарството. Но биохимиците се надяват да получат на негова основа ново съединение, което да атакува само органелите на микробите. Това ще помогне за решаването на този вече наболял въпрос в борбата със супербактериите.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x