fbpx
ИкономикаПрирода и общество

5 разпространени заблуди сред бизнеса за 5G и как ще е в действителност

Изданието The Enterprenuer разказва за пет от най-разпространените заблуди за 5G и влиянието на технологиите в големите и малки компании.

Вълната на 5G бързо приближава. Ако вие не знаете какво е това, не се притеснявайте, не сте сами. Въпреки че мобилната връзка от пето поколение може да промени много от методите за водене на бизнеса в компании от най-различни отрасли, повечето компании още не разбират как това ще работи.

В СМИ преимуществата на 5G се показват преди всичко от гледна точка на скоростта, която ще е приблизително 20 пъти по-висока, отколкото при 4G. Но това е само едно от преимуществата на 5G, които технологията може да предостави както на големите корпорации, така и на средния и дребен бизнес.

Ето и основните заблуди относно 5G според The Enterprenuer.

5G – това е само скорост

По-голямата част от шума покрай 5G е свързан именно със скоростта, която ще предоставят мрежите от ново поколение. Това е обяснимо. Скоростта на някои типове връзки ще е невероятно висока. Например, свалянето на филм ще е само за 35 секунди вместо 27 минути средно в мрежите LTE днес.

Но така или иначе, вниманието към скоростта, колкото и да е оправдано, може да ни отвлече от другите, не по-малко важни преимущества на 5G.

„5G – това е широка и универсална технология. Не става въпрос само за скоростта или за един вариант на нейното използване, като фиксирания безжичен достъп. Става въпрос за изграждане на инфраструктура на база това, каквото имаме сега, и едновременното и усъвършенстване. И това е може би по-важно от разширяването на спектъра на безжичните технологии за нови видове услуги и сегменти, които предявяват особени изисквания към мобилната връзка“ – казва Кари Куопамаки, вице президент по разработването на технологии и стратегии в Т- Mobile.

Пропусквателната способност на 5G, която ще е значително по-висока от тази на 4G, ще осигури по-широко покритие, необходимо за взаимодействие между устройствата (от телефоните до автомобилите) и с обкръжаващата среда. Отсъствието на забавяне ще осигури възможността данните да се обработват почти моментално, което ще отстрани препятствията за масово развитие на безпилотния транспорт и виртуалната реалност, които изискват почти мигновена обратна връзка. 5G също така значително ще увеличи живота на батериите и акумулаторите, което ще е голямо преимущество за Интернет нещата (IoT).

“5G – това е платформа за иновации“ – казва Сюзън Уелш де Грималдо, аналитик и директор на Strategy Analytics.

Тя смята, че широката универсалност, а не една или две особености, прави технологията наистина революционна и способна не само да подобри огромно количество операции, но и да разкрие нови възможности. Уелш Грималдо обяснява, че бъдещите 5G мрежи ще поддържат „умните“ градове, безпилотните автомобили и автоматизираните производства, и това са само няколко възможни използвания, за които 4G мрежи са недостатъчни.

Технологията 5G е актуална само за големия бизнес

„Често, когато хората говорят за 5G, те имат предвид нещо грандиозно. Това са безпилотния транспорт, „умните“ фабрики или други технологии, които могат да си ги позволят само компании с големи бюджети. Но достъпността на видео контент на мобилните електронни устройства в реално време с висока разделителна способност без задръжка ще отвори множество нови възможности за неголемите компании – от отстраняване на повреди в „полеви“ условия до имерсивно (близко до човека) предоставяне на услуги“ – казва Уил Таунсънд, старши браншови аналитик в Moor Insights and Strategy.

Много собственици на малък бизнес все още имат проблеми за достъпен и стабилен интернет. Това е още по-актуално за предприятията в селски местности, някои от които са се оказали в „цифрова пропаст“.

„В частност един от проблемите, когато става въпрос за дребен бизнес, е отсъствието на конкурентни варианти за присъединяване – казва Аншел Саг, аналитик в Moor Insights and Strategy – Аз мисля, че благодарение на 5G, ние ще наблюдаваме много по-сериозна конкуренция за достъпно и бързо включване към интернет. Преимуществата от това ще са много важни за малкия бизнес. Те ще бъдат от надеждното мрежово покритие до технологиите от следващото поколение, като инструментите за съвместна работа на базата на виртуалната реалност (VR) и системите за прогнозно обслужване“.

5G и 4G са несъвместими

Исторически всяка следващата стъпка на технологиите за мобилна връзка е сменяла предното поколение.

