fbpx
НаукаНаука и технологии

Европа е може би най-доброто място за търсене на извънземен живот в Слънчевата система

Съгласно проведено ново моделиране от учени от НАСА, на четвъртия по големина спътник на Юпитер Европа под ледените океани би трябвало да има условия, подходящи за живот. Резултатите са представени на конференцията Goldschmidt 2020 и още не са преминали рецензиране, но се явяват последните от достатъчно много предишни, които подсказват, че на Европа е възможен свят, където съществува живот.

Екипът от НАСА, извършващ това изследване, освен това е пресметнал, че такива процеси като радиоктивния разпад и приливните сили могат да генерират достатъчно топлина, която да позволи съществуването на вода в течно състояние на ледената Европа, където температурата на повърхността никога не се качва над -140 °С.

Няма никаква увереност под каква форма може да съществува извънземния живот, ако можеше да се открие, но океанските светове на Европа и Енцелад (спътник на Сатурн) представляват голям интерес. Има очаквания, че под дебелите ледени покрития, на тях съществуват течни океани. И на двата спътника на Юпитер и Сатурн са открити струи от водна пара.

Това дава надежда, че на спътниците на планетите-гиганти може да съществуват форми на живот, подобни на екосистемите около геотермалните източници тук на Земята. В студените тъмни дълбини на океана топлина на вулканическите кратери прониква в обкръжаващата ги вода. Там живота се базира на хемосинтезата, използвайки химическата енергия, а не слънчевата енергия за производството на храна.

Тъй като НАСА планира да осъществи мисия до Европа през 2024 година, екип от учените, под ръководството на Мохит Мелвани Дасвани и Стивън Ванс, интензивно работи над задачата как тази мисия може да търси признаци на живот и каква е вероятността те да бъдат открити.

Основната насока на изследването е съсредоточено над това да се изясни, откъде въобще там е можело да се появи вода. Изследването предполага, че появата на вода е било свързано с водоносни минерали, които са били разрушени от топлината на радиоактивния разпад, приливните взаимодействия с Юпитер или тяхното съчетание.

„Ние успяхме да моделираме състава и физическите свойства на ядрото, силициевия слой и океана” – обяснява Мелвани Дасвани.

„Ние смятаме, че различните минерали губят водата си и летливите вещества на различна дълбочина и при различни температури. Ние събрахме тези летливи вещества, които според нашата оценка са били загубени във вътрешността и открихме, че те съответстват на масата на океана на Европа”.

От по-ранни изследвания се знае, че водата на Европа е доста солена, което дава надежда, че тези океани са доста подобни на океаните на Земята. Численият модел на изследователите също така е моделирал състава на океана на Европа с течение на времето и се оказало, че той се е зараждал умерено киселинен, както на Земята, с висока концентрация на въглероден диоксид, сулфати и калций.

„С други думи, съставът на океана на Европа доста прилича на океаните на Земята. Ние смятаме, че е напълно годен за живот. Европа е един от най-добрите шансове да открием живот в нашата Слънчева система. Мисията Europa Clipper ще стартира в близките години и затова нашата работа е насочена към нейната подготовка за търсене на отговора, има ли извънземен живот там.”- резюмира Мелвани Дасвани.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x