fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

Антарктида става все по-зелена заради изменението на климата: растежът на някои растения се е ускорил 10 пъти

В Антарктида средната годишна температура на въздуха се е повишила с 1 градус по Целзий и благодарение на това през последното десетилетие единствените цъфтящи растения на Антарктида са започнали да растат много по-бързо.

„Антарктическите сухоземни екосистеми реагират много бързо на климатичните фактори“, казва проф. д-р Николета Каноне от Университета в Инсубрия в Комо, Италия водещ автор на ново изследване за флората на Антарктида.

Много суровите условия на ледения континент значително ограничават списъка с растения, които могат да цъфтят там. Всъщност има само два вида растения, които могат да направят това – тревистото растение, известно като Антарктическата власатка (Deschampsia antarctica) и Антарктическата перла (Colobanthus quitnsis), което има малки жълти цветчета. Учените са проследили техния растеж от 2009 до 2018 г.

 Антарктическата власатка
Антарктическата власатка (Deschampsia antarctica) Източник: Sebastián Lescano (CC BY-NC-SA)

Според Каноне изследваните растения са се адаптирали добре към суровите условия. И двата вида растения са способни на фотосинтеза при минусови температури и снежни условия, и могат да възобновят растежа си в края на дългата антарктическа зима.

Каноне и нейният екип са изучавали растежа на растенията на остров Сигни, намиращ се в района на Южните Оркнейски острови. Учените са сравнявали темповете на растеж на растенията за десетгодишен период и ги съпоставили с данните, събрани от началото на 60-те години.

Така изследователите открили, че Colobanthus quitnsis е започнал да расте пет пъти по-бързо между 2009 и 2018 г. в сравнение с периода от 1960 до 2008 г. Растежът на второто растение Deschampsia antarctica се е увеличил 10 пъти. В същото време на остров Сигни между 1960 и 2018 г. е регистрирано увеличение на средната годишна температура на въздуха с 1 градус по Целзий. През последното десетилетие лятното затопляне се е увеличило от +0,02℃ до +0,27℃ всяка година, въпреки силното застудяване, регистрирано през 2012 г.

Антарктическата перла
Антарктическата перла (Colobanthus quitnsis) Източник: Kelvin Floyd, (CC BY-NC-SA)

„Нашата работа е първото доказателство за ускореното въздействие на затоплянето на климата в Антарктида“, подчертава авторът на изследването.

Д-р Каноне също така добавя, че растенията са най-добрият биомаркер за земните системи, защото не могат да мигрират като животните.

Освен това, учените са установили, че на растежа на растенията в Антарктида могат да повлияят и неклиматични фактори. Южният морски тюлен почива и линее на антарктическите острови. По този начин популациите от животни могат сериозно да нарушат растителната покривка. Изследователите са установили, че през последните години на остров Сигни има по-малко тюлени, което също се отразява на растежа на растителността.

Цялостният анализ е показал, че тюлените са повлияли на промените преди всичко в периода от 1960 до 2009 г., докато основният фактор между 2009 и 2018 г. е било повишаването на температурата и като цяло по-топлото време, причинено от глобалните климатични промени, ускорява растежа на растенията много по-бързо от очакваното.

„Нашият статистически анализ ясно показва връзка между по-топлите лета и растежа на растенията“, резюмира Каноне.

Освен това, въпреки че са способни да се размножават бързо и в тежки климатични условия, местните видове не са добри в конкуренцията с други неместни растения. Въпреки че затоплянето може да е от полза за някои местни видове поотделно, то значително увеличава риска от установяване на неместни видове, които могат да изпреварят местните видове и да предизвикат необратима загуба на дива природа, предупреждават изследователите.

Например през 2018 г. на остров Сигни се е заселил инвазивен тревен вид – Poa annua, който най-често се използва при игрищата за голф.

„Навлизането на чужди видове може да доведе до драматична загуба на местното биоразнообразие на Антарктида, за което са били необходими милиони години еволюция и оцеляване. Освен това промяната на растителността може да предизвика ефекта на доминото върху цялата биота на сухоземните екосистеми”, предупреждава Каноне.

В средата на плиоцена в Антарктида се е наблюдавало затопляне, което позволявало спонтанна миграция на видове от Южна Америка към Антарктида и обратно. Възможно е сегашните нива на затопляне вече да са предизвикали подобни миграции на мъхове, лишеи, васкуларни растения и безгръбначни животни, улеснени от човешката дейност и най-вече от нарастващите нива на туризъм в Антарктика, смятат учените.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x