„Днес, ако вие имате смартфон, той може да се свързва към 4G, 3G и 2G мрежи, но само към една в определения момент“ – казва Куопамаки.

Това не е така за 5G мрежата, която се явява „първо поколение технология, позволяваща на устройствата да се включват едновременно към 5G и 4G LTE”.

С други думи 5G не заменя 4G, а допълва този стандарт. Тъй като 5G продължава да се развива, те поне в началото ще се опира на възможностите на 4G.

„Това ще е най-доброто от двете поколения“ – казва Куопамаки.

На практика това означава, че много приложения, които отлично работят на 4G, такива като видеоконференции, смартфони и допълнена реалност, постепенно ще се подобряват едновременно с добавянето на 5G към съществуващата 4G мрежа.

Технологията е „бъгава“ и не работи в сгради

5G в най-добрия си вариант не работи в един спектър. Технологията може да се разгърне в три мрежови слоя, всеки от които има своите силни страни, които допълват един друг.

Нискочестотният спектър, който като правило е под 1ГГц, може да осигури широко стабилно покритие, което не изисква висока скорост за предаване на данни, но за сметка на това има решаващо значение за осигуряване на общонационалното покритие на 5G (включително в селски райони, които все още се стремят за включване към високоскоростен интернет). Този спектър ще увеличи срока на годност на акумулаторните батерии за устройствата IoT, на някои даже до 10 години.

След това е средночестотният спектър, който обикновено е между 1 и 6 ГГц. Той е с висока пропусквателна възможност и минимално задържане, подходящ за допълнена реалност, преносими устройства и критично важни устройства IoT, за които е необходима почти мигновена скорост на отговор. За съжаление, по-голяма част от този спектър е недостъпен за 5G, тъй като се използва вече от 4G LTE и преразпределението ще заеме известен период от време.

И последни са свръхвисоките честоти, такива като милиметровите вълни, обикновено по-високи от 24 ГГц, които могат да осигурят мълниеносна скорост на предаване на данни, доста по-голям капацитет, качество и почти отсъствие на забавяне. Но така или иначе, те не могат да работят на големи разстояния и не могат да проникват в сгради, даже през прозорците.

Високите честоти се разпространяват зле и вътре в обектите, което е довело до убеждението, че 5G не работи в сгради. Въпреки че милиметровата вълна е „много добра за места с висока интензивност на движение в градски условия“, обяснява Куопамаки, сама по себе си тя не се явява критично важна за 5G. За повечето приложения не са нужни свръхвисоки скорости, а им е нужно постоянно покритие.

„Ниските честоти са способни да преминават през бетонни стени и тухли, така както милиметровите вълни никога няма да могат“ – казва Саг.

В момента, когато мрежата достигне високо ниво на развитие, взаимодействието на трите спектъра ще позволи „да се получават повече сигнали в повече места, от когато и да било“. Саг отбелязва, че това в крайна сметка ще доведе до появата на иновационни решения за приложения от следващо поколение, на които ще са им необходими висока пропусквателна възможност, почти отсъствие на задръжка и постоянно и устойчиво присъединяване. Например, това могат да бъдат приложенията за безпилотните автомобили и доставките с помощта на дронове.

Технологията 5G няма да е достъпна поне още две години

„Най-голямото притеснение на хората се заключава в това, че технологията още не готова. Но аз мисля, че компаниите постоянно трябва да оценяват има ли нужда от 5G в настоящия момент и какви предложения са достъпни в техния район. Всичко се променя много бързо и е възможно 5G да не е нужна в този момент за вашия бизнес, но след пет месеца мрежата рязко да се промени и на вас да ви стане изгодно да имате тази технология“ – казва Аншел Саг, аналитик в Moor Insights and Strategy .

По думите на Куопамаки, съвсем скоро бизнесът и потребителите ще почувстват „първия вкус на това какво представлява 5G и какви са нейните възможности. Ако говорим за внедряването на технологии, то „историята е велик учител“. Първите 4G мрежи стартираха преди около 10 години и въпреки че потребителската им ценност значително превъзхождаше 3G, на хората и компаниите им беше необходимо време, за да оценят преимуществата на новото поколение мобилна връзка.

„В това е прелестта на 5G. Тя не е трансформационна сила, която трябва да се появи от първия ден, но когато е достъпна навсякъде ще започне много бързо да стимулира иновациите“ – резюмира Куопамаки.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x